Hlavní obsah

Moderní ventilátory sázejí na neotřelý design

Právo, Karolina Černá

S nástupem teplejších měsíců otevíráme kvůli čerstvému vzduchu okna častěji než v zimě. Nepoužíváme-li klimatizaci, měníme vydýchaný vzduch za čerstvý buď průvanem, nebo ventilátorem.

Foto: KIKA

Stropní osvětlení a ventilátor Daria, s možností pravého i levého běhu, 3 stupně, 5 ramen. Cena 4990 Kč.

Článek

Domácí ventilátor už nemusí mít jen klasické lopatky za ochrannou mřížkou. Moderní větráky jsou bez lopatek (listů), takže nevíří vzduch. O jeho vsávání se stará elektromotor.

Ventilátory pro interiér můžeme mít ve verzi stolní, sloupové (věžové) a stropní. Stropní ventilátor často slouží zároveň jako svítidlo.

Foto: DYSON

Domácí ventilátor bez lopatek nevíří vzduch a nevadí ani alergikům.

Podle typu, výkonu ventilátoru a designové úpravy za ventilátor zaplatíme cenu kolem 300 Kč, sofistikovanější modely jsou za 3000 Kč a více.

Jak si vybrat správně

Zohledníme, zda po přístroji požadujeme nejen výměnu vzduchu, ale také čištění, zvlhčení, ohřívání nebo chlazení. Ventilátor v místnosti účinně zajišťuje přísun čerstvého vzduchu v případě, že jsme vybrali ten správný s ohledem na následující kritéria:

Vzduch v interiéru se udrží čerstvý s 1 až 1,5 výměnami za jednu hodinu provozu ventilátoru. V kanceláři s větším počtem lidí se navyšuje počet na 3 až 5 výměn za hodinu. Vynásobením potřebného počtu výměn objemem místnosti v m3 zjistíme, jaký výkon by měl kupovaný ventilátor mít. Jde o tzv. vzduchový výkon ventilátoru (m3/h).

Foto: SENCOR

Vzhledově zajímavý ventilátor se 4 funkcemi v 1: letní ventilátor, zvlhčovač a ochlazovač vzduchu, funkce ionizace (efekt svěžího vzduchu po dešti). Nabízí 3 rychlosti a provozní módy. Příkon 110 W, dálkové ovládání, časovač. Cena od 3499 Kč.

O potřebné výměně vzduchu rozhoduje i počet osob v místnosti. Základní hygienická dávka čerstvého vzduchu pro osobu je 30 m3/hod. Jde-li o člověka fyzicky těžce pracujícího (sportujícího), zvyšuje se základní hygienická dávka vzduchu až na 50 m3/hod.

Nejen osoby, ale také zařízení v prostoru potřebují vzduch (mikrovlnná trouba, vysavač, sprcha v akci).

Co větráky umějí

Stojanové i stolní ventilátory s lopatkami se otáčejí v aktivním režimu do stran (i téměř horizontálně) a mají několik rychlostí. Otáčení může být i automatické, zajišťuje tak rovnoměrné šíření vzduchu.

Některé modely mají dálkové ovládání a časovač. Sloupové větráky je dobré během provozu mířit do stěny, aby se proud vzduchu tříštil rovnoměrně a netvořil nežádoucí průvan.

Kontaktu s rotujícími lopatkami zamezuje ochranná mřížka.

Foto: SENCOR

Stolní ventilátor, 2 rychlosti, průměr lopatek 23 cm, je opatřený automatickou horizontální rotací v úhlu 90° s možností vypnutí. Příkon 30 W. Cena od 299 Kč.

Lopatkové ventilátory nestojí tak často za šířením viróz, ani nezpůsobují letní angíny jako např. klimatizace. Nicméně víří prach a pylové částice po místnosti, což nemusí vyhovovat alergikům, lidem se sklonem k zánětům spojivek a dutin.

Bezlopatkové větráky průvan nevytvářejí, mají vyšší výkon a často jsou opatřeny zvlhčovačem, funkcí ionizace apod. Různé módy (nastavení) vyhovují momentálním potřebám obyvatel místnosti, např. režim sleep minimalizuje riziko prochladnutí v nočních hodinách.

Foto: BSS PRAHA

Dyson AM04 je ventilátor, který nabízí rychlé vyhřátí s dalekým dosahem. Technologie Air Multiplier (TM) umožňuje rovnoměrný proud vzduchu bez poryvů. Rozsah nastavení teploty: 0-37 °C, příkon 2000 W. Cena 9399 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Co umí moderní odsavače par

Digestoře neboli odsavače par nechybějí v žádné kuchyni. Buď jsou s odtahem ven, nebo recirkulační s filtrem, které vnější vývod nepotřebují. Odtah nabízí...

Matraci nekupujte ve spěchu

Jak dobře se vyspíme, tak vypadá následující den. Kvalita spánku je pro nás prioritou, z velké části se na ní podílí i výběr matrace. Nákup není tak snadný,...

Je to kůlna, nebo kancelář? Obojí

Majitelé řadového domu v severozápadní části Londýna potřebovali na své nevelké zahradě vytvořit cosi, co by mohli využívat nejen jako kůlnu, ale především...

Výběr článků

Načítám