Hlavní obsah

Architekt nechal dům ztratit v zahradě, aby vynikla její krása

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ne vždy mají architekti při zadávání zakázky takové štěstí, aby jejich klient měl jasnou představu, jak by jeho dům měl vypadat. V případě rezidence s kruhovým světlíkem ve střeše nad terasou to tak ale bylo. Zadavatel chtěl postavit dostatečně velký dům pro 18 lidí. Každá z ložnic měla mít svou vlastní koupelnu a společné prostory si přál ve stylu open space, jak je v kraji zvykem. Dalším vodítkem pro architekty byl účel stavby - majitelé potřebovali druhý dům, který budou používat nepravidelně, jen v letních měsících.

Foto: Jessica Ann Lynch

Díky kruhovému světlíku přivádějícímu světlo na terasu připomíná dům trochu velké hřiště na minigolf.

Článek

Architekt Alexi Moraga H. z chilského studia Vasho jim proto nabídl projekt dvoupodlažní budovy o celkové ploše 500 m², kde hlavní společenský prostor je v prvním patře a je rozdělen na „uzavřený” obývací pokoj s kuchyňskou zónou a prostornou terasu. Přízemí, pojednané jako soukromá část domu, je pak rozděleno do požadovaných ložnic s koupelnami.

Foto: Jessica Ann Lynch

Zmizet a nechat vyniknout, takový byl hlavní přístup architekta při tvorbě návrhu domu.

Foto: Jessica Ann Lynch

Stavba působí se svým okolím harmonicky.

Foto: Jessica Ann Lynch

Dvoupodlažní budova má celkovou plochu podlah 500 čtverečních metrů.

Zcela bez komplikací se ale příprava projektu a stavba domu neobešla. Na místo byl obtížný přístup a omezené množství vodorovného prostoru na pozemku. Většina ho je totiž v kopci se sklonem od 45 do 70 stupňů. Vzhledem k předpokládaným rozměrům domu bylo nezbytné provést před stavbou velmi důkladný průzkum parcely pro následující úpravu jejího terénu.

Foto: Jessica Ann Lynch

Na hlavní velké terase je dost místa i pro podlouhlý, mělký bazén.

Foto: Jessica Ann Lynch

Obývací prostor je navržen jako jedna velká společenská zóna, kde se vaří, jí a užívá dne.

Díky tomu pak bylo možné část domu zanořit do kopce a shora jej ukrýt pod zatravněnou střechu. Tímto způsobem se povedlo stavbu opticky zmenšit a - navzdory svým rozměrům - není tím prvním, co návštěvník při svém příchodu na parcelu vidí. Místo domu je to především okolní příroda, která upoutá jeho pozornost. Řečeno slovy architekta: „Zmizet a tím nechat vyniknout.”

Foto: Jessica Ann Lynch

Velká terasa je jen přirozeným pokračováním obývacího pokoje.

Foto: Jessica Ann Lynch

Na fasádě i v interiéru se elegantně doplňují tři základní materiály: dřevo, beton a kámen, který byl vytěžen na parcele, aby bylo možné dům postavit v rovině.

Okolní přírodě se dům přibližuje také volbou materiálů. Je to především kámen bohatě využitý na obkladech i v interiéru, který byl vytěžen na pozemku. Tam, kde zůstává obnažený beton, je do jeho povrchu otištěno borové dřevo, jehož strukturu tak přejímá. A samozřejmě nechybí i skutečné dřevo.

Foto: Jessica Ann Lynch

První patro je určena pro společný denní život. V přízemí jsou soukromé pokoje.

Foto: Jessica Ann Lynch

Jeden z pokojů v přízemí.

Zanořením stavby do svahu a navržením zelených střech nesledoval architekt  pouze estetické aspekty, ale také energetické. Díky inteligentně navrženému poměru zanořených a volných stěn nepotřebuje být dům v horkých letních dnech ochlazován pomocí klimatizace. Vše obstarají právě stěny, jež jsou v kontaktu se skalnatým podložím kopce.

Foto: Studio Vasho

Umístění stavby na parcele

Foto: Studio Vasho

Pohled z čelní strany a z boku.

Inteligentně je řešeno také ovládání všech ostatních funkcí stavby a jejího zařízení. Vše je řízeno centrálně a je možné nastavit cokoli, od zastínění přes vytápění nebo teplotu ve vířivce na dálku tak, aby to bylo připraveno na příjezd majitelů, ještě než do svého letního domu dorazí.

Foto: Studio Vasho

První podlaží

Foto: Studio Vasho

Druhé podlaží

Foto: Studio Vasho

Střecha

Reklama

Související témata:

Související články

Podzemní dům rozervaný ve dví

Na obydlí původních obyvatel amerického kontinentu se odvolávají autoři neobvyklé stavby v texaském Austinu. Ta upoutává pozornost nejen svým rozdělením do...

Výběr článků

Načítám