Hlavní obsah

Než koupíte matraci, lehněte si na ni

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Matraci a k ní adekvátní rošt kupujeme sobě na míru, aby respektovaly naše tělesné proporce, věk, výšku i váhu.

Foto: Gumotex

Vybereme-li si správnou matraci, budeme ráno odpočatí jako po návštěvě wellness studia.

Článek

Pořízení matrace je soukromou záležitostí podobně jako nákup parfému. Dámy vědí, že při jeho výběru je optimální nastříkat ho na pulsní bod a po půl hodince ověřit, zda při reakci s pokožkou parfém stále voní.

Také matraci je dobré vyzkoušet na vlastní tělo po dobu 30 minut, a to zejména při lehu na boku – páteř by v tomto případě měla být rovná. Při rozdílné konstituci obou partnerů spících na dvoulůžku je třeba koupit matraci pro každého zvlášť.

Foto: Vegas

Ortopedická taštičková matrace Exkluziv model 11 patří mezi luxusní měkké matrace. Jádro je vyrobeno z pružinového taštičkového bloku o 550 pružinách na jeden m2. Ložná plocha matrace je vyrobena z přírodního latexu o vysoké hustotě. Cena 16 490 Kč.

Výběr roštu pak úzce souvisí s rozměry matrace i jejím typem, způsobem podpory zespodu a odvětráváním.

Životnost matrace

Životnost matrací se podle typu pohybuje mezi 5 až 20 lety. Matraci je nutné vyměnit v době, kdy ztrácí elastičnost, materiál se proleží a nepřizpůsobuje se tvaru a hmotnosti těla.

Záleží na tom, jak spíte

Jak poznáme, že je konkrétní matrace pro nás ta pravá? Obecně platí, že čím lehčí (ale také starší) tělo, tím by měla být matrace měkčí, zejména je-li naší oblíbenou spací polohou leh na boku. Spáči ležící na zádech či břiše snesou tvrdší podklad.

Mnoho výrobců pomáhá zákazníkovi v orientaci uvedením stupnice tvrdosti podle váhy, věku i pohlaví a umožňuje vyzkoušení matrace po dobu několika dnů s možností ji nepoškozenou vrátit.

Foto: Vše do ložnice

Latexová matrace Exclusive, jejíž jádro disponuje rozdílnými tuhostmi obou stran: měkčí ložná plocha Soft se přizpůsobuje křivkám ženského těla, hlavně kyčlím a pánvi. Tvrdší strana Hard vyhovuje mužskému tělu, zejména v oblasti beder a ramen. Za 6899 Kč.

Délka matrace by měla nejlépe o 20 cm přesahovat naši tělesnou výšku. Standardní šířka jednolůžka je 90 cm.

Důležitými kritérii jsou také odvod vlhkosti, cirkulace vzduchu (pozor, tu omezují úložné zásuvky pod postelí) a termoregulační vlastnosti matrace. Existují typy s jednou teplejší stranou (např. s ovčí vlnou) a s druhou letní prodyšnou stranou (z kokosových vláken). Odvodu vlhkosti napomáhají mj. provzdušňovací kanálky v jádru matrace, 3D síťoviny, dutá přírodní vlákna.

Foto: Studio zdravého spánku

Kombinované jádro je složeno ze dvou elastických HR pěn s rozdílnou tuhostí stran, tuhost 3 zelená a tuhost 2 bílá strana matrace. Promyšlený řez rozděluje matraci do 7 zón, které poskytují optimální rozložení tlaku po celé její ploše. Cena 3900 Kč.

Pro alergiky se vyrábějí matrace zabraňující šíření mikroorganismů v lůžku, se snímatelnými potahy, které lze bez obav prát na 60 °C, nebo s potahy s obsahem nanočástic stříbra, stranou nezůstávají ani bio matrace z přírodních materiálů.

Co potřebujeme podpořit

Firmy vyrábějí matrace se třemi až sedmi rozdílnými zónami tvrdosti. Tvrdší zóny jsou v oblasti ramen, hrudníku a boků, měkčí v oblasti kříže a chodidel. Tvarově stálé matrace z tzv. studené pěny zajišťují svou hustotou kvalitní odpružení a jednu z nejdelších životností. Studených pěn je několik druhů.

HR pěna (z angl. high resilience) je velmi pružná. Otevřenější buněčná struktura zajišťuje dobrou prodyšnost. Směsicí PUR (pěnový polyuretan, tzv. molitan) a HR pěny je líná pěna kombinující teplotní roztažnost obou materiálů, takže se jen tak neproleží. GR pěna při tlaku silně pruží směrem vzhůru, je vhodná pro sportovnější typy lidí.

Foto: Jysk

Pěnová středně tvrdá matrace. Jádro tvoří paměťová a polyuretanová pěna. Hustota jádra 40+30 kg/m3. Cena za 2 ks 11 999 Kč, za 1 ks 7999 Kč.

Gelové matrace tvoří gelové segmenty sestavené v podobě akupresurních bodů, které mají uvolnit svalstvo. Relaxaci svalstva napomáhá i bodově rozdílná tuhost ložné plochy.

Klasické pružinové matrace jsou nahrazovány tzv. taštičkovými. Jejich pružiny jsou kladené ve větší hustotě a chrání je samostatné kapsy, doplněné studenou pěnou. Každá taštička reaguje na konkrétní tlak, takže kopíruje svou polohou tělo. Povrch matrace zpevňují kokosová vlákna, polyuretan nebo ovčí rouno. Pružinové taštičkové matrace jsou prodyšné, odvádějí vlhkost z povrchu.

Foto: Jysk

Pružinová matrace s pružinovou vložkou Multipocket, středně tvrdá s počtem pružin 376/m2, ve složení 20mm paměťová pěna 50 kg/m3 + 20mm polyuretanová pěna 22 kg/m3 a 30mm studená pěna 35 kg/m3. Rozměry 140 x 200 cm za 19 999 Kč.

Vyrábějí se latexové matrace ze syntetického materiálu s podílem přírodního latexu. Spojením několika vrstev z různých materiálů (kokosová a latexová hmota) pak vznikají sendvičové matrace.

Rošt ruku v ruce s matrací

Lamelový rošt může mít pevné nebo pohyblivé lamely, které se podle zatížení pohybují a natáčejí, čímž se přizpůsobují tvaru těla. Mezery mezi latěmi roštu by neměly být příliš velké, aby nedocházelo k deformaci, propadání matrace. Maximální vzdálenost mezi latěmi je okolo 6 cm.

Rošty segmentové jsou složeny ze segmentových prvků, jejichž volné spojení umožňuje rozložit váhu těla.

Foto: Ikea

Lamelový rošt, 17 klížených březových lamel se přizpůsobí váze těla a zvýší pružnost matrace. Cena 699 Kč.

Lamelové i segmentové rošty jsou dostupné ve variantách nepolohovatelné a polohovatelné manuálně nebo motorem.

Základní pravidlo spojení matrace a roštu: na neprodyšnou pevnou podložku nebo pevný laťkový rošt pokládáme pouze pružinové nebo taštičkové matrace. Pěnové a latexové matrace tvoří dobrou dvojku s lamelovými a segmentovými rošty. Čím je matrace nižší a měkčí, tím více s roštem spolupracuje.

Foto: Tempur

Talířovitý segmentový rošt polohovatelný pomocí 4 motorů se změkčenou zónou v oblasti ramen umožňující nastavení tuhosti podle potřeb. Oblast krku, zad, stehen a chodidel se dají nastavit samostatně. Rozměry 90 x 200 cm za 64 990 Kč.

Matraci otáčejte

Aby se matrace proležela stejnoměrně, otáčíme ji nejen na druhou stranu, ale měníme i polohu nohou za polohu hlavy.

Foto: Sconto

Jádro matrace tvoří pružiny z tepelně zušlechtěného drátu o síle 2,2 mm. Na něm je prodyšná separační vrstva a pěnový plášť, pevný potah prošitý bavlnou a ovčí vlnou. Nevhodná pro polohovací a elektrické rošty. Cena 2099 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám