Hlavní obsah

Rozhledna Trifid-Doubravka od architekta Rajniše se má stát novou dominantou Prahy

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha by mohla brzy získat novou architektonickou dominantu, kterou by se mohla stát navrhovaná rozhledna s pracovním názvem Trifid-Doubravka od týmu architekta Martina Rajniše. Ten se proslavil už řadou zdařilých českých dřevěných rozhleden. Cvičnou konstrukci navrhované pražské rozhledny v současné době vytvářejí studenti architektury.

Foto: Princo International

Architekt Martin Rajniš představil model nové pražské rozhledny.

Článek

Rozhledny, které Martin Rajniš už navrhl, jsou inspirovány přírodními tvary. Jsou postavené z přírodních a ekologických obnovitelných materiálů. Mezi nejslavnější patří Věž Blanka a Věž Scholzberg v Jizerských horách, Věž Mamka v Krušných horách nebo Věž Bára II v Chrudimi.

Pozornost vzbudila také Poštovna na Sněžce, jejímž spoluautorem je Patrik Hoffman z atelieru H.R.A. Mezi tyto stavby by se teď mohla zařadit i rozhledna Doubravka od studia Hamr (Huť architektury Martin Rajniš). Spoluautory jejího návrhu jsou David Kubík, Tomáš Kosnar a Miroslav Nevlida. Rozhledna by se mohla stát dominantou nového volnočasového areálu v pražské lokalitě Na Čihadlech nad Rokytkou.

Foto: Princo International

Nová rozhledna Doubravka bude mít dřevěnou konstrukci.

Doubravka by měla mít dřevěnou konstrukci vysokou zhruba 22 metrů. „Rozhledna by se měla začíst stavět zhruba na jaře příštího roku. Po zimě se pokácí kmeny z náletů a může se začít stavět. Půjde spíše o tvrdé dřevo, jasany, javory,” sdělil Rajniš.

„Rozhlednu vnímám jako dominantu, která naší městské části zatím chybí. Proto jsme se rozhodli navázat spolupráci s architektem Rajnišem, který je známý svým odvážným přístupem a využíváním přírodních materiálů. Jsem přesvědčen o tom, že rozhledna a její okolí se stane atraktivním místem nejen pro naše obyvatele, ale i ostatní Pražany a ukáže Prahu 14 jako místo, kde se stále něco děje a kde je také příjemné žít,“ uvedl starosta Radek Vondra.

Foto: Princo International (výřez)

Rozhledna by měla oživit městskou část Prahu 14.

Aby tým architekta Rajniše z Huti architektury ověřil původní konstrukční prvky a celý návrh věže v praxi, začal vyrůstat zkušební objekt na břehu Kyjského rybníka. Zatím jde o nižší konstrukci, která vzniká z náletových dřevin.

Architekt se tak nebojí konfrontace s názory obyvatel ještě před vznikem rozhledny. Dlouhodobě se snaží o to, aby spolu stavby a naše přírodní systémy žily v symbióze. Architekt ostatně nedávno získal v Paříži Mezinárodní cenu za udržitelnou architekturu od nezávislé nadace Locus.

Foto: Locus Foundation

Architekt si prestižní ocenění s názvem Global Award for Sustainable Architecture převzal v Paříži. Je tak oceněn za velký přínos světové architektuře.

Výsledky práce studentů a týmu Huti architektury budou u Kyjského rybníka k vidění od 20. do 22. června. Návštěvníci získají podrobnější informace o projektu a detailech samotné věže.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám