Hlavní obsah

Podzemní doupě ukazuje světu jen čelní fasádu

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi návrhy rodinných domů již zdaleka nejsou výjimkou stavby s tzv. zelenou střechou. Není divu, dodávají jim nevšední vzhled, pomáhají udržet teplo v interiéru v chladných měsících a v těch horkých jej naopak ochlazují. V údolí Chess, nedaleko britského města Rickmansworth, architekti ze studia PFG Design ovšem vytvořili dům, který je celý ukrytý pod zemí. Odhalenou má jen čelní stranu, kde je vstup a dvojice garážových dveří. Jeho název zní Walnut Burrow (Ořešákové doupě).

Foto: Profimedia.cz

Denní světlo do domu přivádí nejen čtvercový dvorek, ale také několik světlíků.

Článek

Přísun světla do domu zajišťuje centrální čtvercový dvorek, do nějž se sestupuje po kovovém točitém schodišti, a několik světlíků.

Foto: Profimedia.cz

Dvůr je přístupný ze střechy po točitém schodišti a také posuvnými dveřmi z haly a kuchyně.

Foto: Profimedia.cz

K domu, z nějž je vidět jen čelní fasáda, vede dlážděná cesta. Garáž je dostatečně dlouhá pro dvě auta stojící za sebou.

Foto: Profimedia.cz

Původní podoba pozemku, pod nímž se nyní ukrývá nový moderní dům.

Do domu se vchází dubovými dveřmi, za nimiž je moderní šatna. Z velké haly fungující jako obývací pokoj, jídelna a kuchyně je možné vejít na dvůr před domem velkými skleněnými posuvnými dveřmi. Kuchyně je bohatě vybavena veškerými myslitelnými kuchyňskými spotřebiči. Do jejího vybavení spadá i snídaňový bar.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní společenská hala domu funguje jako obývací pokoj.

Foto: Profimedia.cz

Na halu volně navazuje jídelní zóna a za ní kuchyň se snídaňovým barem.

V podzemním doupěti se ukrývá čtveřice ložnic, každá se svou vlastní plně zařízenou koupelnou. Při návrhu domu, který je v současnosti na prodej za 845 miliónů korun, architekti mysleli také na zábavu majitelů. Jedna místnost slouží jako soukromý kinosalónek s plátnem o úhlopříčce 2,75 m. Interiér je vybaven programovatelným systémem osvětlení.

Foto: Profimedia.cz

Jedna z ložnic v domě

Foto: Profimedia.cz

Každý z pokojů má svou vlastní plně zařízenou koupelnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám