Hlavní obsah

Malý byt propojili s půdním prostorem, dominantou je komín uprostřed

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojtěch zdědil po babičce malý byt v Malešicích v nejvyšším patře domu se sedlovou střechou. Jeho stav nebyl zrovna přívětivý, ale skrýval zajímavý potenciál – navazovala na něj prázdná půda. Po nepříjemných peripetiích se mu ji nakonec podařilo získat a s pomocí architektů z ní vytvořit příjemné bydlení pro samostatně žijící osobu.

Foto: www.modernibyt.cz

Dubový stůl z masivu je originálním způsobem připevněn ke komínu, po jehož stranách vznikly praktické police. Je doplněn plastovými židlemi Vitra. Osvětluje ho nástěnná lampa Tolomeo.

Článek

Bylo třeba velkých úprav?

Ano. Byt byl opravdu ve špatném stavu, dělali jsme kompletní rekonstrukci. Díky propojení bytu s navazující půdou se podařilo z malého bytu 2 + 1 získat užitnou plochu 90 m2.

Vznikl jeden hodně otevřený a prakticky uspořádaný prostor, kde je kuchyň, jídelna, obývací pokoj, pracovna, ložnice, koupelna s klozetem a ještě i komora s pračkou a sušičkou.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň má pracovní desku z nerezu, jejíž součástí je integrovaný dřez. Působí velmi úhledně, jednolitě a praktická je i údržba. Pracovní desku osvětlují lineární zářivky osazené v šikmině stěny.

Původně tu byla velmi malá koupelna se stísněnými malými okénky. Protože se ale architektům podařilo vytvořit větší vikýř, prostor se výrazně zvětšil a v koupelně bylo možné srovnat strop. Současná koupelna vznikla spojením původní kuchyně a koupelny. Architektky zcela změnily dispozice interiéru.

S kým jste spolupracoval?

Využil jsem služeb architektonického ateliéru Oooox Radky Valové a Magdy Palečkové. S jejich prací jsem se seznámil prostřednictvím internetu. Interiéry, na nichž pracovaly, jsou mi velmi blízké. Plně si získaly mou důvěru, kterou rozhodně nezklamaly.

Nebylo jednoduché vypořádat se s bytem, který měl ze tří stran zkosenou střechu, uprostřed komín, a přitom z prostoru vytvořit smysluplně uspořádaný celek k praktickému užívání.

Foto: www.modernibyt.cz

Sedací souprava je na zakázku zhotovena z více samostatných dílů, které lze podle potřeby různě seskupovat. Doplňují ji kovové stolečky z indické železnice zakoupené v antiku. Podlaha je tvořená světlou betonovou stěrkou Pandomo Loft.

Do čelní stěny osadily sestavu osmi střešních oken, která budí dojem ateliérového prosklení. Architektky byly samozřejmě limitovány daným rozpočtem, ale víceméně jsem jim nechal volné ruce.

Byt celkově připravovaly na míru mému způsobu života a jeho barevnost záměrně volily v chladnějších tónech, aby se jevil jako pánský interiér. Konstrukce krovu jsou natřeny černě v kontrastu s bílou výmalbou a vypadají jako ohořelé. Myslím, že z něj architektky vytěžily maximum.

Máte velmi zajímavě navržený jídelní stůl.

Ano. Je zvláštní, je „zakousnutý“ do komína a pěkně odděluje kuchyň od obývacího pokoje. Kuchyň tak zůstala trochu uzavřená za rohem. Tím, že je stůl širší než komín, vznikly po jeho stranách praktické police pro odložení drobností. Já tam mám obraz.

Foto: www.modernibyt.cz

Knihovna, která tvoří předěl mezi obývacím pokojem a pracovnou, je zhotovená na míru z lakované MDF desky stejně jako nábytek připevněný ke stěně.

Moc se mi ale líbí komín, který vnímám jako přednost svého domova. Je obložený speciálně vyrobeným obkladem – nalepenými betonovými černě natřenými pláty, v nichž jsou obtisknutá dřevěná prkna. Obklad však nemá spáry, vypadá jednolitě a úplně stejně jako skutečné dřevěné trámy.

Podle fotografií je proměna koupelny ohromující.

To jistě! Koupelna, která byla nevyhovující a velikostí připomínala spíš komůrku, se proměnila v příjemnou a vzdušnou místnost se spoustou denního světla. Uvítal jsem možnost mít zde vanu i sprchový kout.

Foto: www.modernibyt.cz

Stěny koupelny i podlaha mají povrch beze spár. Je zde použita speciální stěrka Betonepox. Vana Classic Duo Oval je obložená černou mozaikou a doplněná podlahovou baterií.

Je tu i dostatek úložných prostor, všechny drobnosti mohu mít schované, nikde se zbytečně nic nepovaluje. Mám rád pořádek. Klozet je také šikovně skrytý za nízkou příčkou, na níž jsou upevněny police.

Foto: www.modernibyt.cz

Velké umyvadlo je posazeno na pult obložený mozaikou Fluid Nero. Přilehlou stěnu pokrývá velké zrcadlo, které koupelnu opticky násobí. Nechybí ani atypickým způsobem umístěná velká skříňka s úložnými prostory.

Stačí vám úložné prostory v kuchyni? Přece jen zde chybí horní skříňky.

Zase tak často nevařím, jsem tu většinou sám. S ohledem na tři šikminy, které se v tomto půdním bytě potkávají, nebylo možné do kuchyně horní skříňky umístit. Kuchyň tvoří písmeno L. Její kratší část zabírá vysoká chladnička a zbytek šikminy vyplňují police.

Nebylo možné sem použít ani tradiční digestoř, proto je tu výsuvná. Díky sedlové střeše a šikminám mám ale dost jiných úložných prostor. Využívám ještě malou půdičku, kam vstupuji po výklopných schodech z předsíně.

Co ještě zbývá zařídit?

Jistě se toho najde víc, ale nejdříve bych si chtěl pořídit novou postel. Pěkné prostorné dvoulůžko. Musím se porozhlédnout. Kdybych nenašel žádné odpovídající mé představě, uvažuji o jeho zhotovení na míru. Už teď jsem ale z nového bytu nadšený.

Foto: www.modernibyt.cz

Nepřímé osvětlení ložnice zajišťuje stropní svítidlo. Ke čtení v posteli slouží nástěnné reflektory se směrovatelným tokem světla.

Oceňuji stěrky, které vůbec nevypadají studeně, jak jsem se původně obával. Jsou teplé i ve skutečnosti, protože podlaha je vyhřívaná a také se snadno udržuje. V létě je zde také příjemně, klimatizace to jistí. Ostatně, v případě, že by nestačilo podlahové vytápění, lze s ní v zimě i přitápět.

Reklama

Související témata:

Související články

Roztančený a hravý byt pro milovnici baletu

Když byla Klára přijata ke studiu baletu na vysněné škole, znamenalo to pro ni nejen možnost zdokonalovat se v tom, co ji baví nejvíc, ale také první stěhování...

Výběr článků

Načítám