Hlavní obsah

Moderní dřevostavba našla své místo v přírodě

Právo, Sylva Svobodová

Multifunkční otevřený prostor, dokonalé propojení interiéru s exteriérem, komfort moderního bydlení a příjemné vnitřní klima. Tak lze popsat dřevostavbu, která se nachází v malebném prostředí na pomezí Českého ráje a Jizerských hor. V soutěži Dům roku 2014 získala 1. místo v kategorii typových domů.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Obytná část přirozeně navazuje na venkovní terasu, vítaný je dostatek denního světla a výhled do krajiny.

Článek

Krásná a jednoduchá dřevostavba Futura Freestyle patří mezi typové domy, i když na to vůbec nevypadá. Nápaditá architektura a design ji posunují mezi stavby, které mají jasný a rozpoznatelný styl.

Foto: DOMESI

Pohled na dům z exteriéru. Přízemí s obytným prostorem je rozšířené o terasu, atypické boční okno ve dne dostatečně osvětluje chodbu s pracovním stolem.

Stavba je moderní, nabízí vysoký komfort bydlení a příjemné klima uvnitř domu. Zajímavý je hlavně multifunkční prostor, jenž může sloužit jako rodinný nebo víkendový dům na horách.

Nádherný výhled místo obrazu

Dřevostavba zvenku působí jako menší dům, ale uvnitř zaujme velkoryse řešeným prostorem. Neopakovatelný je i výhled do krajiny, který nabízí velké množství francouzských oken. Dokonale otevřený prostor v interiéru je členěný na logické funkční zóny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Z hlavní obytné části, kde je obývací pokoj s jednoduchou kuchyňskou linkou, vidíme i do otevřené pracovny.

V hlavní části je obývací pokoj spojený s kuchyní, jídelnou a pokračuje k venkovní terase, odkud je skvělý výhled skrze jednu celou prosklenou stěnu.

V přízemí se nachází i pracovna s výhledem do krajiny a dva samostatné pokoje (lze pojmout jako ložnici rodičů a dětský pokoj).

Co je dřevostavba?
Stavba, jejíž nosná konstrukce je ze dřeva nebo z jiného materiálu na bázi dřeva. Známe typ masivních dřevostaveb (klasický srub), běžnější jsou ale montované stavby. Konstrukci tvoří dřevěné sloupky, opláštění pak desky, taktéž na bázi dřeva, mezi kterými je vrstva izolace. Stavba probíhá suchou cestou, předností je rychlost stavby.

Dům je navržen pro 3 až 4 osoby s dispozicí 3+kk a užitnou plochou 76,5 m2. Díky horní platformě, kam se vstupuje po schodech, lze užitnou plochu rozšířit až na 108 m2 s dispozicí 4+kk. Prostor můžeme využít jako hernu pro děti, místo pro hosty nebo další ložnici, dětský pokoj.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V přízemí jsou dva pokoje, jeden z nich slouží jako ložnice. Příjemný je krásný výhled do přírody rovnou z lůžka.

Zařízení domu připomíná skandinávský styl s důrazem na přírodní materiály a praktickou jednoduchost, nechybí propracovaný design.

Podle autorského návrhu vznikl např. jídelní stůl Stratum, který má masivní robustní konstrukci s horní skleněnou deskou v růžové barvě. Stůl o délce 210 cm a šířce 90 cm je dostatečně pohodlný pro čtyři osoby.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Druhý pokoj slouží dětem. Opět je vybaven masivním nábytkem, který je vyrobený na zakázku.

Zajímavým bytovým prvkem je i noční stolek, který připomíná geometricky řešenou krychli. Díky logickým vnitřním prostorům lze pohodlně uložit knihy a časopisy různých velikostí.

Výhody dřevostaveb

Dřevostavby se běžně používají ve Skandinávii, kde odolávají extrémním podmínkám. Mají nespočet předností: vyznačují se nízkou energetickou náročností, dřevěná stěna má také lepší tepelně izolační vlastnosti než ta samá zděná o stejné tloušťce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

V přízemí kuchyň volně navazuje na jídelnu, po schodech se dostaneme na horní platformu. Zde je podle příležitosti herna pro děti nebo místo na přespání pro hosty.

To v důsledku znamená, že pro stejné tepelně izolační vlastnosti je potřeba menší tloušťka stěn a obytný prostor je tak větší než u zděného domu, který má jinak stejnou zastavěnou plochu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Horní část nabízí dostatečný prostor, který je příjemně osvětlený protilehlými okny. Dobře se zde medituje i spí.

Dřevostavbu mnohem rychleji vytopíme, což je výhoda, protože ráno všichni odcházejí do práce, školy a teplo potřebujeme až odpoledne.

Zděná stavba nejdříve pohlcuje teplo do stěn, naopak v dřevostavbě roste teplota rovnou ve vnitřním prostoru a s kvalitní izolací se teplo udrží dlouho.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Koupelna v kombinaci dřevo a světle modrý jednoduchý obklad ukazují styl, který patří na venkov. Praktická jsou dvě umyvadla, která urychlují ranní provoz v koupelně.

Otázky pro architekta
Odpovídá architekt Pavel Horák, www.prodesi.cz
Jaké stavby převážně realizujete?
Zajímají nás výhradně stavby s použitím dřeva, kvalitní architektura a design spojený s dobrou technologií a úsporou energie. Určitě vnímáme dům komplexně, vybavíme ho i nábytkem. Navrhujeme stavby, které nás samotné baví, dobře se užívají, snadno udržují, nejsou komplikované a mají blízko k přírodě.
Nabízíte také domy nízkoenergetické a pasivní?
S takovými výrazy zacházíme opatrně. Nemáme rádi, když se používají jako marketingový tah. Pokud klient chce dům v takovém standardu, musí se s tím vždy počítat už v návrhu stavby. Nikdy ne až po výběru pozemku - správný pozemek je totiž pro pasivní dům naprosto zásadní.

Informace o domě

Typ domu: nízkoenergetická dřevostavba

Dispozice: 3 + kk, užitná plocha 76,5 m2, s horní platformou má prostor až 108 m2

Vytápění: elektrické, dovytápění interiérovým krbem na tuhé palivo

Technologie: difúzně otevřená skladba, která řazením jednotlivých vrstev od interiéru k exteriéru zajišťuje možnost difúze vodních par.

Materiál: CLT panely (křížem lepené dřevo)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám