Hlavní obsah

Sběratelé drobných dekorací do bytu se mohou inspirovat tvorbou modeléra Poppa

Novinky, tnk

Milovníci dekorací a různých drobných sošek v domácnosti se můžou inspirovat prací modeléra Ernsta Poppa. Kolekci pražského porcelánu od tohoto tvůrce, jehož velkou část tvoří dekorativní sošky, je možné vidět v Trojském zámku v Praze.

Foto: Muzeum hlavního města Prahy

Orientálec a orientálka a herec Johann Nestroy v roli Wilibalda

Článek

Ke konci osmnáctého století vznikla v Praze továrna na kameninu, která později začala vyrábět pražský porcelán. Ředitel a drážďanský obchodník Carl Ludwig Kriegel věděl, že společnost se ocitá v konkurenci zavedených porcelánek, a tak se snažil prosadit na trhu kvalitou výroby a zaměřil se i na figurální porcelán.

Aby v porcelánce vznikaly co nejlepší sošky, rozhodl se, že bude využívat služeb modeléra a sochaře Ernsta Poppa.

Foto: Muzeum hlavního města Prahy

Sošky s názvem Růže a Svlačec.

Popp vytvořil podle autorů výstavy řadu skvělých figur, bust a dalších návrhů, které jsou krásně modelované a plné života. Hlavně díky jeho práci se pražská porcelánka dostala mezi evropskou elitu a získala si uznání.

V porcelánce se nejvíc vyráběly druhorokokové sošky mileneckých párů, dětí, dětí s andělskými křídly aj. Sošky mají někdy i romantický a lehce erotický vzhled.

Foto: Muzeum hlavního města Prahy

Soška s názvem ˇUtok těžké kavalerie a soška pojmenovaná Flétnistka od Ernsta Poppa.

Autor sošek Ernst Popp se narodil v roce 1819 a zemřel roku 1883. Pocházel z německého Koburgu a studoval sochařství na mnichovské Akademii výtvarných umění. Pak odešel do Prahy a začal pracovat jako modelér porcelánu pražské porcelánky.

Jako talentovaný portrétista se Popp představil sérií biskvitových bust různých velikostí. Biskvit byl oblíbený materiál imitující mramorové sochy. Busty zachycovaly významné osobnosti společenského života. Herce, vědce, vládce apod. Popp se inspiroval prací míšeňských a vídeňských modelérů i různými kresbami.

Foto: Muzeum hlavního města Prahy

Vlastní podobizna Ernsta Poppa.

Pražská porcelánka si svou pozici i díky tomuto modelérovi udržela do konce šedesátých let. Figurální porcelán pak z nabídky mizel a začaly se vyrábět porcelánové izolátory a různé elektrotechnické potřeby.

Výstava sošek z nejlepšího období pražské porcelánky je k vidění v Galerii hlavního města Prahy: Zámek Trója a trvá až do 2. 11. 2014. Otevřeno je od úterý do neděle v době od 10 do 18 hodin, v pátek pak od 13 do 18 hodin.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám