Hlavní obsah

Nefritový disk bi inspiroval sídlo průmyslového gigantu

Novinky, nes

Výšková budova velmi atypického tvaru vyrostla v čínském městě Kuang-čou. Evropanovi bude nejspíše připomínat kotouč filmové pásky. Stavba je však inspirována tzv. bi neboli diskem z nefritu s kruhovou středovou dírkou, který patří mezi starobylé artefakty Číny. Na rozdíl od jiných neobvykle vyhlížejících staveb v zemi i ve světě tato však není hotelem, jak by se mohlo na první pohled zdát. Sídlí v ní ústředí tamního průmyslového gigantu Hongda Xingye Group a jedna z jeho hlavních dceřiných společností Kuang-tungská burza plastů.

Foto: AM Project (5x)

Stavba by se měla podle záměrů investora i architekta stát jedním z nových symbolů Číny.

Článek

Autorem návrhu stavby je italský architekt Joseph di Pasquale z milánského studia AM project. Celková výška kola o 33 patrech je 138 metrů. Průměr středového otvoru je 48 metrů. Součet veškeré plochy podlah činí 85 tisíc čtverečních metrů. Investice do stavby dosáhly v přepočtu 50 miliónů euro, tedy 1,377 miliardy korun. Nejdůležitější prostor v této administrativní budově se nachází pod jejím středovým otvorem. Sem je umístěn hlavní sál burzy se surovými plasty. (Pro ilustraci, jde o největší burzu této komodity na světě, její roční obrat je více než 40 miliard euro, čili 1,1 biliónu korun).

Foto: AM Project

Schéma vnitřního uspořádání stavby

Záměr architekta a investorů byl vyhnout se tradičním západním mrakodrapům, jež mají více či méně věžovitý tvar. Chtěli vytvořit natolik vzhledově výjimečnou budovu, aby se okamžitě stala nejen místním symbolem, ale zároveň jednou ze staveb charakteristických pro celou zemi.

Foto: AM Project

Stavba má tvar nefritového disku bi.

Stavba je inspirována tzv. bi neboli diskem z nefritu s kruhovou středovou dírkou, který patří mezi starobylé artefakty Číny. (Nejstarší z nich se datují do období neolitu a novější pak do období vlády dynastií Šang, Čou a Chan.) Italský designér posunul tento symbol ovšem ještě dál a dal vzniknout iluzi dvou dotýkajících se kol pomocí odrazu stavby na hladině řeky. Vzniká tak obraz číslice 8, která je pro Číňany vyloženě šťastným číslem.

Foto: AM Project

Kruhový tvar mají ve skutečnosti pouze fasády objektu. Vlastní stavba má klasický hranatý tvar.

Kuang-čouské kolo, jak se objektu říká, ovšem stejně tak odkazuje i k evropské antice a jejímu matematickému problému: kvadratura kruhu. Jeho podstatou je neřešitelný úkol požadující narýsovat k danému kruhu čtverec o stejném obsahu, ovšem pouze za pomoci pravítka a kružítka. V případě kola v Kuang-čou je tím míněno, že fasády kruhového tvaru ve skutečnosti zakrývají standardně hranatou stavbu, což je hezky patrné při pohledu ze strany.

Foto: AM Project

Takto vypadal středový kruhový otvor během stavby. Jeho průměr je 48 metrů.

Reklama

Související témata:

Související články

V Číně otevřeli hotel ve tvaru koblihy

V tomto měsíci se návštěvníkům otevřel nejnovější hotelový resort patřící do rodiny Sheraton. Stojí ve městě Chu-čou, v provincii Če-ťiang na východě Číny....

Výběr článků

Načítám