Hlavní obsah

Když město nemá pláž, nevadí. Může mít plovoucí

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnoho velkých měst se potýká s podobným problémem - jejich zástavba je natolik hustá, že vytlačila přírodu i z okolí řek nebo mořských pobřeží, u nichž se rozkládají. V letních měsících pak ale obyvatelům logicky chybí místa, kde by se mohli slunit, plavat a relaxovat. Se zajímavým projektem pro New York přichází designér Blayne Ross. Nazval jej City Beach NYC, tedy městská pláž NYC.

Foto: City Beach NYC (3x)

Když městu chybí přírodní pláže, pořád ještě může mít nové, plovoucí...

Článek

Podstatou návrhu je velký prám, na němž by byla velká pláž doprovozená obchůdky, kavárnami a restauracemi, včetně populárně vědecké výstavy s mořskou tématikou. Celá konstrukce by měla dvě podlaží, přičemž restaurace a další zábavní podniky by byly nahoře, zatímco převlékárny a výstava pod nimi. Na střeše by se pak rozprostírala vlastní písčitá pláž nabízející ničím nerušený výhled do všech stran.

Foto: Ciyt Beach NYC (3x)

Městská pláž by se nepochybně brzy stala oblíbeným centrem pro letní radovánky.

Jako ideální prostor pro umístění pláže vidí autor projektu řeku Hudson, západně od Manhattanu. „Pláž s bílým pískem na břehu řeky Hudson vytvoří oblíbené místo pro letní radovánky bez nutnosti cestovat do okrajových částí města,“ vysvětluje Ross s podotknutím, že pláž je ideálním způsobem, jak revitalizovat dotyčnou čtvrť města a zároveň tím i zlepšit kvalitu života místních obyvatel.

Foto: Ciyt Beach NYC (3x)

Pláž je navržena jako dvoupodlažní: Nejníže by mohly být převlékárny a výstava s oceánografickou tématikou, nad nimi restaurace a další podobné podniky. Vlastní pláž by pak byla na střeše.

Jak je v podobných případech už zvykem, projekt počítá s tím, že konstrukce prámu bude vyrobena z recyklovaných materiálů. Důvodem je nejen snaha snížit ekologické dopady, ale především vstupní náklady. Není divu, Rossův projekt zatím totiž nemá konkrétní podporu oficiálních míst města a hledá proto finanční zdroje prostřednictvím veřejné internetové kampaně.

Anketa

Líbila by se vám taková pláž ve vašem městě?
Nádhera! Určitě ano!
47,2 %
Kdyby to nezatížilo rozpočet města a nebylo tam přemrštěné vstupné, proč ne?
24,5 %
Nevím, je mi to jedno.
3,3 %
Tam by byl asi pořádný hluk až do noci, raději ne.
0,6 %
Nesmysl, opičárna.
24,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 854 čtenářů.

Reklama

Související články

Hravá přístavba vypadá jako mrak

Když se majitelé elegantního bílého domu vystavěného v edvardovském stylu rozhodli nechat jej renovovat a doplnit přístavbou, měli celkem jasno v tom, jak...

Výběr článků

Načítám