Hlavní obsah

Jednopodlažní dům je navržen tak, aby splnil potřeby manželů ve středním věku

Novinky, nes

Manželský pár ve středním věku se rozloučil s dětmi, které dospěly a opustily rodné hnízdo. Nastal čas vytvořit nový domov, který bude odpovídat novým podmínkám a novým potřebám rodičů. Našli si pozemek v přímořském městečku Höllviken, ležícím jižně od třetího největšího města ve Švédsku, od Malmö. Návrh domu, nazvaného podle rodiny zadavatelů Villa Håkansson - Tegman, jim připravil architekt Johan Sundberg se svým ateliérem.

Foto: Kasper Dudzik

Fasády domu směřující do ulice jsou z cihel.

Článek

Klienti si přáli moderní, přírodně orientovaný přízemní dům, při jehož návrhu hrála významnou roli smyslová volba. Architekt jim proto vymyslel stavbu, která se zhruba ve svém středu láme v pravém úhlu. Tím vytváří a zároveň obchází malý dvůr. Návrh vychází z tradice dánských atriových domů, které slavily rozkvět v 60. a 70. letech minulého století.

Foto: Kasper Dudzik
Foto: Kasper Dudzik

Otevřené stěny severního křídla chrání před přílišným prozářením posuvné zástěny.

Foto: Kasper Dudzik

Manželé si mj. přáli, aby byl dům provázán s okolní přírodou, což se architekům hezky podařilo.

Tak, jak je dům přirozeně rozdělen do dvou křídel, severního a západního, tak se liší i způsob jejich využití. Ložnice s příslušenstvím je umístěna do severní části budovy, západní sektor je určen ke společenskému životu rodiny. Je zde velký víceúčelový prostor s knihovnou, jídelní a obývací zónou. Na ně navazuje zimní zahrada.

Foto: Kasper Dudzik

Kuchyň je v čistě bílé.

Foto: Kasper Dudzik

Obývací pokoj je v západním křídle domu.

Foto: Kasper Dudzik

Rohové okno nechává v pozdních odpoledních hodinách vstoupit do domu ještě spoustu světla.

Stavba má kostru ze dřeva vyztuženého ocelí, okna a posuvné prosklené dveře jsou zasazené v hliníkových profilech. Vstupní dveře a garážová vrata jsou na zakázku vyrobena z dubu. Fasády směřující do ulic jsou obloženy cihlami, zatímco stěny směřující „do dvora“ jsou obloženy dřevem.

Foto: Johan Sundberg

Dispozice domu: 1 vstupní hala, 2 kuchyň, 3 koupelna, 4 studovna, 5 ložnice majitelů, 6 knihovna, 7 obývák, 8 jídelna, 9 prádelna, 10 pokoj, 11 garáž, 12 zimní zahrada

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám