Hlavní obsah

Moderní zděný rodinný dům v příjemném prostředí kousek od Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obytný soubor na severním okraji Prahy nabízí nejen bydlení v moderních rodinných domech. Přidanou hodnotou je i promyšlené urbanistické řešení, které zkrášluje prostředí a zpříjemňuje každodenní život. Navštivte s námi vzorový zděný dům.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

V domech jsou připraveny instalace pro kuchyňskou linku, vzorový dům je na ukázku zařízen kuchyní z MDF desek v elegantní kombinaci smetanového laku a dezénu wengé s hliníkovými doplňky.

Článek

Zatímco v zemích na západ od našich hranic patří kvalitní urbanistický koncept k samozřejmému standardu bydlení (klienti jej žádají a obce i stavební předpisy developerům ukládají jej řešit), u nás bohužel zatím není dobrým zvykem a nová výstavba někdy připomíná „houby, které vyrostly po dešti".

Proto jsme rádi navštívili místo, kde se tato dobrá věc podařila.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Pohled jihovýchodní. Velkou plochu bočního průčelí (štítové stěny) člení vysoká okna vedoucí do obytného prostoru a do schodišťové haly.

Skupina 14 dvojdomů a dvou trojdomů připravených k nastěhování v lokalitě Jižní stráň zaujímá území na okraji obce Březiněves, ohraničené starou zástavbou a řadovými rodinnými domy z 90. let minulého století, tísnícími se na poměrně malých parcelách.

Dvojdomy na první pohled tvoří jednolitý uspořádaný celek, v jehož jádru vyrůstá malé náměstíčko s komponovanou zelení a upravenými zpevněnými plochami.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Nejvýraznějším prvkem jižního průčelí je rizalit s rovnou střechou, jehož hmota je ještě zvýrazněna odlišnou barvou omítky.

Každá ze čtyř ulic, které je obklopují, bude mít trochu jiný charakter. Zděné domy se liší orientací ke světovým stranám (z ní vyplývá umístění oken buď ve štítové stěně, nebo ve střeše), barevností a polohou rizalitů v průčelí, takže výsledek nepůsobí jednotvárně.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Rizality na obou průčelích jsou opatřeny rohovými okny. Kombinace pevně zasklených a otevíratelných částí ušetřila peníze.

Zděný dům je dimenzován pro rodinu se dvěma či třemi dětmi. Vstupuje se malým čtvercovým zádveřím, které je propojeno s garáží a šatnou. Přes schodišťovou halu procházíme do společného obytného prostoru, zahrnujícího sezení, jídelnu a kuchyňský kout, který je umístěn na pravé straně a opticky oddělený polopříčkou.

Provoz kuchyně tak neruší toho, kdo relaxuje v obývacím pokoji (kuchyně je „schovaná" a nepořádek není příliš vidět), ale všichni členové rodiny mohou být v neustálém kontaktu.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) předsíň 2) šatna 3) garáž 4) hala 5) koupelna + WC 6) komora pod schodištěm 7) obývací prostor 8) kuchyňský kout 9) terasa

Bohatě prosklená čelní stěna s francouzskými dveřmi přímo vybízí k tomu, abychom se vydali na zahrádku. My se však vydáváme do podkroví se třemi ložnicemi a malou pracovnou, kterou lze využít i jako šatnu, hernu, posilovnu a podobně.

Nad podkrovím se nachází rezervní půdní prostor, dost velký na ukládání velkého množství věcí či vybudování další obytné místnosti.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Podlahu v obývacím prostoru pokrývá odolná plovoucí podlaha. Plastová okna v celém domě jsou z vnitřní strany bílá, z vnější mají dezén dubového dřeva.

Přestože zděný dům nezaujímá velkou zastavěnou plochu a navenek nepůsobí nijak mohutně, poskytuje velký vnitřní prostor. Vtip spočívá ve dvou rizalitech s rovnou střechou, zakomponovaných do severního a jižního průčelí domu.

Dvě ze tří ložnic v podkroví mají tedy rovné stropy a plně využitelnou výšku v celém svém půdorysu, zatímco v klasickém podkroví jsou místnosti se zkosenými stropy až o celou třetinu užitné plochy ochuzeny. Tímto řešením dům získal jak na vnitřním, tak na vnějším půvabu – více místa i zajímavější hmotovou kompozici.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Podlahu v obývacím prostoru pokrývá odolná plovoucí podlaha. Plastová okna v celém domě jsou z vnitřní strany bílá, z vnější mají dezén dubového dřeva.

Přínosem dispozice je variabilita vzhledem ke světovým stranám a možnost stranového převrácení k podélné ose (poloha garáží v dvojdomě je buď středová, nebo okrajová, čímž se mění členění, avšak architektonický ráz zůstává zachován).

Po technické stránce odpovídá zděná stavba s dřevěným krovem současným standardům, uvnitř se vyznačuje příjemnou slunnou atmosférou.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys patra: 1) hala 2) ložnice rodičů 3, 4) dětský pokoj 5) pracovna 6) WC 7) koupelna

Denní světlo mají nejen obytné místnosti, ale i šatna, haly a schodiště. Vzhledem k tomu, že jde o dvojdům, se bez okna musejí obejít koupelny (vždy je nutný nějaký kompromis).

Komunikační prostory a zázemí jsou vyměřeny tak, aby ani metr čtvereční nezůstal nevyužit. Hledáte-li vyvážený poměr ceny a užitné hodnoty, najdete ho právě zde.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Koupelny jsou vybaveny keramickými obklady a dlažbami z nabídky studia Los Kachlos.

Projekt v sobě nese výhody blízkého velkoměsta i přírody zároveň. Z centra Prahy jste tu za 15 minut, dopravu zajišťují také pravidelné městské autobusové linky. Obec disponuje velmi dobrou infrastrukturou – nabízí zázemí pro fotbal, tenis, dětská hřiště i moderní fitness centrum.

Technické údaje

Zastavěná plocha 100 m²

Užitná plocha 158,6 m²

Velikost pozemku 374 m²

Konstrukce betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, železobetonové stropy, dřevěný krov, dřevěné schodiště, betonové střešní tašky, na rovných střechách asfaltové pásy. Obvodový plášť je zateplen vnějším kontaktním zateplovacím systémem, stěny mezi domy tvoří dvojité oddilatované zdivo s vloženou akustickou izolací

Výplně otvorů plastová okna pětikomorová s izolačními dvojskly, dveře fóliované do obložkových zárubní

Vytápění ústřední plynové, plynový kotel + deskové radiátory, připravený základ pro krb, možno dodatečně realizovat komínové těleso

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám