Hlavní obsah

Krása dřevěných doplňků do domácnosti

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dřevo je materiálem, k němuž moderní designéři sahají snad nejraději. Má tradici, duši, vyzařuje z něj přirozenost a teplo. Každý kousek je svým způsobem jedinečný a tuto svou jedinečnost předává pak předmětu, který z něj člověk vytvoří. Neexistuje snad prvek v domácnosti, který by nebylo možné najít v dřevěné variantě. Nechme se několika zajímavými nápady designérů inspirovat. Jejich spojujícím znakem je, jak jinak, dřevo.

Modulární nábytek

 
Článek

Stavebnicový nábytek

Charakteristickými vlastnostmi stavebnicového nábytku ModRoomz autora Daniho Zargela jsou jednoduchost a nápad. Ten sice není zcela původní, ale je úspěšně aplikovaný a očividně fungující. Základní jednotkou je skříňka ve tvaru kostky, jíž lze doplnit šuplíky. Kostky se stavebnicovým způsobem sestavují do různých útvarů podle aktuální potřeby rodiny. Takto vzniklé útvary pak stačí už jen doplnit deskou stolu, roštem nebo dětskou postýlkou a promění se přesně v ten kus nábytku, který doma chyběl.

Umyvadlo jako mapa

Foto: Julia Kononenko

Na umyvadlech designéři vymýšlejí stále něco nového. Dát mu podobu mapy je ovšem něco nečekaného. Autorkou návrhu umyvadla vyřezaného do tvaru plánu centra Londýna je ukrajinská designérka Julia Kononenková. Po otevření kohoutku se voda řine ulicemi jako záplava. Odtokové otvory jsou umístěny na okrajích.

Lopatka se smetáčkem

Foto: Tomáš Chludil

Návrh dřevěné lopatky se smetáčkem Alfred vznikl jako klauzurní práce mladého českého designéra Tomáše Chludila. Nabízí ji jako alternativu k běžným plastovým lopatkám, kterých je v obchodech spousta a jsou dle jeho slov přetvarované, ošklivé a možná právě proto je většina z nás raději schovává do skříně. Lopatka je vyrobena z ohýbané překližky, skládá se ze tří dílů a se smetáčkem je spojena pomocí magnetů.

Sada nádobí inspirovaná vědrem

Foto: Akihiro oshida

Sadu pohárků, kalíšků a dalších nádobek určených pro pití rozličných nápojů spojuje vzhled připomínající vědro. Nejenomže jsou všechny kousky série ze dřeva, ale navíc je každý z nich vyroben stejným způsobem jako vědro. Rozdíl je pouze v tom, že jsou nádobky staženy jednou obručí namísto dvou. Navíc, designéři ze studia Nendo jemně zaoblili ostrou spodní hranu nádobek. Díky tomu se příjemně drží v ruce.

Nábytek s motivem větve

Foto: Nicolas Scordia

Stylizovanou větev stromu si zvolil pařížský designér Olivier Dollé jako logo pro své studio. A tentýž motiv využil i pro návrh některých kusů nábytku. Větev se může proměnit v elegantní poličku na knihy anebo oživuje tmavé desky stolků. Ty byly inspirované starobylým chrámovým komplexem Angkor Wat v Kambodži. Podobně jako tam, i v případě Dollého stolků příroda jako by prorůstala dílem člověka.

Stolky jako postavičky z Medvídka Pú

Foto: Disney

Do podoby Medvídka Pú a jeho kamarádů ze Stokorcového lesa už bylo proměněno kde co. Nejnověji je to série dřevěných stolečků. Aby bylo zřejmé, kterou postavičku co připomíná, je každý kus opatřen pleteným doplňkem v charakteristické barvě. Temně červený potah nejširšího stolku označuje Medvídka Pú, fialový návlek malého stolečku prasátko, sklopená část a šedý potah prozrazují Íjáčka, barová židlička s oranžovým ocáskem je tygr, zatímco dvojice sedátek, z nichž spodní má tmavomodrý „kabátek“ symbolizuje klokanici s klokánkem. Poslední stoleček se žlutými „rukávky“ pak není nikdo jiný než Kryštůfek Robin. Designéři studia Nendo vytvořili tuto sadu speciálně pro japonskou větev studia Walta Disneyho.

Anketa

Který z návrhů se vám nejvíce líbí?
Stavebnicový nábytek
56,4 %
Umyvadlo jako mapa
8,9 %
Lopatka se smetáčkem
10,7 %
Sada nádobí inspirovaná vědrem
3,5 %
Nábytek s motivem větve
20 %
Stolky jako postavičky z Medvídka Pú
0,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1150 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám