Hlavní obsah

Neviditelná stodola se maskuje v březovém háji

Novinky, nes

Zatímco někteří architekti touží zanechat výrazný otisk na tváři prostředí, kde má jejich dílo stát, jiní naopak tvoří nenápadně. Své stavby komponují do krajiny co možná nejméně dramatickým způsobem. Ideálně tak, aby budova do okolí hezky zapadla a vzbuzovala dojem, že tam stojí odjakživa, anebo ještě lépe, že tam snad ani vůbec není. V případě projektu „Neviditelná stodola“ se tvůrci rozhodli svůj objekt nechat zmizet přímo před očima diváků.

Foto: Profimedia.cz

Odrazy na povrchu stavby se přirozeně propojují a doplňují se skutečnými stromy v okolí.

Článek

Autory tohoto návrhu jsou architekti brooklynského designového ateliéru STPMJ a připravili jej pro letošní ročník soutěže architektonických bláznivin (Folly Competition 2014), kterou každoročně pořádá Architektonická Liga města New Yorku se zástupci tamního Socrates Sculpture Parku na Long Islandu.

Ačkoli Neviditelná stodola letošní ročník nevyhrála, projekt získal jedno z ocenění poroty jako zajímavý návrh, a to právě za svůj unikátní design.

Foto: Profimedia.cz

Útvarem vedou průzory, které nejvíce jej nejvíce prozrazují.

Pointou je pokrytí fasády uzounké dřevěné stavby filmem, který věrně odráží své okolí, takže objekt je z určité vzdálenosti prakticky nepostřehnutelný. Optickému klamu hodně napomáhá také začlenění domku do zcela konkrétního místa v parku.

Foto: Profimedia.cz

Teprve světlo uvnitř objektu prozradí stavbu v březovém hájku.

Autoři si záměrně vybrali březový hájek, kde roste pohromadě skupinka velmi podobně vyhlížejících bříz. Jejich zrcadlové obrazy na povrchu fasády proto nepůsobí nijak překvapivě a divák je ve skutečnosti očekává. Teprve s tím, jak se člověk ke stavbě přibližuje, rozeznává, které stromy jsou reálné a co jsou pouhé odrazy. Z bližšího odstupu pak začnou být patrné i otvory fungující jako průzory skrz stavbu.

Foto: Profimedia.cz

Ani zima stavbu příliš nedemaskuje.

Objekt má půdorys rovnoběžníku o rozměrech 7,3 x 1 x 3,65 m. Ačkoli nese název stodola, ve skutečnosti je spíše jen skulpturou či - chcete-li - skutečně jen bláznivinou. Faktem ovšem zůstává, že právě tento způsob ukrytí stavby v daném prostředí architekti čím dál více zvažují a používají i u reálných projektů.

Foto: Profimedia.cz

Stavba je opravdu uzounká, v nejširším místě má necelý jeden metr.

Reklama

Související témata:

Související články

Hotový dům vyhrabali ze země jako lanýž

Velice neobvyklý způsob stavby zvolili architekti madridského ateliéru Ensamble Studio. Na španělském pobřeží Costa da Morte se rozhodli vytvořit objekt, který...

Fasádu domu tvoří rám

Každý, kdo tento dům v japonské Hirošimě zahlédne, ví okamžitě, jak se jmenuje - Rám. Jeho dvouvrstvá čelní fasáda snad ani jiný název nepřipouští. Za černou...

Výběr článků

Načítám