Hlavní obsah

Rekonstrukci břicha Brna zahájila Mozartova družina

Právo, Miroslav Homola

Oficiálně Zelný trh, ale pro Brňany je to Zelňák nebo také břicho Brna. Jedno z nejznámějších míst ve městě pod Petrovem se v pondělí po poledni oficiálně uzavřelo pro veřejnost. Začíná zde rekonstrukce, na jejímž konci by mělo být náměstí kolem starobylé kašny Parnas zase o něco krásnější.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Mozartova družina na Zelném trhu v Brně

Článek

A protože jsou na náměstí hned dvě divadla, a v jednom z nich, v Redutě dokonce malý Mozart skutečně koncertoval, a ve druhém, v Huse na provázku zase o Mozartovi dávají divadelní hru, nemohla rekonstrukce začít jinak než mozartovským průvodem. A v něm nechyběl ani samotný hudební génius, umělecky ovšem ztvárněný do podoby známé cukrářské lahůdky ľ Mozartovy koule.

Jak uvedl starosta městské části Brno-střed Libor Šťástka, který s herci představujícími trhovce Zelňák slavnostně uzamykal řetězem, veškeré práce by měly skončit tak, aby se zde před Vánocemi mohly opět uskutečnit oblíbené Vánoční trhy.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Vizualizace nové podoby Zelného trhu v Brně

Po opravě zde přibude 19 nových stromů, z kašen poteče voda, trhovci se vrátí do mnohem lepších stánků a z celého náměstí se má stát klidová zóna, kde prý bude místo i pro hraní dětí.

Architekt Tomáš Rusín chce však v maximální míře využít materiál i stavební prvky tak, aby náměstí neztratilo nic ze své letité patiny. A tak se pro dlažbu například použijí staré a ošlapané žulové kostky. Akce přijde na zhruba 60 miliónů korun, přičemž většina z této sumy je z dotací EU.

Po dobu rekonstrukce, která je naplánována na 298 dní, většina trhovců prodává své zboží na náhradním tržišti na Moravském náměstí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám