Hlavní obsah

Vinař potřeboval domek na vinici, dostal dřevěnou trojcípou hvězdu

Novinky, nes

Malým domečkům, které si stavějí vinaři na vinicích nebo v jejich bezprostřední blízkosti, se ve Francii říká La Cabotte. Slouží jako kůlny, kanceláře nebo jako místo pro chvíli odpočinku. Přesně takový potřeboval i majitel vinice poblíž městečka Mondragon, v kraji Drôme. Háček byl v tom, že domeček měl být jeden, ale účelů měl splňovat hned několik. Zajímavé řešení mu navrhli architekti ze studia h2o architectes.

Foto: Julien Attard

La Cabotte v sobě spojuje prvky tradičních vinařských domků a moderní architektury.

Článek

Konkrétní stavba stojí na kopci obklopená vinohrady a lesy s výhledem na horu Mont Ventoux na horizontu.

Architekti měli za úkol vymyslet takový objekt, který by plně respektoval okolní prostředí s jeho vinařským charakterem a zároveň by v sobě propojil tři různé funkce – místo, kde by majitel mohl přivítat své návštěvníky s prostorem pro degustaci vína, kancelář a umývárnu pro vinaře.

Foto: Julien Attard

Do domečku vede několik vchodů, ten hlavní směřuje do srdce hvězdice.

Podstatou návrhu je trojcípá hvězda o celkové ploše 58 m2, jejíž každý cíp plní jiný účel. V části kanceláře a v degustační místnosti kostra stavby a její dřevěná obálka přebírají funkci částí nábytku. V těchto místech jsou pak zdi silnější a objekt se tak dle tvůrců svým charakterem více blíží původním cabottám.

Foto: Julien Attard

Nerovnosti terénu vyrovnávají malé nožky.

Zvenčí domek vykazuje jak tradiční, tak moderní prvky. Každý cíp má charakteristickou sedlovou střechu, ovšem jejich tvar a způsob sešikmení či návaznost na zdi je pokaždé trochu jiná.

Protože cabotte nestojí v ideálně rovném terénu, rozhodli se architekti místo úpravy povrchu prostě dva z cípů pomyslné hvězdy doplnit nožkami, které náklon pozemku vyrovnávají.

Foto: Julien Attard

Každý z cípů má jinou funkci. Jedna slouží z nich jako kancelář.

Vzhledem k účelu a umístění architekti na stavbu použili jen dřevo. Dřevěné jsou kostra, podlahy, stěny, střechy i vnější obložení. Veškeré strukturální prvky jsou z masivu a vrstveného dřeva. V obou případech z různých druhů douglasky.

Pro stěny a střechu byly použity OSB desky. Stěny, střechy i podlahy jsou izolované foukanou celulózou, přičemž pro stěny je použita 22 cm silná vrstva, v ostatních případech je to 40 cm. Vnější obklady na stěnách i střechách jsou z modřínových prken o síle 2,2 cm a šířce 4 cm.

Foto: Julien Attard

Interiér je laděn do čistě bílé.

Foto: h2o architectes

Plán stavby

Reklama

Související články

Hravá přístavba vypadá jako mrak

Když se majitelé elegantního bílého domu vystavěného v edvardovském stylu rozhodli nechat jej renovovat a doplnit přístavbou, měli celkem jasno v tom, jak...

Výběr článků

Načítám