Hlavní obsah

Design by při zařizování pracoviště neměl být cizím slovem

Novinky, nes

Mnoho lidí z ekonomických nebo čistě praktických důvodů má svou kancelář, v níž podniká, doma. Zatímco zařízení celé domácnosti a zahrady věnují velkou pozornost, prostředí, kde na všechno vydělávají, ale nezřídka vypadá jako brloh. Podle odborníků je však vhodné s velikou pečlivostí zařizovat i vlastní pracoviště. Důvod je prostý - Čím příjemněji se člověk při práci cítí, tím lepší výkon podává.

Foto: Kentico Software

Mobilní nábytek umožňuje pohodlné porady různě velkých týmů. Toto prostředí v ničem nepřipomíná tvrdou atmosféru klasických kanceláří.

Článek

Je zřejmé, že odborník na počítačový software nebo finančnictví bude mít těžko přehled o posledních designových trendech. Jednodušší je proto obrátit se na odborníky. Design totiž není „výmyslem pro zbohatlíky“, ale v případě pracovišť nabízí lidem důstojné a často prakticky uspořádané prostředí pro jejich práci.

K častým chybám patří případy, kdy se lidé snaží své pracoviště zlidštit zakomponováním nějakého nákladného prvku sloužícího k relaxaci. To rozhodně není špatné, pokud ovšem zbyde dost peněz například na kvalitní židle. Pracovní prostředí je při zařizování třeba vnímat jako celek a peníze na jeho vybavení je potřeba rozdělit rovnoměrně.

Při výběru jednotlivých částí, jako jsou koberce, svítidla nebo nábytek se vždy snažíme mít v duchu před očima, jak zapadnou do daného prostoru. Zda nebudou příliš přebíjet vše ostatní, anebo zda úroveň daného prostoru naopak nesníží. Zjednodušeně řečeno, snažíme se vybírat s vkusem a rozhodně není na škodu, pokud svému pracovišti vtiskneme určitý styl, kterého se pak držíme.

Víte, že?
Nejvíce namáhaným kusem nábytku v každé kanceláři je židle. Nad jejím výběrem se proto pečlivě zamyslíme. Čím více na ní budeme šetřit, tím rychleji budeme pořizovat novou.
Foto: Ikea

Pro kancelářskou práci je třeba volit kvalitní židle z kvalitních materiálů, které budou pohodlné i při dlouhodobém sezení. V žádném případě na nich nešetříme.

Při volbě konkrétních prvků, jako jsou například židle, stolky, šuplíky, poličky a další části zařízení pracovny, je opět dobré zabrousit do designově zaměřených obchodů. Mohou nabídnout praktické a především ergonomické kusy nábytku a sestavy. Designéři si také zakládají na kvalitních materiálech a zpracování, což se v případě denně namáhaných a používaných předmětů jen hodí.

„Bude to sice ještě běh na dlouhou trať, než bude zcela běžné věnovat zařizování kanceláří pozornost, kterou si zaslouží, ale už dnes je mnoho lidí, kteří jsou si důležitosti tohoto faktoru vědomi. A to je dobrý příslib,“ říká Jaromír Popek ze společnosti U1, která se zabývá návrhy a realizací kancelářských a komerčních interiérů.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám