Hlavní obsah

Nadzemní bazén nabídne relax i osvěžení

Právo, Gisela Růžičková

Léto se kvapem blíží a v nadzemním bazénu u svého domu můžeme příjemně relaxovat po náročném dni.

Foto: MARIMEX

Rodinné bazény Hawai jsou rychle sestavitelné. Unikátní kovový rám zajistí nejen 100% stabilitu, ale i bezpečnost dětí. K této řadě bazénů lze připojit pískovou nebo kartušovou filtraci. Rozměry: od 3,05 x 0,76 m (od 2990 Kč).

Článek

Vzhledem k široké nabídce si můžeme vybírat z různých velikostí i tvarů. Finančně nejdostupnější jsou plastové či nafukovací bazény.

Modely nadzemních bazénů mají kruhový nebo oválný tvar a oproti zapuštěným bazénům jsou praktické, protože jsou mobilní, na údržbu nepříliš náročné a dají se po sezóně uklidit do sklepa nebo do garáže.

Vybíráme s rozvahou

Tvar a velikost bazénu přizpůsobíme prostoru na zahradě. Pro dokonalé využití slunce je ideální jižní nebo jihovýchodní strana od domu.

Kolem bazénu necháme volný relaxační prostor a dostatečný odstup od sousední příjezdové cesty.

Pro ohřev vody využijeme solární energii. Dostupné jsou plastové absorbéry solární energie, které se dají využít k přitápění vody v bazénu i ohřevu teplé užitkové vody např. na sprchování. Solárně termické kolektory mají oproti plastovým absorbérům podstatně vyšší účinnost, nejsou tolik závislé na úrovni slunečního záření.

Pravidelné čištění je nutnost

Jakýkoli typ bazénu potřebuje pravidelnou péči. Bez správné údržby se životnost bazénu výrazně zkracuje, koupání v zanesené vodě je riskantní.

Foto: GUAPEX

Sada bazénové chemie Guaa Pool bez chloru pro malé bazény do 20 m (1199 Kč) je určen pro dezinfekci venkovních i zastřešených bazénů, s filtrací i bez filtrace.

Nejefektivnější je kombinace mechanického a chemického čištění.

Pro úspěšný provoz bazénu je klíčová dobrá filtrace. Zbavuje vodu nečistot, které zachytává právě uvnitř svého filtru. U pískové filtrace tedy nezapomínejte jednou ročně písek vyměnit.

Foto: WWW.SAVO.EU

Savo Original s aktivním chlorem (29,90 Kč/ 1000 ml) je ideální přípravek pro úpravu vody v bazénu. Zabraňuje šíření patogenních mikroorganismů, snižuje riziko přenosu infekcí a onemocnění, při správném používání totiž zničí 99,9 % bakterií.

Voda se musí upravovat také chlorovou nebo bezchlorovou dezinfekcí, vždy dodržíme dávkování doporučené výrobcem. Dezinfikovat lze i peroxidem vodíku, použití je velmi podobné.

Vodu můžeme ošetřit i bezchlorově na bázi víceúčelového polymeru, který neobsahuje toxické látky. Taková voda je vhodná pro alergiky, astmatiky, pro děti do tří měsíců a všechny s citlivou pokožkou.

Foto: OBI

Aquamar Clear gel je čisticí tekutý přípravek k odstranění usazenin na stěnách bazénů. Balení o objemu 0,6 l (229 Kč).

Pokud nám přítomnost chemických prostředků nedělá dobře, dají se nahradit gemicidní UV lampou, která zabíjí bakterie a jejich spory, plísně i mikroorganismy.

Jednou týdně zkontrolujeme hodnotu pH. Správná hodnota se má pohybovat mezi 7,2 až 7,6 pH. K tomu slouží přípravky pH+ a pH-, kterými poměrně snadno pH vody v bazénu upravíme.

Vysavače, chůvičky a plachty

Některé z nich jsou dokonce nezbytné pro bezproblémový provoz, např. bazénové vysavače (mechanické a poloautomatické), jejichž instalace i obsluha je rychlá. Také bazénové chůvičky jsou spolehlivým pomocníkem při ochraně dětí.

Foto: STACHEMA

Série přípravků Laguna (od 79 Kč) na stabilizaci tvrdosti vody, pro úpravu pH vody, pro průběžnou dezinfekci vody, na prevenci a likvidaci řas i pro projasnění vody a proti zákalům.

Foto: STACHEMA

Zatímco krycí plachty slouží k ochraně před vniknutím mechanických nečistot do bazénu, a tím usnadňují jeho údržbu, solární plachty se umisťují na hladinu bazénu.

Bazén potřebuje 1x týdně:

Kontrolu a úpravu hodnoty pH vody

Kontrolu, úpravu a doplnění dezinfekčního prostředku

Proplach filtrační vložky (písek, křemelina nebo zeolit)

Preventivní přidávání dávky přípravku proti nárůstu řas

Preventivní dávku vločkovacího přípravku

Čištění bazénových stěn

Odstraňování hrubých nečistot

Speciální fólie násobí účinky slunečního záření, ohřívá vodu a zároveň zamezuje úniku tepla vypařováním nebo sáláním. Celkové tepelné ztráty bazénu se tak mohou snížit až o 50 %.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám