Hlavní obsah

Nízkoenergetická dvoupodlažní dřevostavba ve stylu venkovské chalupy

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkendový domek v jižních Čechách nezapře inspiraci původními stavbami regionu a okolní krajinou. Jeho interiér je útulný a připomíná venkovskou chalupu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nízkoenergetická dřevostavba se inspiruje stylem původních staveb jihočeského regionu.

Článek

Nízkoenergetická dvoupodlažní dřevostavba už zdálky zaujme čtyřmi vikýři v sedlové střeše a smrkovými obklady ošetřenými modřínovým odstínem.

Obklady obklopují okna druhého podlaží a zcela pokrývají neobytnou část domu, tzv. stodolu, která se tak opticky odděluje od zbytku domu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Neobytná část domku je zcela pokryta smrkovými obklady.

Ve stodole lze parkovat auto, nechybí tu ani pracovní kout. Charakteristickými prvky domku jsou také truhlářem zhotovená malá okna dělená dřevěnými příčlemi na šest tabulek a dveře z poctivého masivu ladící s dřevěným obložením.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Přízemí

Materiály podle klimatu

Domek respektuje přírodní klima regionu, v němž se nachází. Střecha má sklon 35°, takže sníh z ní lehce sklouzne. Vstup na ni je bezpečný a pohodlný díky stupínkům zabudovaným na střešní krytině, tudíž odklízení sněhu či případná oprava hromosvodu nebudou problém.

Foto: Jan Handrejch, Právo

K většímu prostoru zádveří s lavicí přispívají zasunovací dveře.

Obvodový panel je pokryt fasádním systémem Cemix. Jako izolace v obvodových konstrukcích je použita foukaná celulóza od firmy Isocel, příčky Orsik, podhledy Domo. Podlahy jsou dřevěné, položené na betonové mazanině.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na míru zhotovená kachlová kamna vytopí celou světnici.

O vytápění a ohřev vody se stará elektřina společně s kachlovými kamny. Obě podlaží mají koupelnu s WC.

Rustikální obývák

Ještě se chystá výstavba venkovského zápraží, nicméně už dnes zádveří s lavicí za hlavním vchodem vybízí k posezení u okna s výhledem do okolní krajiny.

Přízemí dominuje obývací místnost. Majitel domku ji vybavil retro pohovkou, na uložení běžných věcí sehnal starou komodu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Polštářky na židlích a lavici jídelního koutu ladí se závěsy.

Kuchyňskou část tvoří masivní stůl, židle a lavice lákající k rodinnému posezení. Na zakázku zhotovená kachlová kamna spolehlivě vytopí celou světnici. Část kamen přesahuje do vedlejší odkládací místnosti, kterou stačí jen takto temperovat.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V obývací části nechybí pohodlná pohovka a křeslo.

Venkovský ráz světnice umocňuje smrkový strop s lakovanými lepenými trámy.

Podkrovní místnosti

Do druhého podlaží vedou zatočené, na míru zhotovené schody. V nice chodbičky je vestavěná skříň. Po levé straně od podesty schodiště najdeme dvě malé místnosti, budoucí dětské pokojíky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Podkroví

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dřevěné schodiště vyrobené na zakázku

Na druhé straně je ložnice s rustikálním dvoulůžkem a komodou. Koupelně propůjčuje slunnou atmosféru okrová výmalba a dlažba.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Rustikálně vybavená ložnice se stolky

Zatímco v přízemí podlahovou krytinu tvoří keramické obklady, nahoře jsou smrkové podlahovky. Stropy ve všech místnostech v patře jsou zešikmené, což pokojům dodává na útulnosti tím víc, že do krajiny shlížíme z okýnek vikýřů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Barvami prosluněná koupelna se sprchovým koutem.

Dispozice domu

Obytná plocha domu

1. NP 64 m2

2. NP 57 m2, stodola 44 m2

Celková zastavěná plocha 111 m2

Stavba domu trvala 4 měsíce, cena kolem 3,5 mil. Kč.

Realizace stavby Nema

Nízkoenergetický versus pasivní dům

Za nízkoenergetické domy se považují stavby s roční měrnou spotřebou energie menší než 50 kWh/m2. Pasivní spotřebují energie méně než 15-20 kWh/m2.

Pro srovnání - běžná novostavba si vezme průměrně 100 kWh/m2 tepla.

Malá energetická náročnost spočívá např. ve výběru kvalitní izolace, těsnění oken a dveří, izolaci střechy, orientaci stavby velkými okny na jih.

Stavby se doplňují vlastním kotlem s tepelným čerpadlem, případně rekuperací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám