Hlavní obsah

Veřejnosti bude sloužit zrcadlová stavba ve tvaru misky

Novinky, tnk

Architektonické studio MVRDV vyhrálo soutěž na návrh depozitáře veřejného muzea v nizozemském Rotterdamu. Nová budova bude mít tvar velké zrcadlové misky, ve které se má odrážet její okolí. Odrazy místních památek a parku budou dekorovat moderní fasádu.

Foto: archiv studia MVRDV (5x)

Fasáda stavby má díky zrcadlové ploše odrážet své okolí.

Článek

Nizozemské architektonické studio postaví výstavní prostory a depozitáře určené k uložení uměleckých předmětů pro Muzeum Boijmans Van Beuningen, ve kterém budou uloženy a vystaveny vzácné umělecké sbírky. Stavba s názvem Boijmans Collection Building má posílit prestiž tohoto muzea.

Díky zrcadlové ploše budou moci kolemjdoucí pozorovat dění v parku přímo na fasádě. Stavba má být částečně transparentní, takže lidé také trochu uvidí, co se děje uvnitř budovy.

Foto: archiv studia MVRDV

Fasáda stavby bude odrážet historické památky z okolí budovy.

Interiér stavby nabídne velkorysých 15 000 m² prostor. V budově bude sedm různých klimatických a světelných podmínek, což umožní odpovídající skladování různých uměleckých předmětů.

Ve vrchní části stavby bude hostům k dispozici prostorná terasa s výhledem na město. I exteriér tak bude sloužit jako výstavní prostor.

Foto: archiv studia MVRDV

Na střeše budou vystaveny moderní sochy.

Vlastníci soukromých sbírek budou moci využít pronajímaných místností. V nich si mohou svou sbírku za poplatek vystavit a podívat se na ni v jiném prostředí, pozvat vybrané hosty na vernisáž nebo ji ukázat veřejnosti.

Foto: archiv studia MVRDV

Výstavní prostory mají vyvolávat dojem otevřenosti a dostupnosti exponátů.

V přízemí budovy mají být sklady s mobilními skladovacími regály a restaurátorské dílny. V budově má být uloženo přes 125 tisíc obrazů, soch a objektů. Většina má být přístupná veřejnosti.

Foto: archiv studia MVRDV

jednotlivá podlaží bude propojovat středové schodiště.

Depozitáře jsou často umísťovány na okraje měst. Jejich moderní pojetí ale podle architektonického studia MVRDV může tento trend změnit.

Stavba by měla přijít na 50 miliónů eur, v přepočtu tedy přes miliardu korun a má být dokončena v roce 2017.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám