Hlavní obsah

Jednoduchý moderní dům s osvědčenými historickými detaily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dům postavený v krásné krajině na Zlínsku spojuje moderní životní styl a současné technologie se stále platnými hodnotami i některými detailními prvky „baťovské“ architektury.

Foto: Ivan Bárt, www.mujdum.cz

Moderní dům se stále platnými hodnotami

Článek

Hektarová louka v mírném údolí na okraji města, lemovaná ze tří stran listnatými stromy, měla mít původně zcela jiný osud, i když byla podle územního plánu stavebním pozemkem.

Foto: Ivan Bárt, www.mujdum.cz

Kompozici stavby tvoří dvě křídla, téměř všechny obytné místnosti jsou orientovány do jejich chráněného, ale dobře prosluněného vnitřního rohu.

Majitel si přál jej prodat a koupit parcelu na odlehlejším, klidném místě mimo dosah města, vadila mu sousední chatová zástavba.

K jihu se však otevírají krásné pohledy na protější svahy, zvedající se od řeky Dřevnice. Architekt Michael Hofman jej přesvědčil, že klidné bydlení v soukromí v náručí přírody se dá realizovat i zde.

Foto: Ivan Bárt, www.mujdum.cz

Dlouhé západní pásové okno, přerušené nerezovým komínkem, přivádí do obývacího pokoje podvečerní slunce. Dětské pokoje, vznášející se na tenkých ocelových sloupech, spojují se zahradou lodžie a lávka podobná jako na lodi.

Dům tvoří dva hranoly s plochými střechami. Zděná část, orientovaná východozápadně, je zapuštěna do terénu, spodní podlaží obsahuje garáže, zázemí, vstup a otevřené jednoramenné schodiště, nahoře se nachází společný obývací prostor a ložnice majitele domu s vlastním zázemím.

Hlavní výhledy směřují z obývacího pokoje na jih, z ložnice, kuchyně a koupelny na sever do lesa. Slunce sem svítí i k večeru nízkým pásovým oknem v západní stěně, takže interiér je osluněn po celý den.

Foto: Ivan Bárt, www.mujdum.cz

Vstupní prostory domu „zkrášlují“ pohledový beton, cementové stěrky a dřevěná mozaika. Pod schodištěm se nacházejí úložné prostory. Zrcadlová plocha a zábradlí z čirého bezpečnostního skla přispívají k lepšímu prosvětlení.

Druhou hmotou je dřevěný hranol orientovaný tak, aby kryl výhledy na východ na sousední chaty. Obsahuje velkou koupelnu, dvě ložnice synů, zázemí a lodžii s výstupem na zahradu. Spočívá na ocelových sloupech a protíná masivní zděný kvádr v úhlu 100°, aby jižní okna z obývacího pokoje nebyla tolik stíněna jako při kolmém úhlu.

Zatímco zděná část domu je masivní, statická, pevně srostlá s terénem, lehká dřevostavba letí nízko nad zemí a obě se setkávají v okamžiku, kdy se vzájemně protínají. Nízký průlet vytváří odlehčenou dynamickou kompozici. Zvýšená poloha obývací i ložnicové části umožňuje daleký výhled za obzor, nad střechami okolní zástavby.

Foto: Ivan Bárt, www.mujdum.cz

Obývací pokoj majitelé domu zařídili střídmě, hlavní roli hraje světlo a výhled ven. Přirozený dekor tvoří podlaha z olejovaného tropického dřeva.

„Hlavní akcent jsme oba kladli na výhled ven, proto jsem navrhl jednoduchý dům,“ říká architekt.

„Návrh vznikl velmi rychle, zatímco stavba trvala dlouho. Klient – perfekcionista se na ní sám velmi aktivně podílel, například dřevěné obložení montoval sám, sám vybíral i vnitřní vybavení domu. Tento přístup vyjadřuje vzájemný respekt autora a klienta a také podle mého názoru přispívá k většímu ztotožnění majitele s domem.“

Foto: Ivan Bárt, www.mujdum.cz

Koupelna rodičů má uklidňující panoramatický výhled do lesa.

Kubické tvary na první pohled prozrazují dědictví funkcionalistické architektury, která určuje ráz města. Funkcionalistickou logiku a souvislosti s tradicemi architekt záměrně použil i „pod povrchem“.

Dřevěná část stavby spočívá na ocelovém rámu podepřeném ocelovými sloupy – jejich osová vzdálenost 6,15 m odpovídá konstrukčnímu rastru sloupů v továrních budovách (tento rozměr vyšel z velikosti obuvnických strojů a nutných manipulačních ploch). Vnitřní vybavení je střídmé, podstatný význam mají účelná řešení a kvalitní materiály.

Foto: Ivan Bárt, www.mujdum.cz

Dlouhé západní pásové okno, přerušené nerezovým komínkem, přivádí do obývacího pokoje podvečerní slunce. Dětské pokoje, vznášející se na tenkých ocelových sloupech, spojují se zahradou lodžie a lávka podobná jako na lodi.

Obložení fasády z tropického dřeva massaranduba v místě, kde dřevěný hranol proniká zděnou stavbou, plynule přechází do interiéru, na šikmou stěnu v ložnici a v kuchyni. Fasáda časem získá šedavou patinu, v interiéru si dřevo zachová původní barvu.

V chodbě, která vede podél pokojů synů, architekt použil jasanové obložení, které se objevuje v ředitelském patře Baťova mrakodrapu. Tyto odkazy vytvářejí přidanou hodnotu, kterou ocení ten, kdo má vztah k místu a tradicím.

Slovo architekta
Současná architektura ve Zlíně často řeší otázku formy „nefunkcionalisticky“, nebo právě naopak, zcela bez historického kontextu. Dům nad loukou některými prvky na baťovskou etapu architektury odkazuje – střídmými tvary a kubickými proporcemi. Tato návaznost je vyjádřena ještě v jiné formě, možná mnohem silnější. Klient je selfmademan, zdálo se vhodné promítnout jeho osobní historii do domu a propojit ji s historií města. Citoval jsem jedno konkrétní místo ze slavného Baťova mrakodrapu. Jde o dýhou obloženou chodbu v 8. podlaží, ta se zjevuje jako chodba v dřevěné části rodinného domu, též nesená na sloupech ve čtvercovém rastru.

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha 280 m²

Užitná plocha 226 m²

Konstrukce zděná část: betonové základové pasy, zdicí systém Porotherm, vnější kontaktní zateplení, betonové schodiště, stropy železobetonové monolitické, plochá střecha

Dřevostavba: betonové základové patky, ocelové sloupy, ocelový nosný rám, montovaná sendvičová dřevostavba

Výplně otvorů dřevěná eurookna s izolačními dvojskly, dveře atypické bezfalcové do obložkových zárubní

Vytápění ústřední, elektrokotel, podlahové konvektory + radiátory, krb s krbovou vložkou

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám