Manželský pár oslovil architekty z ateliéru AR Design Studio s žádostí, že by chtěli nějaký nový dům. V nedávné době ztratili dceru a pořízení nového domu mělo být prvním pozitivním bodem, od kterého se jejich nový život měl začít odvíjet. Toto nečekané břímě, s nímž se sami klienti teprve učili žít, na architekty silně zapůsobilo a do práce se pustili s obzvláště velkou citlivostí.

Dům působí oproti okolním tradičním stavbá trochu neobvykle.

Dům působí oproti okolním tradičním stavbám trochu neobvykle.

FOTO: Martin Gardner

Stavba na první pohled upoutá velkými zastřešenými prostory v exteriéru.

Stavba na první pohled upoutá velkými zastřešenými prostory v exteriéru.

FOTO: Martin Gardner

Čtyři kvádry se prolínají ve svých rozích a vytvářejí tak jednu celistvou budovu. Architekti dojem prolínání zdůraznili použitím temně šedých cihel z fasády v interiéru.

Čtyři kvádry se prolínají ve svých rozích a vytvářejí tak jednu celistvou budovu. Architekti dojem prolínání zdůraznili použitím temně šedých cihel z fasády v interiéru.

FOTO: Martin Gardner

Architekti dostali volnou ruku při návrhu domu, jediným konkrétnějším přáním bylo mít uvnitř nějakou malou zahrádku. Rozhodli se proto vytvořit koncept, který by splňoval pravidlo tří P: příroda, přírodní světlo a přírodní vzduch. Tak vznikl projekt domu sestaveného ze čtyř v rozích se prolínajících kvádrů. Středový prostor mezi nimi tvoří malé atrium, jakási varianta zenové zahrady, v jejímž středu vyrůstá mladý olivovník.

Kuchyně, stejně jako další společenské prostory se nachází v prvním poschodí.

Kuchyně, stejně jako další společenské prostory, se nachází v prvním poschodí.

FOTO: Martin Gardner

Také z jídelny se nabízí hezký výhled.

Také z jídelny se nabízí hezký výhled.

FOTO: Martin Gardner

Bohatě prosklené stěny na třech stranách domu umožňující panoramatické pohledy do kraje South Downs mohou být inspirací k tomu, aby se manželé zase začali dívat do budoucna. A prosklené stěny odhalující pohled na vnitřní zahradu s olivovníkem nabízejí naopak příležitost uzavřít se do sebe a rozjímat v soukromí. Tak vznikl název domu Čtyři pohledy.

Malá vnitřní zahrada se stromkem je umístěna do prvního poschodí.

Malá vnitřní zahrada se stromkem je umístěna do prvního poschodí.

FOTO: Martin Gardner

Prostorný obývák je plný světla.

Prostorný obývák je plný světla.

FOTO: Martin Gardner

Množství přirozeného světla v domě ještě zvětšují skleníky ve stropě v prvním poschodí. Člověk má díky nim možnost vnímat dění na obloze - užívat si příjemného sluníčka i všímat si stínů, které vrhají plující mraky, jež slunce čas od času zastíní.

Zlatohnědé koupelně vévodí bílá samostatně stojící vana.

Zlatohnědé koupelně vévodí bílá samostatně stojící vana.

FOTO: Martin Gardner

Velké posuvné skleněné panely na vnějších i vnitřních stranách zajišťují přirozenou ventilaci, a tudíž dostatek čerstvého vzduchu. Pokud by i to bylo málo, mají manželé možnost přesunout se svými aktivitami úplně ven, ať již na malý vnitřní dvorek, případně na zastřešené prostranství před domem anebo na balkón.

První poschodí

První poschodí

Nákres: AR Design Studio (5x)

Přízemí

Přízemí

Střecha

Střecha

Pohled z boku

Pohled z boku

Čelní strana

Čelní strana