Hlavní obsah

V centru přelidněné metropole vyrůstá horské údolí

Novinky, nes

V čínském hlavním městě začíná stavba prvního z projektů velkého souboru architektonických děl nazvaného město Šan-šuej, město hor a vody, jehož autory jsou architekti čínského studia MAD. Na jižním okraji Čchao-jangského parku, který je jedním z největších veřejných parků v Pekingu, začíná růst obchodně administrativní komplex doplněný dvojicí rezidenčních budov nazvaný Čchao-jang Park Plaza.

Foto: MAD Architects (14x)

Návrat přírodních tvarů do hranaté šedi města.

Článek

Když Novinky představovaly projekt Město Šan-šuej svým čtenářům loni poprvé, měly všechny jeho části podobu modelů. Už v této formě uchvacovaly svou neobvyklostí a tvary, které jasně odkazovaly k přírodě a přírodní krajině. Zatímco některé připomínaly spíše na sebe navršené oblázky, jiné napodobovaly reliéf hor a kopců. [celá zpráva]

Foto: MAD Architects

Přirozenou dominantou komplexu je dvojice výškových budov nejblíže parku, jižně od nich je čtveřice administrativních staveb a na jihozápadě, jakoby už mimo areál, přibydou ještě dva rezidenční domy.

Foto: MAD Architects

Nejvyšší z budov bude měřit 120 metrů.

První, právě realizovaný projekt se prostírá na ploše necelých 31 tisíc čtverečních metrů, přičemž zahrnuje soubor komerčních, administrativních a rezidenčních budov. Celková plocha nadzemních prostor činí 128 tisíc čtverečních metrů a součet podzemních ploch pak dalších 95 tisíc metrů čtverečních. „Budovy svými tvary napodobují přírodní krajinu a navrací tak přírodu zpět do městské zástavby,“ popisuje svůj návrh hlavní architekt společnosti MAD Ma Jen-sung.

Foto: MAD Architects

Čtveřice nižších budov bude sloužit jako administrativní.

Foto: MAD Architects

Pohled z vrchu nejvyšších budov by měl připomínat pohled do horského údolí.

Nejblíže parku stojí dvojice domů připomínající dva horské útesy, které od sebe rozdělilo koryto řeky (vyšší z nich má 120 metrů). Podobně, jako by tomu bylo v přírodě, ani tyto dvě „skály“ nejsou symetrické. Každá má svůj vlastní jedinečný tvar. Jejich povrch je zbrázděn rýhami, které způsobila eroze vody a větru.

Foto: MAD Architects

Pohled napříč údolím ke dvěma skalním útesům.

Foto: MAD Architects

Rýhy a hřebeny imitují povrch skal vystavený přírodním živlům.

Ventilační a filtrační systém ukrytý v „hřebenech“ staveb přivádí čerstvý vzduch do jejich interiérů, kam architekti logicky začlenili i zeleň, včetně stromů. Díky tomu stavby budou působit velmi přírodním dojmem nejenom z vnějšku, ale také zevnitř.

Foto: MAD Architects

Architekti do projektu začlenili spoustu prvků živé přírody.

Foto: MAD Architects

Dvě hlavní budovy spojuje hala se stropem vysokým 17 metrů. Příjemnou atmosféru má navozovat mj. i zurčící voda.

Dvojice nejvyšších budov je propojena úzkou zastřešenou halou se stropem ve výšce 17 metrů. Lidé, kteří zde budou mít například pracovní schůzku, nebo tudy třeba jen projdou, zažijí stejný pocit, jako by byli někde v horském údolí. Kromě pohledu na okolní stavby a přírodu kolem k tomu napomůže i zvuk tekoucí vody. A naopak, nejvyšší patra budov jsou plánována jako veřejně přístupné zahrady nabízející výhled na park Čchao-jang, město Peking a rovněž tak na bezprostřední okolí.

Foto: MAD Architects

Spousta denního světla a zeleně patří k hlavním charakteristikám projektu.

Foto: MAD Architects

Diváci měli možnost poprvé spatři vzhled nového komplexu na výstavě v Pekingu v podobě modelu.

Na jih od dvou hlavních budov vyroste čtveřice administrativních staveb, které mají vzhledově připomínat kameny v říčním korytě. V jihozápadní části komplexu, odděleny ulicí, mají pak vyhrazeno místo dvě rezidenční stavby.

Foto: MAD Architects

Plánek komplexu. Rezidenční budovy nejsou zvýrazně, nacházejí se v levém, dolní rohu.

Foto: MAD Architects

Detail systém ventilace a jejího řešení na fasádě.

Projekt už nyní začíná sklízet první úspěchy a uznání. Americká rada pro šetrné budovy (U. S. Green Building Council, USGBC) mu udělila zlatý certifikát LEED (Leadership in Energy and Environmental Design). Její členové ocenili především využití přirozeného světla, inteligentní způsob stavby a systém čištění vzduchu.

Foto: MAD Architects

Architekti do projektu staveb zakomponovali i žové stromy.

Anketa

Líbí se vám tento projekt?
Ano! Takhle by se mělo stavět!
58,9 %
Je to nezvyklé, ale docela pěkné.
26,6 %
Nevím. Mně to nic neříká.
0,6 %
Tento styl se mi příliš nelíbí.
1,4 %
Hrozné. Příroda vypadá jinak.
12,5 %
Celkem hlasovalo 1262 čtenářů.

Koncept Města Šan-šuej

Město Šan-šuej znamená v překladu Město hor a vody. Jeho koncept představil slavný čínský raketový vědec a konstruktér Čchien Süe-sen už v roce 1980. Znepokojen rostoucím počtem obřích betonových staveb předložil návrh založený na starodávném čínském umění Šan-šuej.

Cílem bylo umožnit lidem, aby žili v městském prostředí, ale zároveň měli možnost navrátit se k přírodě. Tento urbanistický plán dosud nebyl uveden do praxe. Vrátit se k němu rozhodl až současný čínský architekt Ma Jen-sung.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám