Hlavní obsah

Ze staré poloviny dvojdomku vyrostl zajímavý dvoupodlažní dům

Novinky, nes

Majitelé poloviny dvojdomku v Praze 14 se rozhodli zásadním způsobem proměnit své bydlení. Úprava existující stavby vzhledem k jejímu charakteru i technickému stavu nebyla možná. Nezbylo, než ji odstranit a na parcele postavit domek nový, tentokrát již samostatný.

Foto: Petr Polák, Studio Petrohrad (8x)

Dům získal své jméno po čtyřnohém mazlíčkovi rodiny. Jmenuje se stejně jako on - Babu.

Článek

Možnost stavět od začátku uvolnila architektu Vojtěchu Hyblerovi ze studia Archport ruce, a tak mohl nový dům přizpůsobit současnému charakteru ulice a především potřebám zadavatelů. Jako první věc navrhl změnit polohu stavby. Dům je sice nyní rovněž přimknut ke straně parcely, ale přesně na protilehlé straně, než byla původní část dvojdomku.

Foto: Petr Polák, Studio Petrohrad

Výraznou dominantou čelní fasády jsou červené dveře s kruhovým okénkem.

Foto: Petr Polák, Studio Petrohrad

Na fasádácj architekt uplatnil dva hlavní materiály: modrošedě natřený modřín a hliník.

Obyvatelé tím získali více soukromí a zároveň se díky tomu i sousedům bude jednou lépe nakládat se zbytkem dvojdomku na jejich pozemku. Původní drátěný plot nahradil plný dřevěný a majitelé se tak mohou těšit ze dvorku, který už zdaleka není tolik přístupný pohledům zvenčí.

Foto: Petr Polák, Studio Petrohrad

Jídelní zóna je přirozený spojovacím prvkem mezi obývákem a kuchyní.

Foto: Petr Polák, Studio Petrohrad

Police po obvodu obýváku zaplňují převážně knihy.

Tvar vlastní stavby vychází z krychle. Výška v jejím nejvyšším bodě odpovídá délce strany čtvercového půdorysu, což je osm metrů. Stavba tedy zabírá 64 čtverečních metrů na parcele o výměře 238 m². Užitná plocha v interiéru je 104 m².

Foto: Petr Polák, Studio Petrohrad

V interiéru má hlavní slovo dřevo.

Foto: Petr Polák, Studio Petrohrad

Pracovna je od obýváku odělena posuvnými dveřmi.

Dvoupodlažní budovu architekt zakryl dvojicí pultových střech odsazených od sebe světlíkem osvětlujícím vnitřní galerii. Objekt pak koncipoval jako dřevostavbu uloženou na železobetonových patkách. Ačkoli se na fasádách střídá hliník s modřínem natřeným modrošedou barvou, zdá se jako by byly tvořeny pouze jediným materiálem, který byl navíc využit i na plot.

Foto: Petr Polák, Studio Petrohrad

Úzkým vchodištěm se vystupuje na galerii v prvním poschodí.

Zpestřujícím prvkem čelní strany domu jsou bezesporu výrazně červené vchodové dveře s kulatým okénkem. Dům má roztomilé jméno - Babu. Byl tak pojmenován po čtyřnohém miláčkovi rodiny.

Foto: Archoport

Přízemí

Foto: Archoport

Podkroví

Hlavním prostorem přízemí domu je obývací pokoj s kuchyňskou zónou. Z něj se vchází do pracovny. V blízkosti vchodových dveří se nachází koupelna s toaletou. Do prvního patra se vystupuje po úzkém schodišti, jehož hlavní komunikační tepnou je galerie. Do ní ústí dveře dvou ložnic, šatny a koupelny s toaletou.

Foto: Archoport

Reklama

Výběr článků

Načítám