Stavba označená jako B25 má celkovou plochu podlah 457 m² a stojí na svažitém pozemku, který se sklání na jihozápad, směrem od ulice do hloubi zahrady. Dům sám je postaven v rovině, takže jeho přízemí se nachází pod úrovní ulice a je tedy chráněno před zraky kolemjdoucích.

KOMENTÁŘ DNE:

Jak probíhá Zemanova prezidentská nekampaň - se svoláním první schůze Sněmovny čekal až do nejzazšího možného termínu, vláda tak nejspíš požádá o důvěru až těsně před prvním kolem prezidentských voleb, píše Jiří Pehe. Čtěte zde >>

Jednolitost bílé fasády je narušena svislým řezem.

Jednolitost bílé fasády je narušena svislým řezem.

FOTO: Rafael Pinho

Jedním z oživujících prvků bílé fasády jsou obklady z červeného vyvřelého ryolitu.

Jedním z oživujících prvků bílé fasády jsou obklady z červeného vyvřelého ryolitu.

FOTO: Rafael Pinho

Soukromí v místnostech prvního patra architekti náležitě utajili vytvořením optické iluze. Před bohatě prosklenou stěnu domu umístili ještě jednu, která je ovšem čistě bílá a z vnější strany působí dojmem, že je skutečnou zdí stavby. Mezi oběma stěnami je asi metrová mezera, která funguje jako zdroj světla pro skryté místnosti. Bílá stěna kromě toho, že odrazuje případné zvědavé pohledy, snižuje i množství hluku, které by mohlo z ulice do místností dolehnout. I proto jsou na tuto stranu orientovány především ložnice s přilehlými koupelnami.

Mezera mezi bílou stěnou a stěnou domu funguje jako světlík.

Mezera mezi bílou stěnou a stěnou domu funguje jako světlík.

FOTO: Rafael Pinho

Jeden z bočních vchodů do domu.

Jeden z bočních vchodů do domu.

FOTO: Rafael Pinho

Aby čelní fasáda nepůsobila až příliš monolitickým dojmem, narušili ji architekti z islandského studia PK Arkitektar svislým řezem, který je jediným proskleným prvkem na této straně. Divákovi nabízí pohled do hlavní chodby domu. Levá část stavby je pak oživena obklady z ryolitu v netypické červené barvě, který se do islandského prostředí svým vyvřelinovým původem více než hodí.

Směrem do zahrady je dům naopak maximálně otevřen.

Směrem do zahrady je dům naopak maximálně otevřen.

FOTO: Rafael Pinho

Okolí domu krášlí kombinace kamene a drobných kamínků.

Okolí domu krášlí kombinace kamene a drobných kamínků.

FOTO: Rafael Pinho

Stavba je z čelní strany vůči vnějšímu okolí co nejvíce uzavřena, naopak na straně směřující do zahrady ji architekti maximálně otevřeli. Sem proto také směřují okna všech společenských místností v domě. V horním patře je to především obývací pokoj a kuchyně, na níž na terase volně navazuje venkovní jídelní zóna, odkud se otevírá nádherný výhled na nedaleký poloostrov Álftanes.

Prosklený svislý pás uprostřed čelní fasády odhaluje pohled na hlavní chodbu domu.

Prosklený svislý pás uprostřed čelní fasády odhaluje pohled na hlavní chodbu domu.

FOTO: Rafael Pinho

Obývacá pokoj se nachází v prvním poschodí.

Obývací pokoj se nachází v prvním poschodí.

FOTO: Rafael Pinho

Diváka nepochybně upoutá značná strohost okolí domu, do nějž se vchází z bočních stran. Obzvláště na přední části pozemku, jež směřuje do ulice, se dohledáte jen kamene a drobných kamínků, bez jediného kousku zeleně. Také zadní zahrada má trávník nemilosrdně lineárně ohraničený kamenem a na jeho ploše stojí jediný strom.

V porovnání s živými stěnami a záplavou zeleně v okolí si nelze tohoto kontrastu nepovšimnout. Architekti vysvětlují, že tento vzhled se možná vymyká zvyklostem čtvrti, kde dům stojí, ovšem o to více odpovídá charakteru islandské krajiny a přírody.

Interiér je řešen čistým, minimalistickým stylem.

Interiér je řešen čistým minimalistickým stylem.

FOTO: Rafael Pinho

Přízemí

Přízemí

Plánek: PK Arkitektar (2x)

První poschodí

První poschodí