Hlavní obsah

Absolutní ráj milovníků mašinek je na prodej za 70 miliónů korun

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na předměstí oregonského města Sherwood se na ploše 19,67 akru rozkládá bez nadsázky legendární sídlo. Svého věhlasu však nedosáhlo díky historickým událostem či proslavenému majiteli, ale železnicí. Přesněji, vlastní miniželeznicí. Dům, který je okouzlující už sám o sobě, obkružují koleje, po nichž jezdí vláček dost velký na to, aby na něj mohli nasednout dospělí lidé, a dost malý na to, aby se celá trať vešla na jeden pozemek.

Foto: Profimedia.cz

Každá železnice má nádraží. Toto slouží jako malé muzeum.

Článek

Šedavá třípatrová obytná budova z roku 1930 má užitnou plochu o 464,5 čtverečního metru. Jsou v ní nádherně zařízené čtyři ložnice se třemi koupelnami a kuchyně. Během let byl dům přestavěn tak, aby svým stylem odpovídal parní železnici okolo, tj. zhruba 30. až 40. létům minulého století.

Foto: Profimedia.cz

Okolo budovy vede miniaturní železnice.

K hlavní budově je třeba připočítat rozměrnou stodolu a dílnu. Na pozemku je profesionálně udržovaná zahrada, pastviny a hlavně trať. Je dlouhá přes 3,3 kilometru a vede nejen po rovině, ale i po velkém železném mostě a samozřejmě také 122 metrů dlouhým tunelem. Samozřejmostí je malé nádraží, které zároveň funguje jako miniaturní muzeum železnice a vlaků.

Foto: Profimedia.cz

Většina staveb nacházejících se v okolí trati byla vytvořena ve stejném měřítku jakko mašinky. Nechybí mezi nimi i zastávka.

Vláčkový park zahrnuje hned několik parních lokomotiv, jejichž stavba trvala mnohdy i osm let. Ačkoli jsou postaveny jako modely, fungují úplně stejně jako velké parní lokomotivy. Aby jely, je třeba roztopit v jejich kotli, naložit uhlí a teprve pak mohou vyrazit na cestu. Pokud zrovna nevozí malé i velké pasažéry, „odpočívají“ v depu.

Foto: Profimedia.cz

Snad ze všech oken je výhled na pozemk a samozřejmě - na trať.

Foto: Profimedia.cz

Majitelem sídla a konstruktérem vlakových modelů i trati je muž jménem Todd Miller, který celé své království v ulici Seiffert Road nyní nabízí prostřednictvím realitní společnosti Gardner Team Real Estate ve spolupráci s The Hasson Company Realtors k prodeji.

Foto: Profimedia.cz

Dům byl během let přestavěn, aby lépe ladil s parní železnicí.

Ačkoli prodejní odhady mluví o dvojnásobku, Američan požaduje 70 miliónů korun. Jeho snem je, aby na pozemku vyrostly vinice s malou palírnou. Jinou možností je vytvořit neziskovou organizaci, která by pozemek mohla provozovat jako školu, kde by se děti učily a zároveň měly celý den k dispozici vláčky.

Foto: Profimedia.cz

Se stejnou péčí, s jakou je zařízena železnice, má paní domu zařízenou i kuchyň.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám