Hlavní obsah

Unikátní futuristické město nese název Sad chutí

Novinky, nes

Zcela unikátní návrh obytné a zemědělské čtvrti vytvořil pro čínského developera známý belgický architekt a vizionář Vincent Callebaut. Název projektu zní Flavours orchard, což lze volně přeložit jako Sad chutí. Vyrůst má v prefektuře Kchun-ming v jihočínské provincii Jün-nan. Základem projektu je pětačtyřicet energeticky úsporných staveb tří velmi atypických tvarů.

Foto: Vincent Callebaut Architectures

Takto by měla vypadat nová čtvrť nazvaná Sad chutí.

Článek

Obyvateli nové čtvrti by měli být primárně lidé, kteří se budou věnovat pěstování zeleniny, ovoce a další zemědělské produkci. K pěstování bude určena veškerá plocha v okolí budov. Proto nejsou nikde ohraničeny ploty. Belgický architekt počítá s využitím a pěstováním místních plodin a chovem místních druhů zvířat.

Systém budov bude propojen inteligentní sítí, která zaručí distribuci veškerých energií podle aktuálních potřeb bez zbytečných ztrát. Oblast by měla vyprodukovat takové nadbytky energie, které pokryjí i spotřebu elektromobilů, a tak by měli mít místní lidé zajištěnou dopravu zdarma.

Foto: Vincent Callebaut Architectures

Nejotevřenější fasáda domu směřuje na jižní stranu.

Garáže pro elektromobily a veškeré technické zázemí bude umístěno v podzemí. Pod povrch je rovněž svedena veškerá automobilová doprava. Pozemní komunikace budou vyhrazeny pouze pěším, cyklistům a elektromobilům bez řidičů.

Všech 45 budov je navrženo tak, aby během roku vyprodukovaly více energie z obnovitelných zdrojů, než spotřebují z externích zdrojů. Díky kvalitní izolaci, mohutnému prosklení fasád a zároveň chytrému zastínění by měla být snížena spotřeba energií jak na vytápění, tak ochlazování interiéru a rovněž tak i na umělé osvětlení.

Foto: Vincent Callebaut Architectures

Ladné tvary domů typu Shell připomínají ulity mořských tvorů.

Energii budou objekty čerpat pomocí fotovoltaických a termálních panelů, geotermálních čerpadel, větrných turbín atd. Veškerá tzv. šedá voda bude zrecyklována v jezírcích k použití v zemědělství a v toaletách. Veškerá černá voda bude vyčištěna pomocí řas v biočističkách umístěných na fasádách. Projekt počítá i s využitím plynů vyprodukovaných během procesu čištění vody.

Jednotlivé stavby budou mít kostru ze dřeva a oceli. Podle tvaru budou rozděleny do tří skupin. Patnáct jich bude mít tvar velké osmičky (Möbius Villa), dalších patnáct bude vyklenutých jako hřbet kopce (Mountain Villa) a posledních patnáct objektů lze připodobnit k ulitám (Shell Villa).

Möbius Villa

Jak název napovídá, tvar domu je inspirován tzv. Möbiovou páskou, tedy proužky papíru stočeného do tvaru osmičky, jehož povrch zdánlivě nemá konce. Jeden z dvorků těchto čtyřpatrových staveb bude vždy vodní a druhý je určen pro zeleň.

Foto: Vincent Callebaut Architectures

Zastínění domu obstará množství dřevěných lamel.

Pokoje, koupelny, kanceláře, knihovny a herny budou umístěné po obvodu osmičky. Kuchyně, obývací zóna a přijímací pokoje jsou orientovány kolem její středové osy. Zeleň pokrývající střechu doplní pás fotovoltaických článků.

Foto: Vincent Callebaut Architectures

Dům typu Möbius má tvar osmičky.

Mountain Villa

Vějířovité stavby budou vyrůstat ve směru od východu k západu, aby kopírovaly cestu slunce po obloze během dne. Zatímco jižní strana je výrazně prosklená, severní stěna bude z 80 % zakrytá. Tyto stavby jsou navrženy jako dvouplášťové. První plášť ponese fotovoltaické panely a panely s řasami.

Foto: Vincent Callebaut Architectures

Dům typu Mountain připomíná rozevřený vějíř či hřbet kopce.

Druhý plášť představují dřevěné oblouky vytvářející mřížku regulující jednak množství světla a tepla přicházejícího během dne dovnitř budovy a jednak poskytující obyvatelům potřebné soukromí. I tyto domy jsou čtyřpatrové s jedním centrálním točitým schodištěm a proskleným panoramatickým výtahem.

Foto: Vincent Callebaut Architectures

Interiér domu Mountain s centrálním točitým schodištěm a proskleným výtahem.

Shell Villa

Ulity nejsou usazeny na zemi, každou z nich nese šestice sloupů z nerezové oceli, která tvoří centrální osu stavby. Na vrcholu, dostatečně vysoko nad korunami okolních ovocných stromů, je umístěna větrná turbína. V centrální části objektu je trojice nádvoří, zatímco obytné prostory jsou umístěny po obvodu. Díky tomu budou mít obyvatelé panoramatický výhled na okolní krajinu.

Foto: Vincent Callebaut Architectures

Větrné turbíny budou dostatečně vysoko nad korunami stromů okolního sadu.

Foto: Vincent Callebaut Architectures

Ve středu každé z mušlí se nachází trojice vnitřních nádvoří.

Anketa

Líbilo by se vám bydlet v podobném prostředí?
Rozhodně ano.
75,4 %
Nemám představu, jak by to v reálu fungovalo a vypadalo.
10,4 %
Ne, tohle není nic pro mě.
14,2 %
Celkem hlasovalo 1573 čtenářů.

Co je to šedá a černá voda?

Šedou vodou se nazývá veškerá odpadní voda z domácností, která odtéká umyvadlem, vanou, z pračky, myčky, dřezu apod. Pokud rodina používá ekologické mycí a prací prostředky, jež se v přírodě snadno a rychle rozloží, lze - dle některých názorů - tuto vodu používat dále na zahrádce k zalévání.

Černou vodou je míněn odpad plynoucí z WC. Tato se k dalšímu použití nehodí, protože obsahuje velké množství bakterií, a je třeba ji čistit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám