Hlavní obsah

Z ruin zchátralé farmy vyrostl zcela nový multifunkční prostor

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už samotný název projektu Ultra ruin dává tušit, že to není běžná rekonstrukce staré farmy. Je to svým způsobem výjimečný počin, v němž se setkává tradiční tchaj-wanská architektura, příroda a nové architektonické přístupy. Prolnutím všech těchto prvků dohromady vznikl nový obytný prostor uprostřed džungle v Taipei pro rodinu majitelů farmy. Zároveň však místo slouží i jako prostředí pro nejrůznější setkání.

Foto: AdDa Zei

Nová konstrukce organicky vyrostla z rozvalin staré farmy napůl pohlcené okolní bujnou vegetací.

Článek

Autory projektu jsou architekti finského studia Casagrande Laboratory pod vedením Marca Casagrandeho. Pravidelní čtenáři Novinek si jistě vybaví jiný jejich projekt, kdy vytvořili dům připomínající víc než cokoli jiného loď [celá zpráva].

Foto: AdDa Zei

I když to tak z některých úhlů nevypadá, původní farma měla značnou rozlohu.

Foto: AdDa Zei

Dvůr a hlavní prostor se stolem.

Foto: AdDa Zei

Meditační plošina na střeše nad hlavním prostranstvím.

V tomto případě se architekti snažili jít při rekonstrukci a obnově farmy chátrající uprostřed džungle poněkud jiným směrem, než jaký se nabízí. Tj. nevyklučili celé prostranství, nestrhli zbylé zdivo a nepostavili na vzniklém, pečlivě vyčištěném místě zcela nový dům.

Foto: AdDa Zei

Na počátku bylo jasné jedno: Rodina si přála vytvořit místo, kam by bylo možné dát velký stůl, u nějž by se mohli scházet lidé.

Foto: AdDa Zei

Venkovní gril z kamene a bronzu.

Foto: AdDa Zei

Oč ruinovitým dojmem působí rekonstruovaná farma zvenčí, o to moderněji působí kuchyně zařízená v nerezu.

Namísto toho využili pouze plochu, kterou farma posazená ve svažitém terénu zabírala (520 m²), a do využitelných existujících zbytků zdiva vložili novou strukturu ze dřeva. Detaily, jako například kohoutky u vany, kování dveří apod., jsou vyrobené z bronzu.

Foto: AdDa Zei

Detaily, jako například kování na dveřích jsou z bronzu.

Foto: AdDa Zei

Také vanové kohoutky jsou z bronzu.

Foto: AdDa Zei

Koupelně s vanou a otevřeným krbem jako by cosi scházelo...

Finové byli postaveni před úkol, který začal touhou zadavatele mít na místě farmy nějaký velký stůl, okolo nějž by se mohli scházet přátelé. Následovalo upřesnění, že by bylo docela pěkné pro tento stůl vymyslet a vytvořit nějaké zajímavé prostředí plné klidu. Jinými slovy, s tím jak se rozrůstala představa o podobě daného prostoru, organicky se rozrůstala stavba na místě farmy. Přibyla koupelna, kuchyň, vzniklo první poschodí, postranní loft a nebyli by to Finové, kdyby se zapomnělo na saunu.

Foto: AdDa Zei

Loft je osvětlen svítidlem ve tvaru měsíce v úplňku.

Foto: AdDa Zei
Foto: AdDa Zei

Kdo by se domníval, že kouř signalizuje přípravu jídla v kuchyni, spletl by se. To se rozehřívá sauna. Bazének na schlazení se nachází ve věži vpravo.

Nakonec uprostřed bujné vegetace vyrostlo atypické stavení, které svým majitelům nabízí spoustu víceúčelových otevřených prostranství a zároveň i 210 m² krytých prostor. V každém případě mají dost místa k setkávání kolem velkého stolu, tak jak si na počátku přáli.

Foto: AdDa Zei

Původní nákres rekonstrukce staré farmy.

Reklama

Související témata:

Související články

Je to kůlna, nebo kancelář? Obojí

Majitelé řadového domu v severozápadní části Londýna potřebovali na své nevelké zahradě vytvořit cosi, co by mohli využívat nejen jako kůlnu, ale především...

Podzemní dům rozervaný ve dví

Na obydlí původních obyvatel amerického kontinentu se odvolávají autoři neobvyklé stavby v texaském Austinu. Ta upoutává pozornost nejen svým rozdělením do...

Výběr článků

Načítám