Příběh domu začali psát před pěti lety, když plánovali budoucnost včetně dětí. Tehdy bydleli v paneláku v Kladně, ale toužili po větším soukromí, které by jim poskytl domek se zahradou.

Dvoupodlažní rodinný dům zvenku vypadá malý, ale uvnitř je dost prostorný.

Dvoupodlažní rodinný dům zvenku vypadá malý, ale uvnitř je dost prostorný.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

„Nejdřív jsme hledali pozemek kolem Prahy, ale nakonec jsme zakotvili v obci na Mladoboleslavsku, odkud pochází manžel a má tady rodiče. Také je tu na dosah Český ráj jako stvořený pro výlety na kole. Líbil se nám nejen členitý pozemek na konci vesnice, ale i zázemí pro děti – školka, škola, hřiště i sportovní areál. A do Boleslavi je to kousek.“

Výsadbu okrasných rostlin podle vlastního návrhu plánují majitelé letos.

Výsadbu okrasných rostlin podle vlastního návrhu plánují majitelé letos.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Dispozice a detaily domu

Základ pohodlného a kvalitního bydlení vychází z dispozice domu, kterou majitelé částečně ovlivnili.

Předsíň s otevřenou šatnou a technickou místností vymyslela sama hostitelka.

Předsíň s otevřenou šatnou a technickou místností vymyslela sama hostitelka.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

„Když jsme zařizovali byt v Kladně, hodně jsem četla časopisy o bydlení a designu, kde jsem také objevila nabídku Ekonomických staveb. Domy mě zaujaly a později mě překvapilo i vstřícné jednání zástupců firmy,“ pochvaluje si hostitelka spolupráci.

Z katalogu si manželé vybrali dům podle ceny a uspořádání místností. Chtěli hlavně jednoduchou a ne velkou stavbu, žádné zbytečně složité tvary.

I typový dům se dá upravit

Oslovil je typový dům, jehož dispozici konzultovali s tetou – architektkou.

„Neměli jsme potřebné zkušenosti ani představivost a ona nám hodně poradila. Třeba v podkroví se zvedaly stěny, aby nebyly tak zkosené a prostor se zvětšil. Vzdali jsme se garáže, a rozšířili tak užitnou plochu interiéru. Změnili jsme i druh stavebního materiálu – místo Ytongu Porotherm.

Otevřený prostor propojený se zahradou, kde je situovaná kuchyň, jídelna a obývák.

Otevřený prostor propojený se zahradou, kde jsou situovány kuchyň, jídelna a obývák

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Firma nám pomohla vyřídit stavební povolení a hypotéku, která se trochu zpozdila. Jinak stavba probíhala podle harmonogramu. Možná proto, že jsme kromě firemního měli ještě vlastní stavební dozor. Základová deska se postavila na podzim roku 2009 a v březnu 2011 jsme se stěhovali,“ vzpomíná hostitelka.

Světlo, prostor a pohodlí

Dům působí harmonicky, je vzdušný a prosvětlený. Poskytuje pohodlí, většina prvků v domě je promyšlena do detailu. Příjemný první dojem se násobí ve chvíli, kdy otevřeme vstupní dveře. Hned je jasné, že majitelé vsadili na světlo, prostor a pohodlí.

Rohová sedačka s televizním koutem a krbem, jenž uspoří výdaje za topení.

Rohová sedačka s televizním koutem a krbem, jenž uspoří výdaje za topení

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Předsíň s otevřenou šatnou volně přechází do společenské místnosti s krbem, propojené francouzským oknem se zahradou. Otevřený prostor dává pocit volnosti, který podtrhuje příliv slunečních paprsků.

Koupelna v šedobílém barevném provedení se sprchovým koutem

Koupelna v šedobílém barevném provedení se sprchovým koutem

FOTO: Petr Hloušek, Právo

V přízemí se nacházejí ještě pracovna, malá technická místnost a koupelna se sprchovým koutem. Z předsíně se vstupuje po schodišti do druhého podlaží, kde jsou dva dětské pokoje, ložnice a velká koupelna s rohovou vanou.

Zaujme jednoduché pojetí

Jak z prostorového uspořádání, tak ze zařízení interiéru je zřejmá cílená bezprostřednost. Rozšíření dispozice domu do všech stran odpovídá nárokům zatím tříčlenné rodiny, ale mladý pár počítá ještě s druhým děckem.

Masivní schodiště propojující obě podlaží

Masivní schodiště propojující obě podlaží

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Hostitelé využili otevřeného prostoru a propojili sezení, jídelní kout a kuchyň do jednoho celku. Za jasného počasí se odtud mohou kochat pohledem na Český ráj a Bezděz.

Kuchyň šitá na míru

Kuchyň tvoří podstatnou část obytné zóny v přízemí. Střízlivost se odráží i v konceptu kuchyňské linky, vyrobené z lamina. „S návrhem kuchyně s vestavnými spotřebiči nám pomohlo kuchyňské studio, ale upravili jsme si ho podle vlastních potřeb a montovali sami včetně spotřebičů. Barový pult nám dodělával místní truhlář,“ komentuje hostitelka.

Majitelé zvolili praktická dvířka s dýhou wenge, která se vkusně doplňuje s laminátovou podlahou a dezénem dveří. Při rozvržení kuchyně se vyšetřilo trochu místa i na spíž, která je od kuchyně oddělena stěnou.

V klidové zóně

Ve druhém podlaží jsou dětské pokoje, ložnice a prostornější koupelna s rohovou vanou.

Ložnice s oddělenou šatnou s komodami, kterou navrhla majitelka společně s truhlářem.

Ložnice s oddělenou šatnou s komodami, kterou navrhla majitelka společně s truhlářem.

FOTO: Petr Hloušek, Právo

„Sami jsme vybírali sanitární keramiku včetně obkladů a dlažby v koupelnách, podlahové krytiny i dveře. Také jsme dům sami barevně doladili a zařizovali, novým i původním nábytkem z bytu. Stěny zatím ještě pracují, takže s výmalbou čekáme.“

Zajímavě obložená koupelna dlaždicemi různých velikostí v cihlovém tónu

Zajímavě obložená koupelna dlaždicemi různých velikostí v cihlovém tónu

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Co prověřil život

Po třech letech bydlení by majitelé neměnili téměř nic, až na krb, který by dnes umístili do rohu. S rozdělením místností jsou spokojeni, protože dům využívají do posledního centimetru.

Dětský pokoj jednoročního syna, kde zatím hrají prim hračky.

Dětský pokoj jednoročního syna, kde zatím hrají prim hračky

FOTO: Petr Hloušek, Právo

Mají radost i z výběru pozemku ve vesnici, která pro děti i dospělé připravuje spoustu aktivit. A nadšeni jsou i z cyklostezek a kopečků v okolí.