Hlavní obsah

Terárium s výjevy z Hvězdných válek jako neotřelá dekorace

Novinky, nes

Skoro by se chtělo říci, že dekoračním prvkem interiéru může být v současnosti už opravdu kdeco. K těm rozhodně roztomilým a zajímavým patří na zakázku vytvářená terária, která nabízí Američan Tony Larson. Jeho terária nejsou ovšem určena k chovu ještěrek nebo obřích šneků, přesto všechna jako by žila svým vlastním životem.

Foto: Profimedia.cz

Jedním teráriem nechal Tony prochvátat mýtického sasquatche.

Článek

Tony vytváří krajinky v teráriích různých tvarů z kamínků, pěny, suchého mechu a dalších neživých materiálů, takže jeho produkty nevyžadují od majitele pražádnou péči. Jejich jediným účelem je potěšit jeho oko a duši.

Foto: Profimedia.cz

Dvojice medvídkovitých Ewoků, obyvatel planety Endor. I tento výjev je z filmové ságy Hvězdné války.

K velmi častým námětům patří výjevy z filmové ságy Star Wars (Hvězdné války). Obzvláště vděčným tématem jsou až zenové kompozice mistra Yody v lesích planety Dagobah. Stejně hezky vyhlížejí i malí medvídkovití Ewokové, ti jsou pro změnu umístění do lesů planety Endor. A samozřejmě, v Tonyho nabídce nechybí ani miniatura robota R2-D2 v písčité pustině planety Tatooine.

Foto: Profimedia.cz

Postavička mistra Yody z Hvězdných válek je zakomponovaná do lesnatého prostředí představujícího planetu Dagobah.

Pro Tonyho kreace je charakteristická veliká přesnost, detailní propracovaní všech prvků a originalita. Krajina žádného díla se nepodobá jiné. Ke každé přistupuje s novými nápady a novou dávkou pečlivosti. Velmi často mají jeho „krajinky ve skle“ jasný duchovní podtext. Ať jde o zenové zahrady, nebo repliku ruin sochy starověké bohyně, Buddhovu sochu v lesích, miniaturu Stonehenge anebo cestu vedoucí k vrcholku tajemné hory. Ze všech na diváka vane nepřehlédnutelná dávka spirituality.

Foto: Profimedia.cz

Také sochy Moai z Velikonočních ostrovů jsou vděčným námětem. I tato jedna, uzavřená v malé sklenici, má pohled charakteristicky upřený kamsi do dáli. Že by také vyhlížela návštěvníky z cizích světů?

Ovšem protože nejen duchovnem živ je člověk, Tony svá díla prodává přes internetový obchod, a to za částky od necelých 2500 korun za kus. Zájemcům nabízí, že si sami mohou určit, co chtějí v teráriu mít, dokonce si mohou dodat i svou vlastní postavičku, jíž by rádi do terária umístili, a v neposlední řadě si mohou také nechat zakomponovat na spodní stranu pod kamínky nějaký vzkaz, nebo třeba jen své jméno.

Foto: Profimedia.cz

Je to kýč nebo umění? To si asi musí rozhodnout majitel, který si terárium u zručného Američana objedná. Co třeba taková miniatura Stonehendge? A což teprve ji ještě nechat doplnit minipostavičkou nějakého druida?

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám