Úkolu se ujalo holandské studio Korteknie Stuhlmacher Architecten z Rotterdamu. Jeho architekti se museli ve svém návrhu přizpůsobit místním, velmi striktním pravidlům pro výstavbu. Jejich cílem je uchovat specifický ráz tamní krajiny vytvářený po staletí kulturou a životním stylem místních obyvatel.

Majitelé chtějí pozemku vrátit jeho přirozený ráz, který se působením předchozího majitele a poté i stavbou domu poněkud vytratil.

Majitelé chtějí pozemku vrátit jeho přirozený ráz, který se působením předchozího majitele a poté i stavbou domu poněkud vytratil.

FOTO: Luuk Kramer

Oba domy jsou propojeny, takže jejich interiér tvoří jeden celek.

Oba domy jsou propojeny, takže jejich interiér tvoří jeden celek.

FOTO: Luuk Kramer

Přízemí funguje jako jeden velký otevřený prostor s kuchyní a jídelnou.

Přízemí funguje jako jeden velký otevřený prostor s kuchyní a jídelnou.

FOTO: Luuk Kramer

Velmi zjednodušeně řečeno, kromě určitých vzhledových nároků bylo stavbu třeba přizpůsobit hlavně požadavkům upřednostňujícím malé budovy. Architekti však s ohledem na zadání klientů potřebovali navrhnout poměrně objemnou stavbu.

Výškový rozdíl mezi podlahami obou domů řeší dvojice schodů.

Výškový rozdíl mezi podlahami obou domů řeší dvojice schodů.

FOTO: Luuk Kramer

Zákoutí s kamny funguje jako obývací pokoj.

Zákoutí s kamny funguje jako obývací pokoj.

FOTO: Luuk Kramer

Řešením se proto nakonec ukázalo rozdělení jednoho objemu do dvou částí, tedy vybudování dvojice propojených domků, jejichž velikost byla již pro místní úřady únosná. Celek pak nenápadně připomíná zemědělskou usedlost s úzkým „hlavním domem“ rovnoběžným s ulicí a velkou „stodolou“ za ním.

Všechny zdi jsou bohatě otevřeny, díky čemuž je interiér příjemně prosvětlený.

Všechny zdi jsou bohatě otevřeny, díky čemuž je interiér příjemně prosvětlený.

FOTO: Luuk Kramer

Interiér domu je přísně sjednocen. Všude lze najít stejné obložení ze světlého dřeva.

Interiér domu je přísně sjednocen. Všude lze najít stejné obložení ze světlého dřeva.

FOTO: Luuk Kramer

Obě budovy nabízejí spoustu prostoru a různé varianty jeho využití a samozřejmě, díky bohatému otevření stěn, také nádherné výhledy do okolí. Třetí, nízká budova s plochou střechou, orientovaná kolmo ke dvěma předchozím, imituje kůlnu.

Dům má vchod na každé straně.

Dům má vchod na každé straně.

FOTO: Luuk Kramer

Zatímco tzv. hlavní budova má jen přízemí, zadní stodola má i patro.

Zatímco tzv. hlavní budova má jen přízemí, zadní stodola má i patro.

FOTO: Luuk Kramer

Samotná stavba byla pak výsledkem spolupráce lokálního holandského dodavatele a německých tesařů. Konstrukci domu tvoří silné dřevěné panely ošetřené čirým lakem.

Jedna z ložnic v domě

Jedna z ložnic v domě

FOTO: Luuk Kramer

Dům slouží jako víkendový pro velmi početnou rodinu.

Dům slouží jako víkendový pro velmi početnou rodinu.

FOTO: Luuk Kramer

Zahrada a okolí domu postupně získávají zpět svůj původní přirozený vzhled, o který přišly částečně kvůli stavebním pracím a částečně rukou předchozího majitele, který parcelu organizoval jiným, současným majitelům ne právě vyhovujícím způsobem.

Plány jednotlivých podlaží stavby

Plány jednotlivých podlaží stavby

FOTO: Korteknie Stuhlmacher Architecten (2x)

Boční pohledy

Boční pohledy