Hlavní obsah

Dům se střechou pokrytou drny skvěle zapadá do venkovské krajiny

Novinky, nes

Když se manželský pár ze skotského ostrova Skye rozhodl nechat si postavit dům na jeho severním poloostrově Trotternish, měl dva hlavní požadavky, jak by měl vypadat. Předně manželé chtěli střechu pokrytou drny (odtud název The Turf House) a také měl být dům orientován kolmo k severnímu směru, což mohlo v daném prostředí působit možná trochu proti intuici místa.

Foto: Nigel Rigden

Dům stojí na dohled od pobřeží, na svažujícím se pozemku.

Článek

Pozemek, na němž stavba stojí, se mírně svažuje směrem k nedalekému pobřeží. Na druhé straně se ovšem klene kopec, který jej zastiňuje.

Architekti z ateliéru Rural Design při snaze vytvořit návrh finančně dostupného domu, který dokáže vzdorovat tamnímu extrémnímu klimatu, se museli přizpůsobit i požadavkům místních úřadů. V jejich podmínkách stálo, že stavba má mít co nejmenší vizuální dopad na danou lokalitu. Tomu naštěstí představy majitelů o zelené střeše a orientaci objektu skvěle nahrávaly.

Foto: Nigel Rigden

Dům má úzký, téměř kosočtverečný půdorys.

Architekti umocnili nenápadnost domu ještě volbou dřevěného obložení všech stěn. Použitý modřín totiž brzy vyšisuje do elegantního stříbrošedého odstínu. Také tvar stavby, z některých úhlů nápadně připomínající po okolí roztroušené zemědělské kůlny a chlévy, pěkně začleňuje obytný dům do krajiny.

Foto: Nigel Rigden

Kůlna domu kopíruje jeho charakter.

Střecha objektu téměř kosočtverečného půdorysu se svažuje směrem k jeho dvěma nejvzdálenějším koncům. Díky tomu je středová část budovy nejen nejvyšší, ale také nejširší. Právě sem umístili architekti nejen vchod, ale také kuchyň a koupelnu, do nichž je tak ze všech koutů domu stejně daleko.

Foto: Nigel Rigden

V nejvyšší a nejobjemnější části je umístěn vchod do budovy.

Dům s celkovou plochou podlah 90 m2 je vytápěn krbem na dříví, důkladně tepelně izolován a vybaven systémem větrání s rekuperací.

Podle některých odborníků patří k těm nejhezčím a nejlepším stavbám na ostrově. Není proto divu, že v loňském roce získal ocenění Královské společnosti architektů ve Skotsku.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám