Hlavní obsah

Z Prahy odjíždějí relaxovat do hor, kde mají druhý plnohodnotný domov

Do městečka Sankt Johann v rakouských Alpách poblíž Salcburku přivedla pětičlennou rodinu společná vášeň pro lyžování. Pořídili si zde druhou plnohodnotnou domácnost a tráví zde spoustu volného času.

Foto: www.modernibyt.cz

Ústředním bodem obývacího pokoje je kožená pohovka Greta s taburetem opatřeným dřevěnou šachovnicí, která slouží nejen ke hře, ale také jako pevný stolek. Je čalouněna pevnou kůží Burlington činěnou ručně. Výsledek podtrhuje naturální ráz prostředí.

Článek

Přestože jde o víkendové sídlo vaší rodiny, vidím, že interiér bytu je velkoryse koncipovaný a poskytuje maximální komfort. St. Johann vás musel hodně okouzlit.

Poznal jsem toto místo už před mnoha lety, když jsme sem s kamarády ze studií jezdili lyžovat a trávili tu spoustu času i v létě na kolech. St. Johann je příjemné město se vší vybaveností, ale v horách. Nabízí maximální komfort civilizace v překrásné přírodě. Trávíme zde celoročně opravdu hodně času.

Foto: www.modernibyt.cz

Bezfalcové dveře, které se otevírají dovniř ložnice, působí nenápadným dojmem. V chodbě splývají v jedné rovině s vestavnou skříní, která na ně navazuje.

Z Prahy jsme tu za pět a půl hodiny. Máme to tu moc rádi, proto jsme koupili apartmán v domě, který byl nově postaven. Z našeho nejvyššího patra je krásný výhled na hory i město.

Z jižní a západní strany ho obepíná terasa. Do bytu vstupujeme přímo z výtahu a od domu to máme asi 50 metrů k lanovce. Prostě skvělé!

Foto: www.modernibyt.cz

Také jídelna vznikla na míru podle návrhu architektky. Jídelní stůl je stejně jako praktický parapet se zásuvkami, který se táhne pod okny podél celé místnostI, a polic na stěně z mořeného dubového masivu. Dominantu jídelny tvoří stropní svítidlo Notte.

Bylo třeba apartmán ještě nějak dispozičně upravovat?

Ano, bylo ho třeba upravit i dispozičně, aby lépe vyhověl našim potřebám. Proto jsme se opět obrátili na osvědčenou dvojici architektů Ivanu Dombkovou a Rostislava Černíka, kteří nám před lety postavili a zařídili dům v Praze, v němž dodnes spokojeně žijeme. Architektka měla volné ruce a s developerem, pokud vím, žádné větší komplikace nevznikly.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyň je zhotovena na míru podle návrhu Ivany Dombkové v kombinaci mořeného masivního dubu a kartáčované nerezové oceli, vestavné skříně jsou z lakované MDF. Všechny intergrované spotřebiče nesou značku Miele.

Co se měnilo?

Na rozloze zhruba 170 m2 bylo třeba vytvořit velký otevřený společenský prostor propojený s kuchyní a jídelnou, který má přímo návaznost na terasu.

Potřebovali jsme také alespoň tři ložnice. To se podařilo. Dva mladší synové spí společně a Martin má menší samostatnou ložnici.

Foto: www.modernibyt.cz

Nosnou konstrukci rafinovaně zakrývá záměrně asymetricky umístěná, na míru zhotovená knihovna z masivního dubu. Na obloukové stěně je použit marocký štuk.

Také bylo třeba vytvořit dvě koupelny a přáli jsme si saunu. Koupelnu s vanou máme volně propojenou s naší ložnicí. Pohledem přes prosklenou stěnu sauny i z vany se těšíme krásným výhledem do okolí.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelna je obložená velkoformátovou dlažbou Techlam od španělské značky Laventina o rozměru 1 x 3 m. Umyvadla jsou osazena bateriemi Hansgrohe a posazena na dubový nábytek zhotovený na míru. WC od koupelny oddělují dveře z pískovaného skla.

Druhá koupelna byla zvětšena, aby mohla pojmout velký sprchový kout. Architektka si skvěle poradila také s úložnými prostorami, které jsou nenápadně zakomponovány do jednolitě působících stěn. Určitě bychom se také neobešli bez technické místnosti, kde je pračka se sušičkou a dalšími úložnými prostorami.

Foto: www.modernibyt.cz

Koupelně vévodí vana značky Duravit navržená Philippem Starckem. Přes sprchový kout v těsném sousedství vany lze projít přímo do sauny.

Liší se stylově interiér tohoto bytu od vašeho pražského domu?

Trochu určitě ano. Máme rádi jednoduchý čistý styl. Ač je tento byt na horách, požadovali jsme plnohodnotné, komfortní a prakticky zařízené bydlení. To také je, ale s ohledem na horské prostředí je zde použito hodně mořeného dřeva.

Umístil jsem sem také svou loveckou trofej. Mohli jsme si dovolit dubové dřevo namořit a mírně ztmavit, protože interiér má spoustu světla.

Foto: www.modernibyt.cz

Lůžko v ložnici rodičů je vsazeno do dřevěného obložení a zapuštěno do stěny. Po obou stranách jsou úložné prostory s kvalitními skříněmi a malé niky, které slouží jako noční stolky. Nad lůžkem jsou lampičky Archivio značky Fontana Arte.

Většina vybavení je zhotovena na míru, nemýlím se?

Řekl bych, že všechno, kromě kulatého stolku se třemi křesílky, který máme v rodině už mnoho let. Souprava kdysi patřila mé pratetě a já ji užíval už ve svém prvním samostatném bytě. Vážou se k ní nostalgické vzpomínky. Proč ji vyhazovat, barevně sem zapadá. Stylově je sice odlišná, ale právě tím působí jako zajímavý šperk. A navíc se v křesílkách dobře sedí a u stolku hrají karty!

Foto: www.modernibyt.cz

Z terasy domu je krásný výhled na horské hřebeny Alp a městečko Sankt Johann s dominantním stejnojmenným kostelem.

Kožená sedací souprava je také zhotovena na míru?

Ano, je zhotovena podle návrhu architektky Ivany Dombkové. Zrovna tak jako ostatní nábytek, postele, stůl, kuchyň…

Líbí se nám kontrast masivního dřeva s nerezovou plochou na kuchyňském ostrůvku i dřevem orámovaná nerezová část vestavných skříní. Vše si tady užíváme už druhým rokem a jsme moc spokojeni.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám