Hlavní obsah

Rodina toužila po soukromí. Z paneláku utekla do domu se zahradou

Právo, Gisela Růžičková

Sen o příjemném bydlení v rodinném domě má kde kdo, ale ne každému se ho podaří uskutečnit. Naši hostitelé měli odvahu a chuť jít za svým rozhodnutím. A povedlo se!

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kuchyň do tvaru písmene U s dostatečným množstvím úložných prostor a spíží za stěnou.

Článek

Příběh domu začali psát před pěti lety, když plánovali budoucnost včetně dětí. Tehdy bydleli v paneláku v Kladně, ale toužili po větším soukromí, které by jim poskytl domek se zahradou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dvoupodlažní rodinný dům zvenku vypadá malý, ale uvnitř je dost prostorný.

„Nejdřív jsme hledali pozemek kolem Prahy, ale nakonec jsme zakotvili v obci na Mladoboleslavsku, odkud pochází manžel a má tady rodiče. Také je tu na dosah Český ráj jako stvořený pro výlety na kole. Líbil se nám nejen členitý pozemek na konci vesnice, ale i zázemí pro děti – školka, škola, hřiště i sportovní areál. A do Boleslavi je to kousek.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Výsadbu okrasných rostlin podle vlastního návrhu plánují majitelé letos.

Dispozice a detaily domu

Základ pohodlného a kvalitního bydlení vychází z dispozice domu, kterou majitelé částečně ovlivnili.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předsíň s otevřenou šatnou a technickou místností vymyslela sama hostitelka.

„Když jsme zařizovali byt v Kladně, hodně jsem četla časopisy o bydlení a designu, kde jsem také objevila nabídku Ekonomických staveb. Domy mě zaujaly a později mě překvapilo i vstřícné jednání zástupců firmy,“ pochvaluje si hostitelka spolupráci.

Z katalogu si manželé vybrali dům podle ceny a uspořádání místností. Chtěli hlavně jednoduchou a ne velkou stavbu, žádné zbytečně složité tvary.

I typový dům se dá upravit

Oslovil je typový dům, jehož dispozici konzultovali s tetou – architektkou.

„Neměli jsme potřebné zkušenosti ani představivost a ona nám hodně poradila. Třeba v podkroví se zvedaly stěny, aby nebyly tak zkosené a prostor se zvětšil. Vzdali jsme se garáže, a rozšířili tak užitnou plochu interiéru. Změnili jsme i druh stavebního materiálu – místo Ytongu Porotherm.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Otevřený prostor propojený se zahradou, kde je situovaná kuchyň, jídelna a obývák.

Firma nám pomohla vyřídit stavební povolení a hypotéku, která se trochu zpozdila. Jinak stavba probíhala podle harmonogramu. Možná proto, že jsme kromě firemního měli ještě vlastní stavební dozor. Základová deska se postavila na podzim roku 2009 a v březnu 2011 jsme se stěhovali,“ vzpomíná hostitelka.

Světlo, prostor a pohodlí

Dům působí harmonicky, je vzdušný a prosvětlený. Poskytuje pohodlí, většina prvků v domě je promyšlena do detailu. Příjemný první dojem se násobí ve chvíli, kdy otevřeme vstupní dveře. Hned je jasné, že majitelé vsadili na světlo, prostor a pohodlí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Rohová sedačka s televizním koutem a krbem, jenž uspoří výdaje za topení.

Předsíň s otevřenou šatnou volně přechází do společenské místnosti s krbem, propojené francouzským oknem se zahradou. Otevřený prostor dává pocit volnosti, který podtrhuje příliv slunečních paprsků.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Koupelna v šedobílém barevném provedení se sprchovým koutem

V přízemí se nacházejí ještě pracovna, malá technická místnost a koupelna se sprchovým koutem. Z předsíně se vstupuje po schodišti do druhého podlaží, kde jsou dva dětské pokoje, ložnice a velká koupelna s rohovou vanou.

Zaujme jednoduché pojetí

Jak z prostorového uspořádání, tak ze zařízení interiéru je zřejmá cílená bezprostřednost. Rozšíření dispozice domu do všech stran odpovídá nárokům zatím tříčlenné rodiny, ale mladý pár počítá ještě s druhým děckem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Masivní schodiště propojující obě podlaží

Hostitelé využili otevřeného prostoru a propojili sezení, jídelní kout a kuchyň do jednoho celku. Za jasného počasí se odtud mohou kochat pohledem na Český ráj a Bezděz.

Kuchyň šitá na míru

Kuchyň tvoří podstatnou část obytné zóny v přízemí. Střízlivost se odráží i v konceptu kuchyňské linky, vyrobené z lamina. „S návrhem kuchyně s vestavnými spotřebiči nám pomohlo kuchyňské studio, ale upravili jsme si ho podle vlastních potřeb a montovali sami včetně spotřebičů. Barový pult nám dodělával místní truhlář,“ komentuje hostitelka.

Majitelé zvolili praktická dvířka s dýhou wenge, která se vkusně doplňuje s laminátovou podlahou a dezénem dveří. Při rozvržení kuchyně se vyšetřilo trochu místa i na spíž, která je od kuchyně oddělena stěnou.

V klidové zóně

Ve druhém podlaží jsou dětské pokoje, ložnice a prostornější koupelna s rohovou vanou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ložnice s oddělenou šatnou s komodami, kterou navrhla majitelka společně s truhlářem.

„Sami jsme vybírali sanitární keramiku včetně obkladů a dlažby v koupelnách, podlahové krytiny i dveře. Také jsme dům sami barevně doladili a zařizovali, novým i původním nábytkem z bytu. Stěny zatím ještě pracují, takže s výmalbou čekáme.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zajímavě obložená koupelna dlaždicemi různých velikostí v cihlovém tónu

Co prověřil život

Po třech letech bydlení by majitelé neměnili téměř nic, až na krb, který by dnes umístili do rohu. S rozdělením místností jsou spokojeni, protože dům využívají do posledního centimetru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dětský pokoj jednoročního syna, kde zatím hrají prim hračky.

Mají radost i z výběru pozemku ve vesnici, která pro děti i dospělé připravuje spoustu aktivit. A nadšeni jsou i z cyklostezek a kopečků v okolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám