Hlavní obsah

Chtěli harmonický domov s puncem osobnosti, designéři jim to splnili

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě různé domácnosti a jiné požadavky na zařízení obývacího pokoje. První realizace proběhla u muže, který chtěl zařídit, zabydlet a zútulnit kuchyň spojenou s obývacím pokojem a ložnicí. Druhý byt patří ženě, která si přála radikální změnu – prioritou bylo zakomponování starožitných prvků do moderního interiéru. Jak si tým designérů poradil?

Foto: archiv firmy Decoland (8x)

Majitel si přál decentní interiér, a proto designéři zvolili barevně neutrální kuchyň. Jídelní stůl pro muže v singl domácnosti má skleněnou desku a šikmé chromované nohy.

Článek

Domov pro jednoho muže

Interiéroví designéři Jan Máca, Aleš Rejman společně s dekoratérkou Zuzanou Čadrovou dostali zadání od muže, který žije v singl domácnosti. Majitel měl celkem jasnou představu, což je vždy výhoda.

Skvělou volbou se ukázala být obývací stěna s kamennými a lakovanými dvířky. Originální je i kožený koberec, který působí, jako by byl složený z malých oblázků.

Preferoval maskulinní (mužský) styl, který charakterizují decentní tlumené odstíny a tmavý dub jako dominující materiál. Jako muž, který má zálibu v silných motorových strojích, si přál, aby interiér působil uvolněně, ležérně, ale zároveň elegantně s důrazem na vybrané materiály.

Designéři se proto odpíchli od barevně neutrální kuchyně s bílými skleněnými dvířky, protože je decentní, skvěle se kombinuje s jinými barvami, navíc se hned tak neokouká. Obývací pokoj měl až příliš pravoúhlý tvar, proto se ho designéři rozhodli opticky narušit: vybrali do prostoru lomenou pohovku, která prostor pozitivně narušila.

Půdorysný návrh propojeného obývacího pokoje s jídelnou a kuchyní v singl domácnosti.

Skvělou volbou byla i obývací stěna s kamennými a lakovanými dvířky. Do jídelny návrháři prosadili, přes prvotní váhání majitele, technicistní jídelní stůl se skleněnou deskou a šikmými chromovanými nohami, který perfektně ladí s kovovým rámem krbu. Do ložnice zvolili postel s měkkým čelem i rámem od kvalitní italské firmy.

Aby byl pánský interiér dotažený do posledního detailu a stal se skutečným domovem, přišla ke slovu dekoratérka, která ho vylepšila doplňky: obývací stěna ožila výraznými skulpturami, mísami z kovu, skla a dřeva, z podobných materiálů jsou i rámečky na fotografie.

Ložnici opticky zateplily designové tapety od návrháře, své místo má i váza, dekorační závěsy.

Kámen, sklo a kov skvěle doplnil kožený koberec, který sám o sobě působí, jako by byl složený z malých oblázků. Ani v kuchyni nechybí doplňky: dekoratérka Zuzana zvolila kulatý stojan na ovoce a louskáček na ořechy ve tvaru veverky. Útulná je i ložnice díky tapetám, u okna stojí vysoké porcelánové vázy se suchými květy, jsou zde fotografie a doplňky evokující prostředí luxusního hotelu.

Slovo designéra
Designér Ján Maca
Zadání bylo zařídit a zútulnit byt, který měl působit ležérně, ale zároveň decentně. Vsadili jsme na tlumené odstíny v kombinaci se solidními materiály: kámen, sklo a kov. Důležité byly doplňky, které interiér lidsky proteplily. Celková koncepce ukazuje, že i pánský interiér lze pozvednout dekorací, že se jí nemusí muži ve svých bytech vzdávat, právě naopak.

Interiér plný vzpomínek

Druhou proměnu řešil tým designérů u paní Jany. Ta si přála radikální změnu ve svém bytě, který stylově i vybavením odpovídal novostavbě z konce 90. let.

Celým interiérem prostupují akcenty zlaté, které podtrhují atmosféru bytu se starožitnými obrazy v rámech. Zlatá je na tapetách i chromových svítidlech lamp.

Majitelka chtěla moderní nadčasový byt konkrétních místností (kuchyně, obývacího pokoje a předsíně), do něhož by mohla bez obav zakomponovat několik osobních památek: starožitné obrazy ve zlatých dřevěných rámech. S designéry také konzultovala výběr odstínů pro výmalbu stěn, typ podlahy, závěsů, japonských stěn.

Neutrální kuchyň má skleněné béžové a hnědé přední plochy skříněk, zajímavým prvkem je nízká zlatá komoda, která není starožitností, ale jde o současný nábytek.

Co přineslo opravdu velkou změnu, byly posuvné dveře oddělující obývací pokoj a předsíň, které nyní při otevírání zaberou minimum místa. Majitelka si po dohodě s designéry vybrala stylově neutrální kuchyň se skleněnými béžovými a hnědými předními plochami skříněk, a tak ji propojili s obývacím pokojem laděným do obdobných odstínů.

Zde dominuje obývací sestava, sedací souprava s taburetem a otočné křeslo. To je na zakázku potažené speciální látkou, která záměrně ladí s kobercem.

Půdorysné řešení bytu paní Jany, kde je vidět volné propojení obývací části s jídelnou a kuchyní. Barvy a odstíny nábytku jsou dokonale sladěny, akcentem je zlatá barva.

Celý interiér dává důraz na zlatou barvu: zlaté prvky se odrážejí i na chromových stínidlech lamp ve tvaru horizontálního úzkého válce.

Decentní atmosféru se starožitnostmi umocňuje i nízká zlatá komoda, která působí, jako by v bytě paní Jany byla odjakživa – přitom je to zcela současný kus nábytku.

V malé předsíni jsou posuvné dveře, které prakticky šetří prostor. Designově je zajímavý subtilní stříbrný věšák ve tvaru stromu.

Do malé předsíně designéři vybrali zlatavou výmalbu stěn. Tento odstín hezky navazuje na obdobnou barvu stropních lamp v obývacím pokoji. Majitelka se nebála ani designově odvážnějších rozhodnutí, a tak zde přibyly subtilní stříbrné věšáky ve tvaru stromů.

Prostor ještě rozšiřují dvě zrcadla, pohodlí při sezení zajišťují malé taburetky a na odkládání věcí slouží komoda. To jsou v podstatě dvě skříňky zavěšené nad sebou, které takto prostor nezahlcují, ale naopak šetří a odlehčují.

Slovo designéra
Designér Aleš Rejman
V bytě paní Jany bylo hlavním oříškem skloubit její cit pro starožitnosti s požadavky na moderní interiér, to vše v novostavbě z devadesátých let minulého století. Myslím ale, že se skvěle podařilo vytvořit harmonický domov, který dává prostor i pro její osobní vkus. Důležité pro ni byly předměty, ke kterým má hluboký vztah a vážou se na ně hezké vzpomínky.

Reklama

Výběr článků

Načítám