Hlavní obsah

Rodina s dětmi chtěla z města, vyhrál dům propojený s přírodou

Dlouhý přízemní dům se zelenou střechou, obrácený velkými okny vstříc východnímu slunci, nejlepším způsobem zosobňuje pojem propojení s přírodou. Nabízí komfortní moderní bydlení, neotřelé architektonické nápady, ale v krajině jej téměř není vidět.

Foto: www.mujdum.cz

Fasáda se světlým přírodním dřevem a jemně šedé okenní rámy přispívají k nevtíravému zapojení domu do zeleně.

Článek

Na počátku byla obvyklá touha mladé rodiny s malými dětmi po úniku z města do přírody. Hlavní předností velkého pozemku, jehož východní část se svažuje k silnici, je slunná poloha na okraji malé vesnice, v blízkosti velké obory.

Foto: www.mujdum.cz

Jižní polovina domu je podsklepená, na střeše garáže je vybudována terasa přístupná z ložnice rodičů. Schůdky v zadní části vedou ke vstupu do domu.

„Tvar vyšel ze situace na pozemku, obdélníková stavba, osazená na východním okraji parcely rovnoběžně s hranou svahu, vytváří v zadní části zahrady, která přímo sousedí s oborou, klidnou oázu chráněnou před pohledy a hlukem ze silnice," vysvětluje architekt Radek Lampa, autor návrhu domu.

Foto: www.mujdum.cz

Západní fasáda má hladkou žlutě natřenou omítku. Celý dům lemuje dřevěná terasa s pergolou, která prodlužuje léto o několik měsíců. Na lehké konstrukci z pozinkované oceli spočívá sklolaminátová stříška.

„Díky stavbě s plochou střechou, která byla nedávno postavena v sousedství, se nám podařilo vyhnout se obvyklému požadavku na tradiční vzhled venkovského stavení a mohli jsme si dovolit jednoduchou moderní architekturu. Snažili jsme se, aby nízký dům se zelenou střechou nenásilně splynul s okolním prostředím."

Foto: www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) předsíň 2) obývací prostor 3) pracovna 4) ložnice rodičů 5) chodba 6) koupelna + WC 7) technická místnost 8) chodba 9) koupelna + WC 10, 11) dětský pokoj 12) schodiště do suterénu 13) terasa

Abeceda moderního výrazu začíná jednoduchým geometrickým tvarem, kompaktním povrchem, pokračuje velkými nečleněnými okny v líci fasády a je završena originálním výtvarným pojetím.

Na západní straně, orientované do zahrady, je dům zateplen kontaktním systémem a hladce omítnut, z východu vypadá zdálky jako dřevostavba. Tuto představu vytváří hustý rošt z dřevěných hranolů, na němž jsou přimontovány desky z čirého vlnitého sklolaminátu.

Foto: www.mujdum.cz

Kuchyňskou linku a většinu dalšího vybavení navrhl architekt z lakovaných a dýhovaných MDF desek. Kompaktní design koresponduje s architekturou domu.

„K tomuto řešení nás vedla nízká cena, trvanlivost a také snaha o originální vzhled," vysvětluje architekt.

„Po letech užívání mohu potvrdit, že tato provětrávaná fasáda dobře plní izolační funkci, je lehká a bezúdržbová."

Foto: www.mujdum.cz

Společný obývací prostor má výhled velkým, pevně zaskleným oknem na východní stranu do volné krajiny. Na opačnou stranu směřuje posuvná prosklená stěna, která za hezkého počasí rozšiřuje obytný prostor ven na terasu.

Ze západní strany se podél celého domu rozprostírá dřevěná terasa krytá pergolou se sklolaminátovou stříškou. Vstupní dveře najdeme zhruba uprostřed, vedou do společné obytné haly s kuchyní, jídelnou a sezením.

Společný obývací prostor zaujímá ústřední část domu a odděluje a zároveň spojuje zónu rodičů a zónu dětí, které tvoří boční partie domu.

Foto: www.mujdum.cz

Také do koupelen zvolil architekt kompaktní geometrický design. Mozaikový obklad představuje protiklad jednolité hladké podlahy z linolea.

Rodiče i děti užívají vlastní sociální vybavení, vedle ložnice rodičů se nachází také pracovna. Kvalitu bydlení podtrhují krásné výhledy do krajiny a přímý výstup na terasu a do zahrady francouzskými okny z každé místnosti.

Poloha ve svahu umožnila dům částečně podsklepit a kromě dvojgaráže vybudovat odpovídající zázemí, které nutně souvisí s bydlením v rodinném domě a užíváním zahrady. Suterén je s přízemím spojen vnitřním schodištěm.

Foto: www.mujdum.cz

Západní část zahrady tvoří velká travnatá rekreační plocha s bazénkem.

Okolní louku majitelé proměnili v přírodní zahradu, která se postupně sžívá s domem.

Zařízení interiéru pojal architekt rovněž jednoduše a účelně. Téměř veškerý nábytek navrhl jako kompaktní vestavěné prvky z MDF desek s lakovanými či dýhovanými povrchy v přírodních odstínech.

Barevnost do interiéru vnesly podlahy z přírodního linolea, jednoduché vybavení oživují zajímavé obrazy a grafiky.

Autor
Ing. arch. Radek Lampa (1965)
Autorizovaný architekt, vystudoval Fakultu architektury ČVUT Praha. V roce 2005 založil vlastní architektonickou kancelář Rala.

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha 162 m²

Užitná plocha 210 m²

Konstrukce betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, vnější kontaktní zateplovací systém, provětrávaná fasáda s minerální izolací a obkladem ze sklolaminátových desek, stropy montované z betonových trámců a vložek, ocelové schodiště, zelená střecha, pergola s konstrukcí z pozinkovaných profilů a sklolaminátovou střechou

Výplně otvorů okna dřevěná s izolačními dvojskly - otevíravá a pevně zasklená, vnitřní dveře z MDF desek do obložkových zárubní a atypické posuvné (výroba na míru)

Vytápění ústřední plynové, radiátory, v koupelnách podlahové vytápění, krbová kamna

Náklady 4 000 000 Kč (bez vybavení interiéru)

Slovo majitelů

V domě bydlíme už téměř 9 let, dispozice je funkční a s bydlením jsme velmi spokojeni. Kdo se stěhuje z bytu do domu, obvykle podcení úložné prostory, které si provoz domu a užívání zahrady vyžádají. Přestože máme v suterénu prostor pro zázemí, ještě jsme přistavěli zahradní sklad.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám