Hlavní obsah

Rodinný dům Oldřicha a Hany Rohanových vyrostl na dřívějším odpadním místě

Novinky, text: Martin Strakoš, editace: tnk

V ulici Zámostní na Slezské Ostravě si vybrali mladí manželé k výstavbě rodinného domu pozemek, na kterém byla velká halda odpadu po těžbě uhlí v 19. století. Podnik Báňské stavby ale odbagroval několik tisíc kubíků hlušiny a mohlo se stavět. Na pozemku brzy vznikla elegantní vila.

Foto: Markéta Kubačáková, autorský tým Slavné vily Moravskoslezského kraje

Vila s adresou: Ostrava-Slezská Ostrava, Zámostní 30/548

Článek

O plány vily manželé požádali architekta Radúze Rozhona. Ten byl ze známé ostravské stavitelské rodiny, jeho otec přišel do Moravské Ostravy těsně po první světové válce. Založil úspěšnou stavební firmu, se kterou se podílel na výstavbě mnoha důležitých budov ve městě.

Radúz šel v jeho stopách, ale komunisté mu po roce 1948 hodně ztížili uplatnění. Přesto navrhl v 70. letech minulého století několik rodinných domů.

Foto: Markéta Kubačáková, autorský tým Slavné vily

Západní pohled na komforní vilu ze sedmdesátých let.

Architekt vytvořil studii, kterou si Hana Rohanová, sama s vysokoškolským stavebním vzděláním, zpracovala do podoby plánové dokumentace ke stavebnímu řízení.

Dům dostal plochou střechu a byl umístěn ve svahu nad ulicí, od které je částečně oddělen opěrnými zdmi ze surového betonu.

Foto: Markéta Kubačáková, autorský tým Slavné vily Moravskoslezského kraje

Stavba je jednoduchá, architekt si na přílišné dekorace nepotrpěl.

Interiér vily navrhl architekt Leopold Kolář. Dominuje mu komunikační hala se schodištěm do patra. Centrální obytný prostor je tvořen dvojicí pokojů – jídelnou a obytným pokojem s vestavěným krbem.

Zajímavým způsobem je řešen hlavní vstup s brankou, zabudovanou do betonového ostění, ve kterém je zasazena soška havajského bůžka Tiki.

Foto: Markéta Kubačáková, autorský tým Slavné vily Moravskoslezského kraje

Vstup do vily je hodně strohý a střídmý.

Zvnějšku vila zaujme pásovými okny a loubím. Břízolitová fasáda i dřevěný obklad připomínají tehdejší typickou podobu rodinných domů. Hlavní plus projektu je v jeho vyváženosti, v kultivovaně utvářeném vstupním prostoru a v odvaze zasadit stavbu do složitého prostředí zanedbané čtvrti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám