Autory projektu jsou architekti finského studia Casagrande Laboratory pod vedením Marca Casagrandeho. Pravidelní čtenáři Novinek si jistě vybaví jiný jejich projekt, kdy vytvořili dům připomínající víc než cokoli jiného loď [celá zpráva].

I když to tak z některých úhlů nevypadá, původní farma měla značnou rozlohu.

I když to tak z některých úhlů nevypadá, původní farma měla značnou rozlohu.

FOTO: AdDa Zei

Dvůr a hlavní prostor se stolem.

Dvůr a hlavní prostor se stolem.

FOTO: AdDa Zei

Meditační plošina na střeše nad hlavním prostranstvím.

Meditační plošina na střeše nad hlavním prostranstvím.

FOTO: AdDa Zei

V tomto případě se architekti snažili jít při rekonstrukci a obnově farmy chátrající uprostřed džungle poněkud jiným směrem, než jaký se nabízí. Tj. nevyklučili celé prostranství, nestrhli zbylé zdivo a nepostavili na vzniklém, pečlivě vyčištěném místě zcela nový dům.

Na počátku bylo jasné jedno: Rodina si přála vytvořit místo, kam by bylo možné dát velký stůl, u nějž by se mohli scházet lidé.

Na počátku bylo jasné jedno: Rodina si přála vytvořit místo, kam by bylo možné dát velký stůl, u nějž by se mohli scházet lidé.

FOTO: AdDa Zei

Venkovní gril z kamene a bronzu.

Venkovní gril z kamene a bronzu.

FOTO: AdDa Zei

Oč ruinovitým dojmem působí rekonstruovaná farma zvenčí, o to moderněji působí kuchyně zařízená v nerezu.

Oč ruinovitým dojmem působí rekonstruovaná farma zvenčí, o to moderněji působí kuchyně zařízená v nerezu.

FOTO: AdDa Zei

Namísto toho využili pouze plochu, kterou farma posazená ve svažitém terénu zabírala (520 m²), a do využitelných existujících zbytků zdiva vložili novou strukturu ze dřeva. Detaily, jako například kohoutky u vany, kování dveří apod., jsou vyrobené z bronzu.

Detaily, jako například kování na dveřích jsou z bronzu.

Detaily, jako například kování na dveřích, jsou z bronzu.

FOTO: AdDa Zei

Také vanové kohoutky jsou z bronzu.

Také vanové kohoutky jsou z bronzu.

FOTO: AdDa Zei

Koupelně s vanou a otevřeným krbem jako by cosi scházelo...

Koupelně s vanou a otevřeným krbem jako by cosi scházelo...

FOTO: AdDa Zei

Finové byli postaveni před úkol, který začal touhou zadavatele mít na místě farmy nějaký velký stůl, okolo nějž by se mohli scházet přátelé. Následovalo upřesnění, že by bylo docela pěkné pro tento stůl vymyslet a vytvořit nějaké zajímavé prostředí plné klidu. Jinými slovy, s tím jak se rozrůstala představa o podobě daného prostoru, organicky se rozrůstala stavba na místě farmy. Přibyla koupelna, kuchyň, vzniklo první poschodí, postranní loft a nebyli by to Finové, kdyby se zapomnělo na saunu.

Loft je osvětlen svítidlem ve tvaru měsíce v úplňku.

Loft je osvětlen svítidlem ve tvaru měsíce v úplňku.

FOTO: AdDa Zei

FOTO: AdDa Zei

Kdo by se domníval, že kouř signalizuje přípravu jídla v kuchyni, spletl by se. To se rozehřívá sauna. Bazének na schlazení se nachází ve věži vpravo.

Kdo by se domníval, že kouř signalizuje přípravu jídla v kuchyni, spletl by se. To se rozehřívá sauna. Bazének na zchlazení se nachází ve věži vpravo.

FOTO: AdDa Zei

Nakonec uprostřed bujné vegetace vyrostlo atypické stavení, které svým majitelům nabízí spoustu víceúčelových otevřených prostranství a zároveň i 210 m² krytých prostor. V každém případě mají dost místa k setkávání kolem velkého stolu, tak jak si na počátku přáli.

Původní nákres rekonstrukce staré farmy.

Původní nákres rekonstrukce staré farmy.

FOTO: AdDa Zei