Hlavní obsah

Národní cenu za architekturu získala přestavba lázní od architekta Bučka

Novinky, tnk

Národní cenu za architekturu Grand Prix architektů letos získala proměna městských lázní v Liberci. Lázně se díky dobrému architektonickému vedení Jiřího Bučka z ateliéru Sial podařilo změnit na galerii výtvarného umění. Přestavba zvítězila v konkurenci desítek výjimečných staveb, které byly v poslední době postaveny na území České republiky.

Foto: Grand Prix architektů

V letošním ročníku nejvíc bodovala přestavba městských lázní v Masarykově ulici v Liberci.

Článek

Přeměnit městské lázně, postavené v historizujícím stylu na přelomu 19. a 20. století, na galerii výtvarného umění je podle poroty hodně složitý a náročný úkol. Osobitě stojící tmavý hranol, v podzemí propojený s hlavní budovou, má centrální část víceúčelového prostoru bývalé bazénové haly přetvořenou v efektní výstavní prostor.

Porota ocenila citlivé spojení historické a moderní architektury. Architekt Buček dobře navazuje na tradici kvalitní liberecké architektury spojené s ateliérem Sial, který zakládal známý architekt Karel Hubáček.

Do letošního ročníku soutěže bylo přihlášeno celkem 69 projektů v sedmi kategoriích. Porota vítěze ale vybrala jednohlasně.

"Citlivým spojením historie a současnosti získává kulturní scéna a oblastní galerie nové možnosti," uvedla předsedkyně poroty Magdaléna Jetelová.

Stavby připomínající bunkry letos bodovaly

Porota letos ocenila i stavby s lehce industriální podobou. Nejlepší novostavbou se stal horský penzion Kraličák v Hynčicích pod Sušinou od Lukáše a Evy Blažkových a Vítězslava Petra z Ječmen Studia.

Pension se svou podobou vymyká tradičním horským chatám a připomíná spíše bunkr, než pohádkovou chaloupku. V interiéru i exteriéru ale hostům nabízí bohaté vyžití.

Foto: Grand Prix architektů

Pension Kraličák se stal archotektonickou dominantou horské oblasti.

Bunkr tak trochu připomíná i nejlepší rodinný dům Mníšek v Mníšku pod Brdy od Davida Kopeckého a Pavla Mejtského a Jána Studeného z ateliéru KSA. Porota ocenila jeho strohé geometrické prvky.

Foto: Grand Prix architektů

Interiér rodinného domu v Mníšku pod Brdy je dobře propojen s exteriérem.

Za design byly uděleny hned dvě ceny. První má rekreační objekt Ošelín v Ošelínu ve Stříbře od Dušana Řezáče z ateliéru Modulora, kterému dominuje dřevěné obložení. Objekt zajímavě kontrastuje s okolní zástavbou.

Druhou cenu získala moderní přístavba zimní zahrady v centru Prahy v ulici Vlašská od pražského ateliéru Petr Franta Architekti.

Nejlepší interiér má Megapixel

Za interiér byl oceněn Megapixel na adrese Komunardů na Praze 7 od architektů Petra Koláře a Aleše Lapky ze studia ADR. Porota kladně ohodnotila rekonstrukci tovární haly bývalého Holešovického pivovaru na moderní prodejnu.

Foto: Grand Prix architektů

Showroom v Holešovicích má zajímavé industriální prvky.

Za rekonstrukci je oceněna i Stodola v Benešově u Semil od Studia Raketoplán a autorů Pavla Nalezeného a Jakuba Adamce. Její interiér je uzpůsoben soudobým potřebám, lidový ráz stavby se ale architektům podařilo zachovat.

Foto: Grand Prix architektů

Zrekonstruovaná stodola svým obytelům poskytuje plnohodnotnější životní prostor.

V porotě zasedla řada zahraničních odborníků na architekturu. Jejich práce probíhala i v letošním ročníku jen čtyři dny, během nich ale navštívili hned třicet vybraných staveb navržených na udělení Grand Prix a cen v jednotlivých kategoriích.

„Milou a překvapující zkušeností bylo, že většina hodnotné, kvalitní architektury je dílem mladých architektů. Pokládáme to za jednoznačný úspěch českých a moravských škol architektury,” uvedl italský architekt a člen poroty Nicolò Riva.

Přihlášená díla jsou vystavena až do 13. června ve Veletržním paláci, dále pak výstava putuje po ČR a následně do zahraničí.

Grand Prix architektů má své kritiky

Soutěž každoročně vyhlašuje Obec architektů spolu s Národní galerií v Praze a Českou komorou autorizovaných inženýrů a techniků ve výstavbě. O podobě a smyslu ceny se nedávno bouřlivě diskutovalo.

Zvažovalo se, že by se na udělování ceny podílela i Česká komora architektů. Děkan Fakulty architektury ČVUT Ladislav Lábus je pro nominační způsob pořádání ceny.

Tématem, nad kterým se pak jednotliví účastníci tehdejší diskuse rozcházeli, je hlavně otázka možného budoucího financování ceny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám