Hlavní obsah

Tekoucí hodiny jako designový prvek vznikají podle slavného obrazu Salvadora Dalího

Novinky, tnk

Slavné tekoucí hodiny na obrazu s názvem Neodbytnost paměti od španělského umělce Salvadora Dalího inspirují i dnešní návrháře interiérových doplňků. Snové rozplývající se rozteklé hodiny dovedou interiéru dodat fantaskní nádech.

Foto: Novinky.cz, repro katalog

Hodiny vznikají díky inspiraci dílem nazvaným Neodbytnost paměti nebo Měkké hodinky od Salvadora Dalího.

Článek

Melting clock neboli „tekoucí hodiny” jsou inspirované obrazem z roku 1931. Nevšední designový kousek v podobě hodin se stane originálním a dynamickým prvkem v celém interiéru.

Tento typ hodin často vzniká v poměrně divokých barevných variacích, kterých je lepší se vyvarovat, tedy pokud nechcete, aby váš domov působil kýčovitě.

Foto: GettingPersonal.co.uk, archiv

Tekoucí hodiny ve stříbrném provedení zapadnou i do moderních a minimalistických prostor.

Tvorba Salvadora Dalího je pro interiérové designéry dlouhodobě velkou inspirací. Ti dodnes například kopírují jím navrženou pohovku inspirovanou rty herečky Mae Westové.

Do dějin designu se Dalí zapsal i svým proslulým telefonem se sluchátkem ve tvaru humra. Umělec dal svým snům hmatatelnou podobu a ostatní designéři se jeho průlomovou tvorbou inspirují dodnes.

Foto: Novinky.cz, archiv, Novinky

Zlaté provedení trochu koketuje s kýčem.

Tekoucí hodiny jsou surrealistickým prvkem, pro který je typická inspirace sny a fantasiemi. Právě ty se díky Dalímu, který byl jedním z průkopníků surrealistického stylu, mohou odrazit i na podobě našich interiérů.

Foto: Antartidee.it

Tekoucí hodiny vznikají i v barevně uměřenějších baiantách. K těm nejextravagantnějším patří hodiny s motivem mraků.

Pokud chcete efekt tekoucích hodin podtrhnout, zkuste volit i podobně řešený rozpohybovaný nebo tekoucí nábytek, například od amerického designéra Judsona Beaumonta. Interiér tak získá na zajímavosti a pro hosty bude jeho návštěva i zajímavým zážitkem.

Foto: archiv Judsona Beaumonta, Prezzybox.com

Interiér můžete doplnit o další nábytkové kusy s tekoucím motivem.

Podobně fantaskním prvkem do interiéru je i lavice a křeslo, které vypadají, jako by se vznášely na baloncích. I tyto kousky (inspirované filmovým uměleckým dílem) dodají prostoru dynamiku a originální náboj na pomezí snu a reality. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám