Hlavní obsah

Obydlí na horském svahu vypadá jako kapka rtuti

Novinky, nes

Lesklý útvar naprosto hladkých oválných tvarů, jenž vypadá, jako by pocházel z jiného světa, má přiléhavý název - Alpinská kapsle. Je určen k pobytu v odloučených částech světa, které jsou mimo dosah civilizace a jejích vymožeností. Navrhl jej londýnský designér a vizionář Ross Lovegrove.

Foto: Lovegrove Studio (4x)

Jak designér sám říká, jeho obydlí nepřidává krajině nový tvar nebo prvek, ale pouze s pokorou zrcadlí její vlastní ráz.

Článek

Obytný prostor na první pohled připomíná obří kapku rtuti, která jako by spadla kdesi uprostřed alpských svahů a zůstala tam viset zachycena snad jen na pár stéblech trav.

Foto: Lovegrove Studio

Naprosto hladký lesklý povrch působí na většinu pozorovatlů až mimozemsky.

Alpská kapsle díky své odloučenosti a až magickým tvarům je autorem představována jako svatyně klidu a míru. Jako místo, kde má člověk příležitost spočinout a prodlévat v úžasu nad měnící se tváří okolní přírody i nad nekonečností vesmíru.

Foto: Lovegrove Studio

Energii kapsle získává z větrných turbín a solárních panelů.

Z technického hlediska skořepinu kapsle tvoří dvě vrstvy akrylátového skla se speciálním zrcadlícím povrchem. Zatímco zevnitř umožňuje nerušené výhledy, zvnějšku dovnitř vidět není. Objekt má v průměru osm metrů. Energii čerpá z větrných turbín s vertikální osou a solárních panelů. Postaven byl v Piz la Ila, poblíž lyžařského střediska Alta Badia v italských Dolomitech v nadmořské výšce 2100 metrů.

Foto: Lovegrove Studio

Komponenty, z nichž je obytná jednotka pro nocování v alpských podmíkách složena.

Projekt je prototypem pro nový způsob bydlení v místech bez přístupu k městské infrastruktuře s využitím nejnovějších technologií. Autor jej nabízí jako jednu z možností života v odlehlých končinách pro 21. století.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám