Hlavní obsah

Co umí praktická stolní lampa

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stolní lampa je nejen funkčním doplňkem v místnostech s nedostatečným osvětlením, ale i estetickým prvkem pracovního stolu. Po technické stránce by měla lampa bez přemístění osvítit celou pracovní plochu stolu pouhým pohybem ramene.

Foto: IKEA (3x)

Forsa, pracovní lampa (399 Kč) poskytuje přímé světlo, které se výborně hodí na čtení.

Článek

Pro běžné užívání stolu má mít výkon alespoň 50 W (pro žárovky) a 18 W (pro zářivky). Přednost dáme stabilní lampě, u níž nedochází k samovolnému padání ramene a manipulace s ramenem je snadná. Takové lampy mívají pružinový posilovač.

Foto: IKEA

Jansjö, LED USB lampu (černá, bílá 99 Kč) díky nastavitelnému ramenu snadno nasměrujeme světlo tam, kam chceme.

Foto: EGLO

Stolní chromové Ocaso (2990 Kč). Hmotnost 1,685 kg, délka 51,5 cm, výška 43,5 cm. Zdrojem světla je objímka LED s max. příkonem 2 x 2,38 W.

Jaké parametry máme při výběru stolní lampy sledovat?

Intenzita osvětlení

Každá lampa má dobře nasvítit co největší plochu stolu. Zejména tu část, kterou při svých činnostech využíváme nejvíc, a tak, aby na ploše stolu nevznikaly stíny ani rušivé odrazy.

Foto: EGLO

Stolní svítidlo Office (1190 Kč) z leštěného chromu. Hmotnost 3,2 kg, délka 820 mm. Svítidlo lze polohovat podle potřeby, zdrojem světla je žárovka s objímkou E27. Max. příkon: 1 x 60 W.

Foto: KIKA

Stolní lampa Brasilia (599 Kč) v transparentní růžové barvě, 1x G9/40 W.

Provedení

Většina lamp má základnu (ploché těžítko) na pracovní desce stolu, toto řešení částečně ubírá pracovní prostor. Lampu lze uchytit ke stolu svěrkou na hraně stolu nebo zavrtáním čepu umístěného v desce stolu.

K dispozici jsou i stolní lampy na prodloužené noze stojící přímo na podlaze.

Foto: IKEA

Tisdag, pracovní lampa LED (1490 Kč) s nastavitelným ramenem, vestavěným zdrojem světla LED. Spotřeba energie: 8,0 W.

Rameno a hlavice

Rameno má být dost dlouhé a flexibilní, aby se světlo vždy přizpůsobilo činnosti, kterou právě vykonáváme. Stínítko a zdroj světla tvoří hlavici - část lampy, díky níž dobře vidíme a světlo korigujeme tak, aby nás neoslňovalo.

Foto: OBI

Stolní lampa (339 Kč bez žárovky) 1x 40 W/E14. Barva - fialová, zelená, modrá, černá, žlutá a oranžová, vhodná do dětského pokoje.

Světelný zdroj

Měl by být vzdálen minimálně 50 cm od pracovní plochy, aby nevytvářel nepříjemný kontrast světla a stínu. Zdrojem může být buď klasická žárovka, nebo úsporná halogenová zářivka, která má nižší spotřebu energie a mnohonásobně delší životnost a navíc vydává i při nižším výkonu více světla. Nově i LED zdroje.

Foto: BAUHAUS

Stolní LED svítidlo (2690 Kč) v elegantním černobílém provedení s dotykovým ovládáním, třemi stupni svítivosti, různými režimy a časovačem vypnutí.

Stabilní upevnění

Kvalitní stolní lampa nesmí být náchylná na převržení ani při největším vyklonění ramene.

Umístění

Volíme podle toho, zda jsme leváci či praváci. K pravákům má světlo přicházet zleva a k levákům opačně. Při práci s počítačem by mělo světlo měkce osvětlovat stěnu za monitorem. Sníží se kontrast mezi svítící obrazovkou a jejím tmavým okolím. Máme-li klávesnici umístěnou níž, než je plocha stolu, instalujeme menší světlo přímo na klávesnici.

Foto: OBI

Mosazná konstrukce stolní lampičky (1399 Kč) se skleněným stínidlem, 1x 60 W/E27 do stylové pracovny.

Vybavení

Moderní lampy mají energeticky úsporné LED diody, které dovedou nasměrovat osvětlení bez oslnění.

Foto: BAUHAUS

Stolní LED lampa (499 Kč), 12 x 0,06 W LED, k dostání v barvě růžové, oranžové, modré, šedé a chromu.

Svit lampy lze regulovat v několika světelných profilech. Každý profil může mít odlišný tón světla, přizpůsobený pro konkrétní činnost. Mimo vlastní funkce osvětlení mohou mít lampy USB napájecí port pro nabíjení dalších zařízení jako MP3 přehrávač či telefon.

Další funkcí bývá časované vypnutí, umožňující lampu automaticky vypnout po hodině provozu.

Reklama

Související témata:

Související články

Elegantní lampy pro tmavé podzimní večery

V podzimních měsících kvapem ubývá přirozené světlo, proto by na nočním nebo pracovním stole neměla chybět kvalitní lampa. A čím veselejší a příjemnější na...

Výběr článků

Načítám