Hlavní obsah

Okenní sítě nás ochrání před dotěrným hmyzem

Právo, Karolina Černá

Větráme-li v teplých dnech, do bytu se dostane nežádoucí hmyz. Přístup do interiéru mu ale můžeme prostě znemožnit. Pomohou nám speciální sítě.

Foto: 4DECO

Síť proti hmyzu je v pevném rámu a může zároveň fungovat jako přídavné dveře.

Článek

Jednou z nejlevnějších sítí proti hmyzu je obvykle ta na suchý zip, která ale příliš dlouho nevydrží. Nekvalitní pevné rámové sítě se mohou po čase zkřivit, zejména instalujeme-li je špatně nebo na zkřivený rám okna.

Při nákupu proto s odborníkem v prodejně zohledníme vedle přesných rozměrů tvar a typ oken (plastová nebo dřevěná), podmínky pro instalaci vybraného typu sítě (např. nedostatek místa v okolí okna, nerovnosti rámu, jeho zkřivení atd.).

Sítě s pevným rámem

Účinné a praktické sítě proti hmyzu můžeme snadno sundávat a instalovat každou sezónu. Lehce je zbavíme prachu sprchou ve vaně.

Do pevných hliníkových rámů se dává kvalitní síťovina ze skelného vlákna potaženého plastem, takže nepodléhá korozi ani teplotním rozdílům.

Foto: ISOTRA

Pevná rámečková síť připevněná kovovými úchyty se doplňuje se žaluzií proti slunci.

Sítě s pevným rámem mají tzv. límec, který přilne k rámu okna díky připevnění otočnými zarážkami (plechovými, plastovými obrtlíky). Síť nebrání při zavírání nebo otevírání oken, ale samozřejmě oknem nic neprostrčíme, takže síť neinstalujeme v blízkosti venkovního sušáku upevněného pod parapetem, na který chceme věšet prádlo.

Sítě v rámu u vstupních nebo balkónových dveří instalujeme napevno jako tzv. přídavné dveře.

Rolovací sítě

Rolovací sítě určené menším oknům se posouvají ve vodicích hliníkových profilech ve tvaru písmene U. Navíjení sítě zajištuje pružina uložená v hřídeli. Síťovina na krajích prochází vodicími lištami opatřenými těsnicími kartáči.

Foto: ISOTRA

Rolovací sítě se hodí všude tam, kde požadujeme libovolné vytahování a stahování sítě horizontálně nebo vertikálně. Tyto sítě jsou z extrudovaných hliníkových profilů v barevném provedení podle vzorníku RAL.

Stažená síťovina je aretována zachycením koncové lišty na síťovině do spodního profilu uzavírajícího rám rolovací sítě.

Rolovací síť instalujeme i na malé ostění (pro instalaci kazety je třeba 25 mm, pro vodicí lišty 10 mm), což uvítají majitelé zateplených domů a bytů.

Foto: FANTOM

Okenní rolovací síť je vhodná pro menší okna, fixujeme ji v úrovni, ve které potřebujeme.

Montujeme-li rolovací síť na rám, počítáme s tím, že box bude mírně zasahovat do světlosti okna. Montáž rolovacích sítí se neobejde bez drobných zásahů do okenního rámu.

Plisované sítě

Hodí se pro okna, dveře, posuvné prosklené stěny a lodžie větších rozměrů. Vypadají elegantně, také jsou dražší. Maximální rozměry těchto sítí jsou šířka 560 cm, výška 260 cm.

Okenní plisovanou síť posunujeme do jakékoli výšky, aniž by vystřelila nahoru. Díky tomu je bezpečnější než rolovací síť a může se posunout jen do výšky např. pro zalití květin.

Posuvné sítě

U posuvných sítí se cení zejména zachování bezbariérového průchodu, na druhou stranu právě během tohoto okamžiku může do interiéru hmyz vlétnout. Pro instalaci posuvné sítě platí to, co pro posuvné dveře – potřebujeme dost místa pro odsun křídla.

Foto: FANTOM

Dveřní síťové žaluzie mají samozavírací tkaninové pruhy, takže malé děti, domácí mazlíčci a dospělí s plnýma rukama projdou snadno dovnitř nebo ven, načež se pruhy automaticky zavřou.

Rám sítě je zavěšen pomocí vozíků s kuličkovými ložisky na pojezdové kolejnici, spodní část je vedena ve vodicí liště s těsněním. To umožňuje lehké a nehlučné odsunutí sítě do boku.

Speciality

Antialergické sítě proti pylu (např. Poll-Tex) jsou určeny všem, kteří trpí v období jara a léta pylovou alergií. Síť díky speciální textilní struktuře zadrží až 90 % pylových zrn a lze tak větrat pokoj ve dne v noci.

Foto: ISOTRA

Integrované sítě jsou praktickým doplňkem exteriérových rolet. Jejich ovládání není závislé na ovládání rolety. Integrovaná síť Sectra je pevnou součástí exteriérových rolet a je instalována zároveň s roletou. Její mechanika je ukryta v boxu.

Pro majitele drobných zvířat jsou vhodné pásy síťových žaluzií, kterými lze projít, a pak se vracejí do původního uzamknutého tvaru.

Kolik zaplatíme

Okenní sítě

Pevná rámečková síť (š/v 90 x 70 cm) - 600 Kč

Okenní rolovací síť (š/v 100 x 140 cm) - 3328 Kč

Dveřní sítě

Rámové síťové dveře (š/v 80 x 200 cm) - 3700 Kč

Rolovací dveřní sítě - 3800 Kč

Posuvná síť - 5500 Kč

Síťové žaluzie (š/v 95 x 220 cm, šíře pruhu 30 cm) - 755 Kč

Ceny jsou orientační, bez montáže 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám