Hlavní obsah

Péče o venkovní dřevo a kov má svá pravidla

Právo, Sylva Svobodová

Dřevěná pergola a okna, lavička, terasa i plot potřebují po zimě novou ochranu. A tak první jarní víkendy obvykle věnujeme natírání všeho, co se olupuje, je oprýskané nebo začíná rezivět.

Foto: DETECHA

Nátěrová hmota Karbolineum extra zachovává přirozený vzhled dřeva. Materiál je pružný a umí impregnovat do hloubky. Finální dekorativní nátěr nabízí až 10 barevných odstínů. Nátěr nevytváří na povrchu uzavřený film, takže se ani neloupe.

Článek

Dřevo je živý materiál, který na slunci a za deště trpí. Jeho životnost výrazně prodloužíme kvalitním nátěrem. Používají se krycí barvy, emaily nebo nejlépe lazury, které zdůrazní přirozenou kresbu dřeva a vzhled oživí.

Kov natíráme hlavně proto, aby nerezavěl, proto barvou překrýváme souvisle celou plochu. Důkladně natřeme hlavně záhyby, spoje, sváry, kde by se případně mohla zadržovat voda nebo srážet vlhkost.

Foto: PRIMALEX

Na kovový plot lze aplikovat jednovrstvou barvu 2 v 1, která poskytuje kovu antikorozní ochranu a je vhodná na povrchy z oceli, železa, hliníku, litiny. Nátěr rychle schne, má jemný atraktivní pololesk.

Dobrý výsledek závisí zejména na dokonale připraveném podkladu, výběru kvalitní nátěrové hmoty a na zachování správného postupu (počet natření, ředění, doba zaschnutí apod.).

Nátěry dřeva

Dřevo chráníme z několika důvodů: před napadením dřevokazným hmyzem, dřevokaznými houbami, plísněmi. Také UV záření způsobuje nevratné ztmavnutí.

Dřevu neprospívají ani povětrnostní vlivy a vlhkost, protože zásadní podíl na rozkladu dřevní hmoty má voda. Nechráněné dřevo je možné snadno mechanicky poškodit.

Foto: BALAKRYL

Dřevěný plot vydrží déle po natření univerzální barvou BALAKRYL UNI, ať už si vybereme lesk, saténový vzhled či mat. Povrch je dokonale hladký, zakoupit lze z výroby v plechovce až 18 namíchaných barev.

Dřevo natíráme včas, dokud je v kondici. I preventivní nátěr se aplikuje, dokud není dřevo napadené. Zvláštní pozornost věnujeme očištění, penetraci, zbroušení a vyhlazení povrchu dřeva (barvy nikdy nenanášíme na zašedlé, zdegenerované dřevo). Vodorovné plochy, kde po dešti zůstává voda, jsou více namáhány. Taková místa natřeme pečlivě.

Foto: STACHEMA

Dřevo napadené škůdci je nutné nejprve ošetřit biocidním přípravkem Lignofix I-Profi. Teprve poté aplikovat silnovrstvou vodou ředitelnou lazuru se zvýšeným obsahem vosku a ochranou proti UV záření.

Nátěrové hmoty se různí svým složením, obsahují třeba jen některé ochranné složky. A proto v obchodě pečlivě čteme etikety, složení přípravku. Jiný přípravek je vhodný na interiérové dveře, jiný na plot apod.

Foto: BARVY A LAKY TELURIA

Lazurol Topdecor je oblíbená syntetická lazura na dřevo. Tvoří ji směs kvalitních vosků a olejů.

Čím jsou náročnější podmínky pro dřevo, tím vyšší ochranný faktor potřebujeme (nebo počítejme s častější obnovou nátěru).

Na dřevo se hodí zejména lazury, které se podle typu rozpouštědla dělí na syntetické rozpouštědlové a vodou ředitelné. Další kategorie rozlišují lazury tenkovrstvé, středněvrstvé, silnovrstvé a tixotropní (patří mezi silnovrstvé, konzistence umožňuje silnější nátěr). Před nátěrem musí být každé dřevo suché, bez zbytku pryskyřic a prasklin.

Foto: LUXOL

Venkovní dřevěné dveře jsou extrémně zatěžované. K natření vybíráme kvalitní hmotu, která nabízí vysoký stupeň ochrany.

Povrch dřeva nejprve lehce přebrousíme jemným brusným papírem, očistíme od prachu a mechanických nečistot. Pak naneseme penetrační nátěr a dvě vrstvy lazury. Mezi prvním a druhým nátěrem zaschlý povrch lehce přebrousíme. Zlepší se tím přilnavost dalšího nátěru a zbrousí případná nerovnost.

Natírání a počasí

Zasychání vodou ředitelných hmot ovlivňuje i počasí. Při nízkých teplotách schne nátěrová hmota pomaleji, při vysokých, zejména na slunci, naopak velmi rychle a nestačí vytvořit dokonalý film na povrchu, obvykle zasychá i barva na štětci. Natírání zrušíme i v případě, kdy očekáváme déšť. Vysoká vlhkost vzduchu zpomaluje zasychání, proto by se nemělo natírat při relativní vlhkosti vyšší než 80 % a teplotě nižší než 10 °C.

Povrchová úprava kovů

Když chceme nový nátěr, musíme ten starý dokonale odstranit. A to ručně, pískováním nebo opalováním. Odlupující se části vezmeme starou špachtlí se zakulacenými rohy, aby nevznikly vrypy, na ostatní plochy použijeme kovový kartáč nebo smirkový papír. Když si práci chceme urychlit, použijeme speciální pistole (některé povrch otryskají, jiné opálí).

Vždy se zbavíme rzi a povrch odmastíme horkou vodou se saponátem a rychle vysušíme.

Kov poté rychle natřeme základní barvou, aby železo nezačalo zase korodovat (stane se i při jednom vlhčím dnu venku). Na železo platí dvouvrstvý nátěr: základní barva a vrchní email. Na trhu je ale spousta barev, které fungují jako dva v jednom. Barvy na kov obsahují inhibitory koroze a pojivo, které odolává UV záření, povětrnostním vlivům a je pružné. To je důležité, protože nátěr pak nepraská, když se železný podklad vlivem teplot roztahuje či smršťuje.

Dobré tipy

1. Nátěrové hmoty na kov se nemají ředit. Vzniká pórovitý povrch náchylnější ke korozi. Platí to zejména pro vodou ředitelné barvy.

2. Základové barvy natíráme raději štětcem, zvláště u členitých konstrukcí. Při nástřiku dochází k větším ztrátám materiálu.

3. U rychleschnoucích barev dochází k tzv. zasychání pod štětcem. Barva se trhá a neslévá se. V tomto případě se doporučuje nanášet barvu stříkáním.

4. Na trhu je i tzv. tepovaná barva, kterou lze hned aplikovat na zkorodovaný povrch kovu.

Základní barva i vrchní email mají být založeny na stejném druhu pojiva: buď oba ředitelné vodou, nebo syntetickými rozpouštědly. Při natírání kovu se používají syntetické barvy, a tak doma pořádně větráme. Když natíráme větší plochu a potřebujeme více plechovek, odborníci doporučují slít plechovky do jedné nádoby a pak teprve natírat. Máme totiž jistotu, že odstín barvy bude všude stejný.

Reklama

Výběr článků

Načítám