Hlavní obsah

Podnikatel Nehera si nechal postavit vilu s umělým terénním valem

Novinky, Text: Jakub Potůček, editace: tnk

Prostějovský rodák Jan Nehera byl typem muže, kterého československá publicistika meziválečného období označovala pojmem selfmademan. Během necelých patnácti let totiž proměnil svoji krejčovskou živnost v textilní impérium. Vila, ve které žil, jeho postavení dobře ilustrovala.

Foto: autorský tým Slavné vily Olomouckého kraje

Vila s adresou: Pod Kosířem 73, Prostějov

Článek

Neherův podnik byl stejně dobře organizovaný jako koncern Tomáše a Jana A. Bati ve Zlíně. Firmu, která věnovala velkou pozornost nejen vizuálnímu stylu svých obchodů, ale i bytové péči o své zaměstnance, proslavily kvalitní pánské obleky.

Ve druhé polovině 30. let začal podnik spolupracovat s architektem Antonínem Navrátilem. Navrátil do Prostějova přišel na doporučení svého učitele profesora Pavla Janáka po absolvování pražské Uměleckoprůmyslové školy.

Do útlumu stavební tvorby realizoval pro Neherův koncern několik staveb, mezi kterými vyniká továrníkova vila z let 1938-1939.

Foto: autorský tým Slavné vily Olomouckého kraje

Původní nákres vily ukazuje její stylovou jednoduchost a výrazné prosklení.

Stavba stojí na rozlehlém pozemku na okraji města v sousedství stadionu Sportovního klubu. Vila je navržena jako třípodlažní objekt s provozním a technickým suterénem.

Obytné poschodí s velkoryse řešenou společenskou halou, vytvářející pomocí posuvných příček kontinuální obytný prostor (s obytnou, jídelní a hudební částí), umocnilo potlačení klasického rozdělení mezi interiér a exteriér domu.

Architekt toho docílil pomocí velkých prosklených ocelových stěn a umělého terénního valu, navršeného k té straně vily, která je obrácena do zahrady. Stavbu pak zpestřil téměř sochařským motivem, elegantně prohnutou sklobetonovou markýzou nad terasou ve třetím podlaží.

Do druhého patra pak soustředil intimní část domu, zahrnující vedle trojice ložnic disponujících šatnou i nutné sociální zařízení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám