Hlavní obsah

Atypický kamenný dům spjatý s přírodou v každém ohledu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bydlení v přírodním stylu, bydlení v souladu s přírodou… Tyto pojmy slýcháme čím dál častěji a můžeme si pod nimi představit téměř cokoliv. Dům postavený v malé obci na jih od Prahy důsledně naplňuje obsah těchto slov jak svým tvarem, tak použitými materiály, ekologickým provozem a životní filozofií svých obyvatel.

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.mujdum.cz

Terén se svažuje mírně k severu a vytváří možnost vybudování obytného suterénu s okny a samostatným vstupem zvenčí. Pod přesahující střechou se nachází kryté parkovací stání.

Článek

Majitel domu pracuje ve stavebnictví a při budování svého domova do detailů využil a zhodnotil dlouholeté zkušenosti.

„Mnoho let stavím klasické domy, které přizpůsobuji přáním a osobnostem svých klientů. Pro vlastní rodinu jsem si přál atypický dům co nejvíce spjatý s přírodou, a to v hlubším slova smyslu. Přírodní materiály a zelená střecha byly samozřejmostí, rozhodli jsme se také pro organický tvar, protože geometrické tvary a pravé úhly nekomunikují s živou energií přírody, jsou vlastní novodobé civilizaci, která má odlišný koncept bydlení a žití,“ vysvětluje náš hostitel.

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.mujdum.cz

Severní a jižní část zahrady spojuje exteriérové kamenné schodiště.

Hledání tvaru probíhalo složitě, pomocí kreseb a modelů, nakonec společně se ženou intuitivní cestou dospěli k dispozici ve tvaru, který se blíží fazoli či elementárnímu buněčnému útvaru, a dům nazvali Celula.

Jeho jádro tvoří nosný železobetonový sloup, který prochází přes dvě podlaží a ukrývá v sobě dva komínové průduchy. Zároveň je středovým nosičem stropních a střešních vějířovitých trámů. Tímto způsobem vzniklo originální zastropení. Do výtvarně řešené kamenné obezdívky sloupu jsou začleněny krby a výklenky určené k sezení a na police.

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.mujdum.cz

Terén se svažuje mírně k severu a vytváří možnost vybudování obytného suterénu s okny a samostatným vstupem zvenčí. Pod přesahující střechou se nachází kryté parkovací stání.

Krbová tělesa v obou podlažích vyzařují životodárnou energii. V horním podlaží krbové těleso obklopuje společný obývací prostor s kuchyní a na něj se pojí další funkční zóny – buňky: vstupní část, ložnice, pokoj pro hosty, sociální zázemí, technická místnost.

Z jižní strany se atypickým oknem ve tvaru zvonu vychází na krytou terasu se sezením. Vzhledem k poloze v mírném severním svahu je stavba koncipována tak, aby působila jako bungalov. Podlaží nejsou propojena vnitřním schodištěm, což zajišťuje jejich jednoznačný účel a nerušenou funkci.

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.mujdum.cz

Vstup do obývací části. Okna a dveře v celém domě mají překlady vytvořené z kulatiny.

Horní podlaží slouží pouze pro rodinný život, ve spodní části je umístěn ateliér pro práci, styk s klienty a s přáteli. Najdeme tu i samostatný hostinský pokoj s kuchyňkou a sociálním zázemím.

Kotelna s příručním skládkem je též koncipována jako samostatná, s vlastním vstupem zvenčí. Pod přesahující střechou se nachází parkovací stání, na něž navazuje vinný sklípek.

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí: 1) vstupní hala 2) obývací prostor 3) kuchyň 4) jídelna 5, 6) pokoj 7) ložnice 8, 9) koupelna + WC 10) technická místnost.

„Stavba může na první pohled budit zdání, že jde o trochu samoúčelné výtvarné dílo, má ale mnoho praktických vlastností pro každodenní život,“ vysvětluje paní domu, „prostorové uspořádání je pečlivě promyšlené, komunikační linie jsou krátké a jednoduché, domácnost má nenáročný provoz a snadno se udržuje.“

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.mujdum.cz

Společný obývací prostor v přízemí. Jeho středobodem je víceúčelové sochařsky tvarované těleso. Jádro tvoří železobetonový nosný sloup, obklopený kamennou obezdívkou, v níž je zapuštěn otevřený krb, police, sedátko.

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.mujdum.cz

Součástí společného obývacího prostoru je pracovna a „hudební salon“ pána domu. Interiérové dveře nahrazují zárubně z kulatiny a závěsy ze silné bavlněné textilie. Z

Dalším z podstatných „stavebních kamenů“ byly konstrukce, materiály a s nimi související energetická bilance. „Dnes se architekti snaží navrhovat co nejsubtilnější konstrukce, fyzikální zákony ale nemůžete obelstít ani porazit,“ pokračuje pán domu.

„Požadavky na komfortní bydlení s nízkou spotřebou energie dobře splňují především tradiční materiály. My jsme zvolili masivní zdivo s přírodním složením, které zajistí ekologické a nízkoenergetické vlastnosti a bude i finančně přijatelné.“

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.mujdum.cz

Ostění kolem oken je v interiéru obloženo přírodním kamenem, povrch stěn tvoří ručně nanášené vymývané omítky, napuštěné olejem na ošetřování kamene.

Sendvičové zdivo, které se skládá z plných cihel, minerální vlny, větrané vzduchové mezery a vnější kamenné přizdívky se vyznačuje velkou schopností tepelné akumulace.

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.mujdum.cz

Půdorys suterénu: 1) ateliér 2) kotelna 3) předsíň 4) pokoj pro hosta 5) koupelna + WC 6) sklep 7) umývárna 8, 9) WC 10) parkovací stání.

Teplo rovnoměrně vyzařuje z plných cihel a vytváří pocit tepelné pohody. Střecha s trámy z kulatiny je izolována minerální vlnou, větranou vzduchovou mezerou a vrstvou zeminy se střešní vegetací.

Obývací prostor i ateliér lze po většinu roku snadno vytopit krbem, pod kamennou podlahou je instalováno teplovodní podlahové vytápění – energii dodává vzduchové tepelné čerpadlo.

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.mujdum.cz

„Ateliér má pracovní funkci a zároveň jde také o společensko-kulturně vzdělávací prostor neboli hodovnu, což ke kulturnímu přírodnímu stylu určitě patří,“ říká při prohlídce domu pan Zvoníček.

„Neprověřené či trendové technologie rychle zastarávají, v investici jsme se proto soustředili na podstatné a prověřené věci – konstrukce a materiály. Podle reakcí, se kterými se setkáváme, se tento typ staveb líbí proto, že jsou využívány ekologické a zdravotně nezávadné materiály s důrazem na dokladovanou celkovou energetickou úspornost. Lidé si dnes již uvědomují, že takovýto dům vytváří skutečný domov.“

Foto: Jaroslav Hejzlar, www.mujdum.cz

Také všechny koupelny v domě jsou obloženy kamenem a osvětleny shora střešními okny.

Slovo majitele

„Hrubá stavba přírodního domu je oproti klasické stavbě asi o 30 % dražší, finančně náročnou nosnou konstrukci jsme vyvážili levnějšími komponenty. Celkovou cenu se podařilo snížit například použitím levných přírodních vymývaných omítek.

Drahé kamenné dlaždice nahradily ploché přírodní kameny ze zahrady, střešní okna jsou napevno zasklena polykarbonátem. Další levné výrobky jsme našli na nekomerčním stavebním trhu, zejména v oblasti uměleckých řemesel. Zde se skrývá nekonečný potenciál, který může dát domům zcela neotřelý styl.“

Technické specifikace

Zastavěná plocha 190 m² + vinný sklípek 25 m²

Celková užitná plocha 274 m²

Konstrukce betonové základové pasy, obvodové zdivo sendvičové (plné cihly, minerální vlna, větraná vzduchová mezera, vnější kamenná přizdívka), stropní trámy z kulatiny, dřevěné střešní trámy, záklop z OSB desek, minerální vlna, větraná vzduchová mezera, OSB desky, izolační fólie, zatravněná střecha

Výplně otvorů okna dřevěná euro s izolačními dvojskly, atypická výroba na míru

Vytápění podlahové teplovodní vytápění, zdroj energie tepelné čerpadlo 13 kW, systém vzduch/voda (slouží také k ohřevu TUV), otevřené krby

 Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám