Hlavní obsah

Vila strojního inženýra Vogela nabízela pohodlí hodně náročnému člověku

Novinky, text: Jindřich Vybíral, editace: tnk

Elegantní opavská vila inženýra Bruna Vogela je první významnější prací architekta Reichnera v Čechách, kterou známe. Stavba měla prostorný luxusní interiér s nadstandardním vybavením, nabízející klid a pohodlí hodně náročnému obyvateli.

Foto: Markéta Kubačáková, autorský tým Slavné vily

Vila s adresou: Gudrichova 41/2252, Opava

Článek

Autor vily Otto Reichner vystudoval vídeňskou techniku. Po praxi v Berlíně, Hamburku a ve Vídni se usadil ve svém rodném městě Opavě, kde působil jako první a načas jediný samostatný projektant.

Ještě před připojením pohraničí k Německu se přestěhoval na Slovensko a v Rájeckých Teplicích pracoval až do roku 1960.

Foto: Markéta Kubačáková, autorský tým Slavné vily

Dům je prostorný a světlý takže si architekt mohl dovolit navrhnout schodiště z tmavšího dřeva.

Stavba má tradiční vilový charakter a jsou na ní vidět prvky kultivovaného moderního neoklasicismu s prvky řecké a římské architektury a regionálního romantismu. Od bílých krychlí, které v té době navrhovali avantgardní architekti, se dům liší nejen střechou, ale i uzavřeností vzhledem k vnějšímu prostoru.

Předností vily je terasa a balkóny

Jednoposchoďovou budovu dekoruje výstupek s terasou, ze zadní a pravé boční fasády vybíhají otevřené balkóny. Interiér je uspořádán kolem centrální haly, prostupující oběma podlažími.

Foto: Markéta Kubačáková, autorský tým Slavné vily

Interiér byl na svou dobu vybaven luxusními prvky.

Z haly je v přízemí přístupná větší místnost s prosklenou stěnou a vstupem na balkón, s dochovanými dřevěnými obklady stěn a nástropním zrcadlem. Tato místnost zřejmě sloužila jako jídelna.

S halou pak sousedí dva volně propojené prostory, navzájem oddělené jen zasouvací stěnou. Do suterénu pak architekt umístil zimní zahradu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám