Hlavní obsah

Miniaturní elektronická bonsaj funguje jako nabíječka a lampička v jednom

Novinky, nes

Spojování rozličných funkcí do jednoho předmětu je jedním z trendů moderního designu. Pokud je takový objekt navíc i hezký a jeho výroba ekologická, má velkou šanci, že se skutečně objeví na trhu. Všechny zmiňované vlastnosti má projekt nazvaný Electree mini mladého francouzského designéra Viviena Mullera, který se snaží získat peníze na spuštění jeho sériové výroby pomocí serveru Indiegogo.

Elegantní doplněk domácnosti ve tvaru ministromečku funguje jako nabíječka baterií, telefonů nebo roztomilá lampička.Video: Quentin Wardavoir

 
Článek

Inspiraci našel Francouz v bonsajích. Právě do tvaru malého stromu se rozhodl vytvarovat nabíječku zachycující sluneční energii ve svých devíti „listech” tvořených drobnými jako film tenkými a pružnými solárními panely. Čtvercové listy je možné natáčet do všech směrů, díky čemuž každý stromek může mít neomezené množství podob.

Foto: Vivien Muller

Stačí postavit elektrický stromeček na sluníčko a už může nabíjet.

Médiem, do nějž se zachycená energie ukládá, jsou klasické tužkové a mikrotužkové baterie, tedy typy AA a AAA, které lze pak využít například v dálkových ovladačích. Bonsaj působí už v základní podobě velice dekorativně. Po vyjmutí z „květináče” ji lze ovšem ještě doplnit dvěma malými užitečnými moduly, které její funkce rozšiřují dál.

Foto: Vivien Muller

Články se nabíjejí v základně stromečku, do středové jamky se pak vkládá buď modul pro nabíjení přes USB port, nebo modul s LED diodami.

Modul s LED diodami promění stromeček v roztomilou lampičku vydávající jemné ambientní světlo. Protože solární panely fungují zároveň jako světelná čidla, lampička se sama automaticky rozsvítí, jakmile množství okolního světla klesne pod určitou úroveň. Barva vydávané záře záleží na natočení bonsaje.

Foto: Vivien Muller

Doplněn modulem obsahujícím LED diody se bonsaj promění v malou lampičku´měnící barvy podle toho, jak je natočena.

Druhý modul obsahující USB port umožňuje nabíjet ve stromečku nejrůznější elektronická zařízení, jako například chytrý telefon nebo chytré hodinky.

Stromeček je vyroben z recyklovaných plastů a kromě solárních panelů, jež mají původ v USA, bude celý produkován ve Francii.

Reklama

Související témata:

Související články

Ideální pohovka do malého bytu

V malém bytě je třeba šetřit doslova s každým centimetrem, a tak jejich majitelé s nadšením vítají všechny designérské počiny, jež jim v tomto směru vycházejí...

Krása dřevěných doplňků do domácnosti

Dřevo je materiálem, k němuž moderní designéři sahají snad nejraději. Má tradici, duši, vyzařuje z něj přirozenost a teplo. Každý kousek je svým způsobem...

Výběr článků

Načítám