Hlavní obsah

Odpočinkový byt v centru Prahy s puncem městské noblesy

Byt v samém srdci Prahy je pro Alenu a Petra symbolem odpočinku a kulturního vyžití. Tráví v něm dny volna, kdy se chtějí vydat za kulturou a plně si užít kouzlo staré Prahy. Tomu odpovídá i zařízení interiéru. Jemné přírodní tóny, měkké linie a punc městské noblesy a elegance.

Foto: www.modernibyt.cz

Obývací pokoj spojený s kuchyňským koutem je zařízený v přírodních barvách a šedé. Tmavě šedá laminátová podlaha byla položena při rekonstrukci bytu a zbytek zařízení se jí musel barevně přizpůsobit. Kuchyňská sestava je vyrobena na zakázku.

Článek

Pracovní dny tráví manželé ve svém domě na okraji Prahy. Oba jsou pracovně velmi vytíženi a po práci hledají klid a únik z ruchu velkoměsta. Když se ale něco zajímavého v centru města děje, dopřejí si luxus menšího bytu v těsné blízkosti Anežského kláštera.

Co bylo vaším hlavním požadavkem na bydlení?

Alena: Hlavní pro nás bylo zachovat bytu kouzelnou atmosféru Starého Města. S paní designérkou jsme měli velmi dobrou zkušenost už ze zařizování našeho domu a věděli jsme, že přesně rozumí našim potřebám. Znali jsme styl její práce a byli jsme si jisti, že výsledek bude odpovídat plně našim představám.

Foto: www.modernibyt.cz

Chodba přivítá návštěvníky velmi noblesním vzhledem. Na první pohled upoutají světla z dýhy Nut S. Papírová tapeta značky Nina Campbell prostor projasní a podpoří atmosféru a styl bytu.

Petr: Mám rád jednoduchý interiér, čisté linie, nic přezdobeného. Byt byl po čerstvé rekonstrukci, při které se měnila okna, dveře a rekonstruovaly podlahy. To bylo určující pro další celkové ladění interiéru. Chtěli jsme rozumně investovat do stylového bydlení ve starém domě, kde by místnosti vyvolávaly světlý vzdušný dojem a korespondovaly s životem dnešní doby, ale zároveň působily starosvětsky.

Naplnila i tentokrát designérka vaše představy?

Petr: Myslím, že byt mluví sám za sebe. Je přesně takový, jaký jsem si ho představoval. Světlý, vzdušný, působí zabydleně a máme tam všechno, co potřebujeme.

Foto: www.modernibyt.cz

Do obývacího pokoje se vešel i pracovní stůl a židle. Křeslo a jídelní židle jsou z romanticky laděného Ma Maison. Dřevěný týkový nábytek je od firmy Ethnicraft, pohovka byla zakoupena v pražském obchodě Barrington.

Alena: Já jsem naprosto nadšená. Líbí se mi, jak se podařilo zachovat ráz staré zástavby a přitom vytvořit stylově čistý a umírněný interiér, který působí opravdu přátelsky. V průběhu zařizování interiéru jsme vše s designérkou konzultovali a probírali různé možnosti, jak se s prostorem vypořádat. Výsledek je pro mě dokonalý.

Museli jste dělat nějaké kompromisy? Byl byt ve staré zástavbě v něčem omezující při výběru nábytku a ostatního zařízení?

Petr: O ničem takovém nevím. Rekonstrukce byla dělaná s ohledem na potřeby moderní doby, takže zde bylo všechno, co k životu potřebujete. Nemohu mluvit za designérku, ale myslím, že ani ona nevnímala nic v prostoru jako omezující.

Foto: www.modernibyt.cz

Ložnice působí velmi křehce a starosvětsky. Baldachýnová postel je vyrobena na míru a po stranách jsou umístěny noční stolky Stockholm. Přehoz na postel a polštáře jsou v něžné krémové barvě. Celkový dojem dotvářejí lucerny na svíčky zavěšené na stuhách.

Alena: Jedině snad počet místností. Dá se koupit tolik krásného nábytku, takže když se jednou pustíte do zařizování, většinou zjistíte, že vám prostor nestačí. Alespoň tak jsem to vnímala já. Interiérový design mě baví a byla pro mě zábava byt zařizovat.

Foto: www.modernibyt.cz

Bílá vestavěná skříň vhodně využívá celou plochu stěny a neruší kompaktnost prostoru. Vlněný koberec je z produkce firmy Voivo.

Vystačili jste si s nabídkou nábytku v České republice, nebo jste nakupovali i v zahraničí?

Alena: Vystačili jsme si s tím, co lze koupit u nás. I když v dnešní době by nebyl vůbec problém zajet si třeba do Vídně nebo do Berlína. V rámci volného evropského trhu je snadné nechat si přivézt cokoli, včetně nábytku ze zahraničí. Ale tentokrát jsme vše pořídili v České republice.

Jaké výhody má byt v centru města oproti bydlení na okraji Prahy? Není tu na vás příliš rušno a hlučno?

Alena: Výhodou je právě to, že jsme v centru. Není nic lepšího než se po dobrém divadle projít pěšky osvětlenou Prahou domů. A navíc svoboda rozhodnutí je skvělá. Když se nám nechce nikam večer chodit a dáme spíš přednost večeru v rodinném kruhu, zůstaneme v našem domě v blízkosti zeleně. Obě místa mají své výhody a jsem šťastná, že tu možnost máme.

Foto: www.modernibyt.cz

Jednoduchá koupelna se záchodem zachovává barevné ladění zbytku bytu. Koupelnový nábytek je opět vyrobený na míru.

Petr: V bytě je naprostý klid. Okna dobře izolují a navíc tady nejsme v centru turistického šílenství. Tady je vážně příjemně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám