Hlavní obsah

Kolekce nádobí inspirovaná artefakty Říma vystihuje krásy starověké doby

Novinky, tnk

Španělský designér Jaime Hayon vytvořil podařenou kolekci stolních doplňků inspirovanou starověkým Římem. Jako motiv ho zaujala třeba stavba Kolosea nebo starověké keramické amfory i konkrétní hrdinové někdejších bájí.

Foto: Klunderbie, archiv studia Paola C.

Mísa s názvem Colosseum a designér Jaime Hayon

Článek

Jaime Hayon navrhl kolekci pro značku Paola C., se kterou již dříve spolupracoval. Nyní se showroom tohoto studia proměnil na malé muzeum s prvky designu z doby císařského Říma.

Jednotlivé kousky připomínají moc a slávu někdejších císařů. Inspirací se  designérovi stal třeba druhý římský císař Tiberius nebo první římský císař Octavian neboli Augustus.

Foto: Fabio Padovese

Leštěné mísy Tiberius vznikly z mědi a mosazi.

Designér pracoval s různými materiály. Využil mědi, hliníku, keramiky, barevného skla i postříbřené oceli. Právě slitiny různých kovů, a zejména mědi, byly pro tehdejší nádobí vyšších společenských vrstev hodně typické. Takové kousky vznikaly hlavně během vlády císaře Tiberia.

Srdcem celé kolekce je rozměrná amfora, kterou sám designér ručně dekoroval.

Foto: Fabio Padovese

Svícen Sagunto a váza Augustus připomínají vznešenost něktdejších artefaktů.

Nádobí pro studio Paola C. tvořila již celá řada italských a mezinárodních designérů a umělců. Ti navrhovali zajímavé kolekce ručně zdobené keramiky nebo foukaného skla.

Foto: Klunderbie

Miska Alexandria má podstavec z lesklé mědi.

Společnost poskytuje příležitosti pro mladé designéry, kteří pro ni navrhují praktické moderní předměty každodenní potřeby. Představitelé Paoly C. také uzavírají partnerství s různými vzdělávacími institucemi.

Foto: Fabio Padovese

Váza Titus vznikla ve třech velikostech.

Kolekce nádobí inspirovaná Římem je díky své uměřené zdobnosti a jednoduchým tvarům vhodná do minimalistických i industriálních prostor. Efektně bude vypadat i v interiéru zařízeném v severském nebo přírodním stylu. Hodí se hlavně do interiérů dekorovaných zemitými přírodními barvami.[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám