Hlavní obsah

Skandinávský styl dodá domovu nadčasovost i útulnost

Právo, Sylva Svobodová

Styl severských zemí vznikal v padesátých letech minulého století, kdy několik výrobců nábytku a skla představilo tvorbu v milánském paláci Triennale. Severské nábytkářství tak zaujalo celý svět, vzrostla obliba přírodních materiálů a v prvcích se objevila jednoduchost, nadčasovost a smysl pro detail.

Foto: archiv firmy YIT STAVO (5x)

V obývacím pokoji je nápadná barevná tapeta v kombinaci bílé, žluté a černé. Dominantní je i žlutá skleněná váza nebo malý žlutý marocký taburet s výšivkou.

Článek

Inspirace Skandinávií, konkrétně Finskem, je na první pohled vidět při zařizování vzorového domu v projektu KOTI Braník. Střídmá architektura, přírodní materiály, vybavení některých bytů saunou.

Foto: archiv firmy YIT STAVO

Prostorná předsíň s věšákem a nástěnným zrcadlem. Počítá se ale s tím, že si budoucí majitelé zvolí velkou šatní skříň. Dlažba je v neutrálním odstínu, takže nový nábytek nebude problém jakkoliv barevně zkombinovat.

Střídmě a útulně

Vzorový byt, který je možné si prohlédnout, má dispozici 3+kk, velikost 74 m2 a patří k němu i předzahrádka. Interiér je vybaven nábytkem v jednoduchých tvarech v kombinaci s přírodními materiály.

Foto: archiv firmy YIT STAVO

Kuchyně v provedení bílý lesk má zajímavě řešené horní závěsné skříňky, které vedou až ke stropu. Prostor je maximálně využitý, na skříňky se nepráší a schovají, co má být očím skryto. Výrazně žlutou designérka použila i na skleněném obkladu za linkou.

„Kontakt s přírodou zdůrazňují třeba krásné třívrstvé dřevěné podlahy v provedení bělený dub,“ říká designérka Andrea Hylmarová.

Hlavní místnost o rozloze 25 m2, kde se nachází obývací prostor, kuchyňský kout a kuchyňská linka, zdobí zajímavá tapeta finského výrobce Marimekko, která na sebe strhne jednoznačně pozornost. Ostatní vybavení je spíše, až na malé dekorace, v neutrálním bílém provedení a minimalistickém stylu.

Foto: archiv firmy YIT STAVO

Ke skandinávskému stylu odkazují i jednoduché kovové konferenční stolky, které se vyrábějí v několika různých velikostech a barevných provedeních v ceně od 3500 Kč.

Strohost zařízení vyjadřují i detaily: třeba na dřevěném jednoduchém podnoží u ryze nadčasových židlí.

Barevná tapeta je i v ložnici, přírodu zastupuje krásná dřevěná podlaha. Designérka zde ale raději zvolila tlumené odstíny béžové a světle modré, protože na lůžku se má odpočívat.

Foto: archiv firmy YIT STAVO

Do ložnice patří jemnější odstíny béžové a světle modré, na stěně je použita originální tapeta Marimekko. Centrální svítidlo připomíná jemnou pavučinu.

Symbolický a originální je motiv zasněženého stromu, evokující klid a ticho.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám