Hlavní obsah

Moderní koupelny promění očistu v jedinečný zážitek

Právo, Gisela Růžičková

Čím nižší je venkovní teplota, tím lákavější je horká voňavá koupel v domácím prostředí, která prohřeje celé tělo a pohladí na duši. Abychom se v koupelně cítili dobře, potřebujeme pohodlnou vanu nebo funkční sprchu, případně infrasaunu či parní box. A také kvalitní vytápění.

Foto: Ravak (4x)

Originální masážní vany jsou osazeny individuálním hydromasážním systémem, který respektuje jejich design a jedinečnost.

Článek

Masážní vana, která nám dopřeje uvolnění po každodenním stresu, je ideálním řešením. Hydromasážní systémy jsou dnes standardním doplňkem masážních van, které neslouží jen k relaxaci, ale dají se využít i k léčebným procedurám.

K základním typům masážních systémů patří vodní masáž se zádovou, chodidlovou a boční tryskou a perličková masáž, u níž jsou masážní systémy umístěné na dně vany. Ty masírují celé tělo vzduchovými tryskami. Díky hydromasáži si odpočineme a uvolníme ztuhlé svaly.

Foto: Keramika Soukup

Dokonalý relaxační prostor a příjemnou atmosféru v koupelně znásobíme, přidáme-li svíčky a jemnou vůni.

Blahodárná chromoterapie

Pokud vana nabízí navíc možnost chromoterapie, proměníme obyčejnou koupel v jedinečný zážitek. Chromoterapie, neboli terapie barevným světlem, má nejen blahodárné účinky na náš organismus, ale léčí i další zdravotní obtíže, stimuluje vnitřní energii těla.

Jak to funguje? Zdroj barevného spektra pomocí RGB diody prosvětluje vodu a prostřednictvím zrakových receptorů ovlivňuje tělesné funkce. Pozitivních účinků se pak dosahuje působením čtyř základních barev – červené, žluté, zelené a modré – a jejich vzájemným prolínáním.

Foto: Ravak

Chromoterapie je alternativní léčebná metoda využívaná k harmonizaci těla a ducha pomocí světla a barev.

Systémy nabízejí hned několik barev. Každá z nich má na tělo jiný účinek. Nejčastěji se využívají barvy duhy, kdy např. červená koupel odbourává deprese, stimuluje krevní tlak a zbavuje bolesti hlavy.

Modrá je vhodná nejen pro meditaci, ale pomáhá při koncentraci a podporuje uvolnění. Příznivé účinky má také proti bolesti v krku a při boji s nadváhou. Žlutá má zase pozitivní účinky na pleť.

Foto: Tchibo

Polštářek do vany s přísavkami (200 Kč) se snadno upevňuje. Měkká a přilnavá výplň z polystyrenových kuliček. Odnímatelný potah z hebkého froté mikrovlákna. Rozměr 38 x 20 cm.

Foto: Ravak

Podnos do vany (500 Kč) s velkou odkládací plochou, vyrobený z kvalitního akátového dřeva. Je vytahovací, hodí se na vany široké zhruba 54 až 95 cm, má opěrné plochy s protiskluzovou spodní stranou.

Relaxace pod sprchou

Stále oblíbenější jsou sprchové masážní panely. Panely umožňují sprchování pod hlavovou sprchou a jsou doplněné ruční sprchou, případně masážními tryskami. Dokonale tak uvolníme a promasírujeme svaly.

Díky ruční sprše se zase zaměříme na místo, které nás nejvíce bolí. I sprchové masážní panely mohou být vybaveny chromoterapií.

Foto: Ravak

Jedinečný hydromasážní panel Nautilus do sprchového koutu o rozměrech 28 x 145 cm (31 990 Kč) s velkou skleněnou čelní plochou v kombinaci s hliníkovým tělem.

Variantou sprchových panelů jsou parní a masážní boxy. Ty zahrnují kompletní systém pro koupání včetně možnosti parní lázně. V boxu nechybí sedátko, praktické poličky ani zrcadlo.

Jeden box poslouží jako plnohodnotné lázně. Svými rozměry, obdobnými jako u klasických sprchových koutů, se snadno vejde do většiny koupelen.

Foto: Keramika Soukup

Parní box Dabl (75 625 Kč), výrobce: SanJet, rozměr 110 x 90 x 220 cm.

Zima do koupelny nepatří

Pro dobrý pocit v koupelně je důležitá tepelná pohoda. A to nejen při koupeli, ale i před ní a hlavně po ní. Po horké lázni by se tělo mělo vrátit na svou běžnou teplotu postupně. Proto je nutné zajistit, aby v koupelně bylo neustále příjemně.

Pro tyto účely se hodí radiátory nebo oblíbené otopné žebříky. Slouží nejen jako zdroj tepla, ale navíc fungují jako účinné sušáky na mokré ručníky a osušky.

Foto: Keramika Soukup

Radiátor Ideos — V (cena 27 608 Kč), výrobce Kermi, rozměr 150,8 x 50,8 cm, výkon 524 W.

Otopný žebřík lze doplnit různými háčky a madly, díky kterým se na něj vejde více. K dostání jsou klasické žebříky v bíle barvě i v chromové úpravě, ale k dispozici jsou i designová topná tělesa, jejichž elegantní provedení a tvary uspokojí i náročné estéty.

Foto: Tchibo

Koupací plášť (750 Kč) v obzvlášť měkkém flaušovém provedení, se šálovým límcem, dvěma nakládanými kapsami a opaskem na zavázání. Délka pod kolena, rovný střih. Hnědý, bílý, nebo petrolejový.

Sauna třeba i do bytu

Pro příznivce saunování je ideální volbou domácí sauna či infrasauna. Tu si majitelé rozměrnějších koupelen mohou postavit přímo v bytě. Finská sauna pracuje se suchým vzduchem o teplotě 80–100 stupňů Celsia s možností zvyšování vlhkosti poléváním speciálních kamenů.

Foto: Hornbach

Infrasauny produkují tzv. zářící teplo a tím pomáhají našemu tělu s regenerací a s posílením obranyschopnosti.

Domácí sauny jsou populární nejen pro jejich příznivý vliv na naše zdraví, ale také pro jejich relaxační účinky. Sauny se vyrábějí z kvalitního severského smrku nebo cedru, které mají antibakteriální účinky. Vůně jejich dřeva je příjemná a sauna obložená dřevem působí navíc útulně.

Také menší infrasauna zlepšuje prokrvení a kvalitu kůže, podporuje detoxikaci organismu, zlepšuje mentální zdraví a snižuje bolesti.

Foto: Tchibo

Série froté ručníků z biobavlny se vyrábí v sedmi barvách (dva ručníky 100 x 50 cm, 350 Kč, osuška 140 x 70 cm, 350 Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám